Slavlje fudbalera Gruzije (Reuters)
Slavlje fudbalera Gruzije (Reuters)

Zvezdin bivši pik pokvario raspoloženje Norvežanima: Edegor nestvarno promašio pobedu u Gruziji (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.03.23. | 20:04

Sadržajan i neizvestan okršaj u Batumiju, Irakli Azarov napustio igru zbog povrede dvadesetak minuta pre kraja

Mučiće se Norveška da zasluži mesto na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Ako je poraz od Španije u gostima u prvoj rundi kvalifikacija, bez povređenog Erlinga Halanda i bio očekivan, Norvežani su ipak bili favoriti za osvajanje Gruzije. A iz nje se vraćaju kući sa skromnim bodom, smušenog raspoloženja i pomešanih emocija posle utakmice u kojoj jesu bili nešto bliže trijumfu, ali koja je isto tako mogla da prevagne i na drugu stranu - 1:1.

Kada se sve sabere i oduzme, posle znaka jednakosti dolazi nekoliko ključnih utisaka. Hobotnica Giorgi Mamardašvili pustila je pipke i zaustavila dve kolosalne šanse gostiju, Hviča Kvarachelija jeste bio permanentna opasnost u protivničkoj trećini, ali etiketa junaka prišivena je Žoržu Mikautadzeu. Momak za kojeg je Crvena zvezda početkom godine bila spremna da izdvoji ozbiljan novac, kojeg je šef skauting službe Marko Marin ubeđivao da dođe iz Meca u Beograd, je po isteku sat vremena igre deomonstirao magičan prvi kontakt sa lopom, ustremio se ka golu rivala i pogodio za ispostavilo se veliki bod u Batumiju u premijernom kvalifikacionom meču Gruzije.

Izabrane vesti

PROMAŠAJ EDEGORA POGLEDAJTE OVDE.

GOL MIKAUTADZEA POGLEDAJTE OVDE.

Uz pogodak kojim je u 15. minutu, posle odlučne solo akcije Aleksander Serlot doneo prednost skandinavskoj selekciji, Norvežani su imali bar još tri šanse što su mirisale na gol. Elijunusijevu iz 34. minuta kada je Mamardašvili skinuo zicer, Serlotovu iz 72. minuta koja je isprovocirala još jednu maestralnu reakciju golmana Valensije i onu što se odigrala pet minuta kasnije i posle koje je Martin Edegor mogao samo da očajava. Sa nekih sedam metara udaljenosti, umesto u prazan gol, lansirao je loptu na tribine. Izvesno najveći promašaj početka kvalifikacija za kontinentalnu smotru.

Domaća publika očekivala je najviše od Kvarachelije, koji se u skladu sa prvom zvezdom tima nije libio da preuzima odgovornost, ali istina nedostajalo mu je i malo sreće. Već u drugom minutu gurnuo je Iraklija Azarova u solidnu poziciju za udarac koji je blokiran. Nekoliko minuta pred kraj prvog dela, Hviča je međ' trojicom čuvara našao prostora da šutira, na nesreću ekipe Vilija Sanjola, par desetina centimetara iznad gola, a slično je učinio i petanestak minuta pre kraja. Raspalio je po lopti s ivice šesnaesterca, a oscilacija od mete nije bila veća od pola metra.

Još bliži golu od Hviče bio je Saba Lojanidze i samo minut nakon izjednačenja mogao je potpuno da slomi Norvežane. Ipak golman Orjan Niland je bio dobro postavljen. Fudbalski su se popularni Krstaši potukli sa ekipm Stalea Solbakena i nisu bili inferiorni, naročito ne u drugom delu utakmice. Pokazali su da će se i oni za nešto pitati u grupi u kojoj su osim njih i Norveške, još Španija, Škotska i Kipar. Lidera imaju, sjajnog golmana takođe, perspektivni špic štrikliran, a tu je i sijaset ratnika što će se boriti da prvi put u istoriji pošalju svoju reprezentaciju na Euro.

Morali su Gruzijci u poslednjih dvadesetak i kusur minuta bez Azarova, jer se bek crvene-zvezde povredio, te morao prinudno van terena, ali utisak koji je ostavio za 70. minuta bio je više nego pristojan.

Interesantno, VAR je proveravao jedanaesterac za Norvešku, ali je sudija Treimanis iz Letonije ostao pri svojoj odluci da penala ne bude.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Utorak

Grupa A

Gruzija - Norveška 1:1 (0:1)

/Mikuatadze 61 - Serlot 15/

20.45: (5,20) Škotska (3,60) Švajcarska (1,80)



tagovi

reprezentacija GruzijeFudbalska reprezentacija Gruzijereprezentacija Norveške

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara