©AFP
©AFP

Zvezdin insajder sa bogatim stažom u Švajcarskoj: Ofanziva adut i mana Jang Bojsa, pojačanja da opravdaju uloženo

Vreme čitanja: 6min | uto. 03.10.23. | 10:18

Iskusni vezista, nekadašnji član Jang Bojsa, o utakmici koja bi za crveno-bele mogla da predstavlja evropsku prekretnicu u sezoni

Od žreba u Monaku održanog krajem avgusta bilo je jasno da će Crvena zvezda bodove u grupi Lige šampiona sa Mančester Sitijem, Lajpcigom i Jang Bojsem tražiti prevashodno na megdanima sa švajcarskim klubom, a kasnije definisani raspored nametnuo je beogradski susret u okviru drugog kola kao vododelnicu za crveno-bele.

Prvi evropski susret ove sezone pred domaćom publikom za šampiona Srbije će predstavljati prekretnicu kada je u pitanju jesen na međunarodnoj sceni, a šta beogradska publika može da očekuje od Jang Bojsa u Ljutice Bogdana za Mozzart Sport je otkrio Milan Gajić, vezista koji 15 godina igra u Švajcarskoj.

Izabrane vesti

"Dueli Zvezde i Jang Bojsa predstavljaće direktne okršaje za treće mesto. Siti i Lajpcig su ipak ispred crveno-belih i Švajcaraca, posebno Englezi. U borbi sa klubom iz Berna Zvezda ima dobre šanse, favoriti su, posebno na domaćem terenu jer Jang Bojs igra mnogo bolje kući, na veštačkoj travi gde je uvek neugodno gostovanje. Verujem da sa novim trenerom i nizom pojačanja šampion Srbije može da u sredu napravi značajan korak, iako je igra delovala znatno bolje na početku sezone", počeo je razgovor Gajić, danas fudbaler Vaduza.

Usled činjenice da je Crvene zvezda pomerila granice kada su u pitanju ulaganja, posebna pažnja će biti usmerena na ovosezonske novajlije.

"Video sam da je Zvezda uložila ozbiljan novac u pojačanja, da samo poslednja dva angažovana fudbalera koštaju po 4.000.000 do 5.000.000 evra, dok Jang Bojs nije dovodio tako skupe igrače. Ulaganja su bitna ukoliko želite da budete konkurentni u Evropi i nadam se da će ti igrači zaista praviti prevagu u redovima crveno-belih, da će stranci pokazati da su sa pravom toliko plaćeni i doprineti uspehu kluba, ali samim tim i srpskog fudbala".

Fudbaler koji je od 2013. do 2017. godine nosio dres narednog rivala crveno-belih i u njemu zabeležio 108 utakmica, naglasio je da šampion Švajcarske nije klub koji se oslanja na iznenađenja i da očekuje već prepoznatljiv pristup.

"Gosti igraju uvek ofanzivno i ne očekujem da će u Beogradu menjati strategiju. Pažnju bih usmerio na napadača Mešaka Eliju koji je veoma brz i neugodan. Uglavnom igra u paru sa još jednim špicem, prethodnih sezona to mesto je bez konkurencije pripadalo najboljem strelcu Žan Pjeru Ensameu, ali se aktuelni trener od početka sezone više opredeljuje za Sedrika Itena. Veoma su opasni iz brze tranzicije, to je stil koji ih odlikuje duže vreme i od kojeg ne odstupaju. Očekujem slično izdanje kao 2019. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona, istu filozofiju. Rafael Viki, koji je od prošlog leta na čelu stručnog štaba je trenerski put počeo da gradi u Bazelu i od starta ga prati epitet perspektivnog stručnjaka. U prethodnim klubovima međutim nije ostvario očekivane rezultate, ali je potencijal potvrdio na klupi Jang Bojsa".

Napadački fudbal Jang Bojsa, međutim, mač je sa dve oštrice.

"Ofanzivna igra gostiju ostaviće dosta prostora iza poslednje linije i nadam se da će Zvezda to umeti da iskoristi. Ne bih davao neke prognoze, međutim siguran sam da upravo spušten gard rivala može da bude njena karta. Takođe, verujem da će atmosfera predstavljati adut srpskog kluba. Zvezdini su navijači među najboljima u svetu i važan faktor čak i protiv klubova koji svakog vikenda igraju pred punim stadionima".

Gajić u duelu sa Pirlom, iz perioda provedenog u Cirihu, ©AFPGajić u duelu sa Pirlom, iz perioda provedenog u Cirihu, ©AFP

VEĆ POČELA POTRAGA ZA KARTAMA ZA DUEL U BERNU

Gajić je istakao da je srpska dijaspora u Švajcarskoj već angažovana u potrazi ulaznica za Zvezdino gostovanje u Bernu, a da je on kao neko ko je deceniju i po u tamošnjem fudbalu već dobio niz poziva.

"Gledao sam utakmicu u Bernu pre četiri godine, a biću i u sredu na Marakani. U Beogradu sam zbog polaganja trenerske B licence i zamisao mi je da pogledam Zvezdine duele u Ligi šampiona i Evroligi ove nedelje. Već sada je veliko interesovanje naših ljudi za karte za utakmicu u Švajcarskoj. Igrao sam sa sadašnjim sportskim direktorom Jang Bojsa Stivom fon Bergenom tri godine i već sam ga kontaktirao, predočio mu da će mi biti potrebno 20-30 ulaznica", rekao je iskusni vezista i dodao:

"Nisu me kontaktirali Švajcarci za savete. Porveo sam četiri godine u klubu i bilo je prelepo, ali sam već sedam godina u Vaduzu i u potpunosti se promenio igrački kadar. Došlo je do smene generacija i poslednji saigrač koji je bio u timu je Sulejmani, koji je otišao pre godinu i po dana. Ipak, imam kontakt sa ljudima u klubu, sa sportskim direktorom i njegovim prethodnikom Kristofom Špiherom koji je sada član najužeg rukovodstva".

ĐIGA OSTAVIO DOBAR UTISAK, LATE LAT BI BIO POJAČANJE UZ BAHARA

Zvezdina pažnja u prethodnim prelaznim rokovima značajno je bila usmerena ka Švajcarskoj. Ovog leta je iz Bazela u Ljutice Bogdana stigao defanzivac Naser Điga, dok su dugi pregovori sa napadačem Atalante Emanuelom Late Latom, koji se istakao u dresu Sent Galena, na kraju propali.

"Nisam igrao protiv Đige, i nisam imao prilike mnogo da ga gledam u Švajcarskoj, ali je ostavio dobar utisak protiv Sitija. Smatram da je za njega iskorak dolazak iz Bazela koji je danas drugačiji klub u odnosu na period kada sam ja igrao za Jang Bojs. Uvek smo bili drugi, iza Bazela koji je bio klasa iznad. Mnogo toga se promenilo u međuvremenu, prolaze turbulentan period i nije to klub koji je bio pre nekoliko godina. Late Lat je veoma brz špic i uklopio bi se u sistem koji forsira Barak Bahar. Igrao je vrlo dobro u Sent Galenu, postigao je pregršt golova i verujem da bi imao doprinos i u Zvezdi te ne čudi što je dugo bio na listi želja", kazao je Gajić.

ŠLJIVIĆ SUGRAĐANIN I MEZIMAC

Govoreći o očekivanjima Gajić je prognozirao pobedu Zvezde rezultatom 2:1 ili 3:1, a umesto eventualnog junaka utakmice, želeo je da istakne kvalitete i potencijal jednog od Zvezdinih bisera.

"Izdvojio bih Jovana Šljivića, koji je iz Aleksandrovca, Župe. Istog mesta kao i ja. Mlad je, ali zaista ima potencijal i nadam se da će ostaviti trag u crveno-belom dresu. Zvezda se dosta pojačala i normalno je da u takvoj situaciji mladi igrači imaju manju minutažu, posebno u vežnim utakmicama, ali se nadam da će klub imati sluha za svoje najtalentovanije fudbalere".

ZA ŠEST MINUTA DO TRENINGA U DRUGOJ ZEMLJI

Zanimljivo je da 36-godišnji vezni fudabler već sezonama brani boje Vaduza, najtrofejnijeg kluba Lihtenštajna. Zbog činjenice da mala zemlja smeštena između Švajcarske i Austrije nema kapaciteta za kvalitetan šampionat, Vaduz se takmiči sa komšijskim klubovima i trenutno je član drugoligaškog društva Švajcarske.

"Prošle godine smo ušli u grupnu fazu Lige konferencije i napravili najveći uspeh u istoriji kluba. Lihtenštajn je zemlja sa 30.000 stanovnika i na osnovu kupa se izlazi u Evropu, ali za ozbiljniji fudbal je dobro što Vaduz igra u Švajcarskoj. Generalno, Lihtenštajn kao i da jeste Švajcarska, sve je tu, ne postoji granica. Ja čak živim u Švajcarskoj i putujem 5-6 minuta na treninge. Čak je i Austrija odmah pored. U drugoj ligi nema mnogo navijača - hiljadu, do dve, ali je uvek lepa atmosfera. Dok su igrali Superligu i Evropu stadion koji proma nešto više od 6.000 gledalaca uvek je bio dobro popunjen", otkriva srpski fudbaler.


tagovi

FK Crvena zvezdaJang BojsLiga šampionaMilan Gajić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara