Zvezdin kvaret sa pet titula
Zvezdin kvaret sa pet titula

Zvezdin kvartet kao Džaja i Šeki, samo Rajko Mitić ima titulu više

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.05.22. | 10:19

Drugačija su vremena, ali kapiten Borjan, zatim Ben, Rodić i Gobeljić moći će da se pohvale istorijskim dostignućem

Mnogi će reći da su vremena neuporediva, i da je jedna titula u staroj Jugoslaviji vrednija od pet u granicama Srbije. Ima u tome, vrlo verovatno, mnogo istine, ali suve činjenice govore da je Zvezdin kvartet iz ove epohe napravio istorijsko dostignuće.

Kapiten Milan Borjan, zatim levi bek Milan Rodić, te El Fardu Ben i Marko Gobeljić sinoćnom proslavom, posle trijumfa nad Voždovcem, stigli su do pete titule državnog prvaka... I opet ponavljamo: nekada je konkurencija bila znatno jača, ali pomenuti igrači izjednačili su se sa najvećim klupskim legendama, kada je u pitanju važniji domaći trofej. Identičan broj titula u crveno-belom dresu imaju Dragan Džajić i Dragoslav Šekularac.

Izabrane vesti

Počasni predsednik Crvene zvezde je u dva mandata bio igrač najtrofejnijeg srpskog kluba. Prvi je bio posebno berićetan, u eri kada je Miljan Miljanić napravio veliki tim. Posle osvojenog prvenstva 1964. godine, Dragan Džajić je bio predvodnik jedne od najboljih generacija u istoriji kluba. Reč je o timu koji je vezao tri šampionske titule (1968, 1969, 1970), a tačku na sjajan period u crveno-belom dresu Džajić je stavio 1973. godine, posle čega se obreo u Bastiji.

Identičan broj šampionskih titula kao Dragan Džajić ima i druga Zvezdina zvezda Dragoslav Šekularac. Verovatno najveći majstor u istoriji ovdašnjeg fudbala radovao se tituli 1956, 1957, 1959, 1960 i 1964. godine.

Vladimir Petrović Pižon ima titulu manje, a Borjan, Rodić, El Fardu Ben i Marko Gobeljić imaće šansu da u narednom periodu izjednače učinak prve Zvezdine zvezde Rajka Mitića. Jedan od utemeljivača velikog kluba sa Topčiderskog brda šest puta je podizao pehar namenjen najboljem klubu u državi.

Trojica od četvorice igrača koji su peti put bili na pobedničkom postolju praktično su deo Crvene zvezde od početka šampionskog perioda. Prvi je u klub došao Marko Gobeljić, koji je debitovao na onoj utakmici protiv malteške Florijane u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Tada je dobio crveni karton, ali je zaključno sa duelom protiv Voždovca odigrao 167 utakmica, postigao devet golova i upisao 19 asistencija.

Milan Rodić i kapiten Milan Borjan došli su u Crvenu zvezdu krajem jula 2017. godine. Debitovali su u beogradaskoj pobedi nad praškom Spartom (2:0). Standardni levi bek je do sada odigrao 195 utakmica, postigao 11 golova i upisao 26 asistencija.

Lider je kapiten Milan Borjan, čovek sa najupečatljivijim učinkom i statusom velike legende kluba. Uspeo je reprezentativac Kanade da na 226 mečeva u crveno-belom dresu, na 111 sačuva mrežu.

El Fardu Ben je došao šest meseci kasnije. Već je ušao u istorijske čitanke Crvene zvezde kao najbolji strelac stranac i –čovek koji je našao mesto među deset najboljih strelaca u istoriji kluba.


tagovi

Marko GobeljićMilan RodićEl Fardu BenMilan Borjan

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara