Zvezdin insajder iz Mađarske: Ferenc ima problem kada se brani, Laiduni je motor

Vreme čitanja: 6min | sre. 05.10.22. | 09:46

Bivši napadač TSC-a, sada Honveda Nenad Lukić, u razgovoru za Mozzart Sport, ulogu favorita uoči važne utakmice dodelio srpskom šampionu

Najveći test u prvom delu tekuće sezone Crvena zvezda nije položila. Nije uspela da se preko Makabija iz Haife domogne Lige šampiona, a posledice eliminacije su odlazak Dejana Stankovića sa klupe i psihološki pad ekipe.

Crveno-beli su u Ligu Evrope ušli kao po kazni, što je dovelo do dva poraza u prva dva kola. Protiv Monaka (0:1) možda i nezasluženog, dok je protiv Trabzona (1:2) malo šta valjalo u igri gostujućeg tima.

Izabrane vesti

Nema sumnje da bi titula u Mozzart Bet Superligi i direktan plasman u Ligu šampiona za narednu sezonu bacili u zaborav neuspeh protiv Izraelaca, ali nove slabe partije na međunarodnoj sceni ostavile bi strepnju uoči mečeva sa najboljim kontinentalnim timovima.

Stoga je za Crvenu zvezdu od velike (ne i presudne) važnosti na kom mestu će završiti u svojoj grupi Lige Evrope. Posle dva kola prošlosezonski uspeh osvajanja prve pozicije i plasmana u osminu finala deluje kao nemoguća misija, ali bi i drugo mesto značajno popravilo raspoloženje. Treća pozicija i selidba u Ligu konferencije bi, po trenutnom stanju stvari, takođe mogla da se posmatra kao prihvatljiva, dok bi četvrto mesto i kraj evropskih borbi u novembru nakon dva uzastopna evropska proleća, a tri u prethodnih pet sezona, bili novi udar za klub i ekipu.

Uoči izuzetno važne utakmice sa Ferencvarošem u četvrtak u Beogradu (18.45) reči ohrabrenja iz Mađarske crveno-belima je u razgovoru za Mozzart Sport poslao napadač Honveda, Nenad Lukić.

Bivši fudbaler TSC-a, koji je zajedno sa saigračem Vladimirom Silađijem i Nikolom Petkovićem iz Javora podelio titulu najboljeg strelca srpskog prvenstva za sezonu 2019/2020, a potom golgetersku formu nastavio u Mađarskoj, ulogu favorita dodeljuje crveno-belima.

Tvrdi da srpski šampion ima čvršću odbranu od mađarskog i da bi to moglo da donese prevagu makar kada je reč o beogradskom duelu.

"Ferencvaroš ima sjajan tim, imaju jak napadački arsenal, ali im je odbrana mnogo slabija od Zvezdine. Pre će Dragović i Milunović da zaustave njihove napadače, nego što će Ferencova odbrana da zaustavi Ivanića i Kataija. Njih dvojica se vraćaju u prepoznatljivu formu, a i ekipa se podigla, u dobrom raspoloženju dočekuje utakmicu i zbog toga je Crvena zvezda favorit", smatra Lukić.

Ferencvaroš je u prošlom kolu mađarskog prvenstva prvi put ostao bez pobede. Kečkemet je slavio 2:0 na svom stadionu, ali je stručni štab gostiju iz Budimpešte promešao sastav svestan da su na stadionu bili i predstavnici crveno-belih.

"Oni često menjaju tim. Osim Traorea, Nguena i Lajdunija, ostatak ekipe se redovno rotira. Imaju veliki broj jednako kvalitetnih igrača i to omogućava treneru da često menja. Na poraz u poslednjoj utakmici uticao je i jako loš teren Kečkemeta, koji je verovatno najgori u ligi, a pritom je i padala kiša pa se stvorilo veliko blato. Ferencvaroš igra brzo i napadački, a ovaj put to nije mogao", objašnjava nekadašnji đak Partizana.

Ne odbacuje Lukić i mogućnost da su fudbaleri Ferencvaroša mislima uveliko bili u Beogradu.

"Mađarski fudbal je u ekspanziji. Reprezentacija igra odlično, a Ferencvaroš je vezao nekoliko sezona u grupama UEFA takmičenja i fudbalu se daje velika pažnja u medijima. Uprkos eliminaciji od Karabaga u kvalifikacijama za Ligu šampiona vlada veliko interesovanje za Ligu Evrope. Naravno da su bili razočarani, ali priznali su da je bolji tim prošao i nastavili svojim putem. Kod njih je to malo drugačije nego kod nas, nema tolikog pritiska. Ferenc je godinama dominantan u prvenstvu, pogotovo se ove sezone jaz produbio, tako da su bacili sve karte na Evropu". 

Trener Stanislav Čerčesov forsira formaciju 4-2-3-1, a glavne uloge ima pomenuti trio - krila Adama Traore, Tokmak Nguen i centralni vezni Aisa Laiduni.

"Nekada u Evropi igraju i 4-1-4-1 . Laiduni je motor ekipe, a Traore i Nguen jako brzi igrači i vrsni tehničari. Traore je doveden iz Šerifa za velike pare (2.000.000 evra), ali se definitivno isplaćuje. Dao je već 12 golova ove sezone, protiv nas je imao perfektan het-trik, svaki gol na drugačiji način. Biće Zvezdina odbrana na mukama, ali mislim da će moći da ih zaustavi".

Crveno-belima je pobeda neophodna kako bi ostali u trci, dok bi Ferencvaroš s maksimalnih devet bodova jednom nogom zakoračio u osminu finala Lige Evrope. Motiv je ogroman na obe strane.

"Biće dobra utakmica i jedni i drugi imaju odlične igrače, igraju napadački, tako da očekujem golove. Pogotovo što Zvezda mora da ide na pobedu, a Ferencvaroš može da ima probleme kada mora da se brani", ističe Lukić i dodaje da srpski predstavnik, gledajući igrački kadar, ima za nijansu kvalitetniji tim.

Upozorava, ipak, na činjenicu da mađarski velikan ove sezone bolje igra evropske mečeve u gostima nego kod kuće. Monako je saladan na strani 1:0, protiv Slovana iz Bratislave u kvalifikacijama za Ligu šampiona bilo je 2:1 za Slovake u Budimpešti, pa 4:1 za Ferencvaroš u revanšu, a protiv Karabaga 1:1 u Bakuu, pa 3:1 za Azerbejdžance u Mađarskoj.

"Nema sumnje da će Zvezda imati sjajnu podršku sa tribina, ali verujem i da će gostujući sektor biti pun. Navijači Ferencvaroša u velikom broju bodre klub i na gostovanjima, a kod kuće ih je u domaćem prvenstvu prosečno 10-15 hiljada. Šteta je što se duel sa Zvezdom u Budimpešti ne igra na Puškaš areni, jer bi tribine sigurno bile ispunjene i moglo bi da dođe mnogo više ljudi iz Srbije. Procenili su, ipak, u Ferencvarošu da im je za Ligu Evrope dovoljan i njihov manji stadion".

MOGUĆ ODLAZAK IZ HONVEDA

Golgetersku formu iz Srbije, Nenad Lukić je nastavio u Mađarskoj. Prošle sezone je bio najbolji strelac Honveda sa 17 golova ukupno (15 u ligi), a od početka tekuće dao je četiri u osam utakmica i ponovo je najefikasniji.

Letos se pominjalo da bi mogao da napusti klub, Italijani su, čak, pisali o Laciju, ali nije otišao. Ugovor sa Mađarima važi do kraja sezone, uz opciju produžetka na godinu dana, ali s obzirom na to da Lukić ima 30 godina, moguće je da mu Honved ove zime izađe u susret i pusti ga da promeni sredinu.

"Nadam se da ću nastaviti u istom ritmu, pa ćemo videti šta će biti na zimu. Letos nisu hteli da me puste jer je jako teško naći napadača na tržištu. Videli ste i sami da je Crvena zvezda mesecima tražila, a reč je o mnogo većem i bogatijem klubu... U međuvremenu smo počeli da pregovaramo o novom ugovoru, ali razmatram svoje opcije. Ne bih imao ništa protiv da ostanem jer su uslovi u svakom smislu odlični, ali imam 30 godina i verujem da mogu da odigram još par sezona na visokom nivou", kaže Lukić za Mozzart Sport.

Honved se posle devet kola mađarskog prvenstva nalazi na desetom od mogućih 12 mesta, sa tri boda iznad zone ispadanja.

"Klub je periodu velike tranzicije. Letos je otišlo 14 igrača, došlo je šest novih, a ubačeni su neki mladi, pošto Honved ima najbolju školu u Mađarskoj. Traži se pravac za budućnost, a što se tiče tabele, liga je izjednačena tako da je rano pričati o borbi za opstanak i paničiti. S jednom pobedom možeš da se uključiš u borbu za Evropu, a s jednim porazom u borbu za opstanak. Neizvesno će biti do samog kraja, izuzev što Ferencvaroš nema konkurenciju za titulu".

Iako je sada u inostranstvu, Lukić redovno prati dešavanja u Mozzart Bet Superligi. Posebno u "svom" TSC-u.

"Tamo je moja druga kuća, uvek ću biti zahvalan na poverenju i svemu što mi je TSC pružio. Mnogo mi je drago što im ide dobro ove sezone. Redovno pratim domaći fudbal, konačno su klubovi malo ozbiljnije uložili u igrače i odmah je postalo zanimljivije nego pre. Kada sam ja bio mlad u srpskom fudbalu je bila besparica, bio si srećan kada uopšte i dobiješ platu, a sada je mnogo drugačije. Primanja su redovna i sasvim solidna. Počeli su klubovi i dobro da prodaju igrače. Vlasnici su shvatili da sa malo ulaganja i strpljenja mogu da naprave igrača koji će im se kasnije isplatiti dobrim transferom".

Golgeterski učinak tandema Lukić - Silađi od pre nekoliko godina bio je nesvakidašnja pojava u srpskom fudbalu.

"To što smo mi uradili u TSC teško će se ponoviti - da jedan klub koji nije Crvena zvezda ili Partizan ima dva najbolja strelca lige. Tek kasnije smo shvatili šta smo postigli i time se ponosimo", zaključuje Nenad Lukić.


tagovi

FerencvarošNenad LukićAleksandar KataiMirko Ivanić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara