Igrači Zvezde posle duela sa Rendžersom
Igrači Zvezde posle duela sa Rendžersom

Zvezdina evropska decenija: 88 utakmica, sve počelo drhtanjem protiv Naftana, a završilo se rekordnim koeficijentom

Vreme čitanja: 8min | pon. 21.03.22. | 09:44

Elimancijom od Rendžersa klub sa Marakane završio sjajnu dekadu sa tri evropska proleća i dve Lige šampiona

Eliminacijom od Rendžersa u osmina finala Lige Evrope, Crvena zvezda završila je ovosezonsko učešće u evropskim takmičenjima. Bio je to drugi uzastopni prolećni nastup crveno-belih u Ligi Evrope, a ukupno treći od 2018. godine. Isto tako, prvi put nakon trideset godina, Zvezda je odigrala neki evropski meč u martovskom terminu.

Dakle, pune tri decenije čekali su zvezdaši da njihov klub i u martu i dalje bude u igri u nekom evropskom takmičenju, a poslednji put to se desilo u eksperimentalnom izdanju Lige šampiona, u sezoni 1991/92. Nakon te takmičarske godine, u kojoj je Zvezdi malo nedostajalo da, kao aktuelni šampion, dođe do još jednog finala, usledile su godine tavorenja.

Izabrane vesti

 Bilo je pojedinačnih bljesaka, nekih dobrih utakmica, ali većih uspeha u Evropi ne. Osvrnemo li se samo na prethodnu deceniju, možemo pratiti razvojni put crveno-belih u evropskim takmičenjima, prožet brojnim traumatičnim iskustvima, a zatim i napretkom, čiji je vrhunac upravo aktuelna sezona, u kojoj je Zvezda u Evropi preživela do druge polovine marta i došla do 1/8 finala Lige Evrope.

Ukupno – Zvezda je u prethodnih deset godina odigrala 88 evropskih utakmica. Pobedila je 33 puta, 32 utakmice završene su nerešenim rezultatom, a crveno-beli su poraženi u 23 navrata. Postigli su 113, a primili 110 golova. Dva puta su igrali u grupnoj fazi Lige šampiona (osvojena 4 boda u prvom, odnosno 3 u drugom nastupu) i tri puta u grupnoj fazi Lige Evrope (9 bodova 2017, te po 11 bodova 2020. i 2021. godine). Tri puta izboreni su i nastupi u prolećnim rundama – 2018. protiv CSKA (0:1 u ukupnom skoru), 2021. protiv Milana (3:3) i 2022. protiv Rendžersa (2:4).

  • SAMO JEDNA ISTORIJSKA BRUKA

Isto tako, u mračnom periodu pre 2017. godine, Zvezda je tri puta eliminisana još u avgustu, jednom čak i u julu, dok 2014. nije ni učestvovala u evropskim takmičenjima, usled dobro poznatih okolnosti.

Igrala je Zvezda protiv klubova iz čak 29 zemalja (praktično, protiv predstavnika tri različite države u proseku u svakom ciklusu). Najviše utakmica, zanimljivo, odigrano je protiv klubova iz Kazahstana, Nemačke, Engleske i Italije (po šest), dok je protiv Jermena, Albanaca i gibraltarske Evrope igran samo po jedan meč, zbog poznatih promena propozicija, usled pandemije tokom 2020. godine. Protiv klubova iz osam zemalja crveno-beli nisu ostvarili nijednu pobedu – Austrijanaca, Švajcaraca, Kiprana (ipak, u tri dvomeča protiv njih, posle „duplih“ remija, Beograđani su prošli dalje), Italijana, Francuza, Danaca, Moldavaca, Ukrajinaca. Protiv ekipa iz čak 17 država Zvezda je neporažena u prethodnoj deceniji.

Odigran je u ovom periodu protiv CSKA i prvi evropski prolećni meč na Marakani nakon 1991. i antologijskog duela protiv Bajerna. Prvu prolećnu pobedu u Evropi na svom stadionu nakon Dinama iz Drezdena (opet 1991) ostvarila je Zvezda protiv Rendžersa ove sezone. Ono što se čeka jeste i prolazak dalje u jednom evropskom prolećnom dvomeču, pošto crveno-beli protiv CSKA, Milana i Rendžersa u tome nisu uspeli, mada su veoma skupo prodali svoju kožu.

Bilo je teških poraza (posebno u drugoj sezoni u Ligi šampiona), ali i velikih rezultata (pobede protiv Liverpula, Olimpijakosa, Kelna, pa i Brage i Rendžersa, remiji protiv Arsenala, Milana, Napolija, eliminacija Salcburga...).

Treba istaći da je proteklih godina, posebno kod Vladana Milojevića i Dejana Stankovića, ponovo „proradio“ faktor Marakane, pa je Zvezda pod vođstvom njih dvojice na 34 utakmice na svom terenu zabeležila 18 pobeda, 11 remija i samo 5 poraza (od čega je u dva navrata imala igrača manje).

Podsetimo kako je sve izgledalo od 2012. godine.

Vešović i Mladenović slave gol protiv NaftanaVešović i Mladenović slave gol protiv Naftana

2012/13.

U ovoj sezoni, crveno-bele su sa klupe u evropskim utakmicama predvodila dva trenera – Robert Prosinečki (na četiri utakmice) i Aleksandar Janković (na dve). Zvezda je igrala u kvalifikacijama za Ligu Evrope, gde je i završila takmičenje. Mesto i vreme i danas dobro pamte svi zvezdaši – Bordo, 30. avgust 2012.

Skor: 1-4-1, 9:9

Liga Evrope: Naftan (3:3, 4:3), Omonija (0:0, 0:0, 6:5*), Bordo (0:0, 2:3)

2013/14.

Pod vođstvom Slaviše Stojanovića, u sezoni u kojoj će konačno osvojiti domaću titulu, Zvezda je odigrala samo četiri evropske utakmice, ponovo u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Tamo je uspešniji bio skromni Černomorec, a revanš je ostao upamćen i po zvižducima Nenadu Milijašu. Eliminisana je Zvezda veoma rano, već 8. avgusta 2013.

Skor: 1-2-1, 3:2

Liga Evrope: IBV (0:0, 2:0), Černomorec (0:0, 1:3)

2014/15.

Nakon šampionske sezone, navijači su iščekivali da Zvezdu gledaju u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Umesto toga, turbulencije u klubu i – izostanak iz evropskih takmičenja, koji je prouzrokovao egzodus iz kluba. Za trenerom Stojanovićem otišli su praktično svi nosioci iz prethodne sezone, sem Pavićevića, Mijailovića i Pečnika, a u novoj sezoni, u kojoj je Partizan ponovo osvojio titulu, novi trener, Nenad Lalatović, šansu je dao nekolicini mladih fudbalera, od kojih su neki kasnije ostvarili zapažene karijere.

2015/16.

Posle godine pauze, mislilo se da se takav presedan u Zvezdinoj istoriji više neće ponoviti. Ipak, desilo se još nešto što je upisano u istoriju crveno-belih – eliminacija na prvoj prepreci, još na samom početku jula. Tog 9. jula igran je revanš dvomeča protiv Kairata, u kvalifikacijama za Ligu Evrope, i zabeležen i drugi poraz. Zvezda je tako odigrala najkraću evropsku epizodu u istoriji, koja je trajala – 7 dana.

Skor: 0-2-2, 1:4

Liga Evrope: Kairat (0:2, 1:2)

2016/17.

I pored užasnog početka prethodne sezone, Zvezda je pod komandom Miodraga Božovića uspela da se stabilizuje i, uz nekoliko kapitalnih pojačanja, prilično dominantno osvoji domaću titulu, što je značilo i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona. Prvi posle 9 godina i dvomeča protiv Rendžersa. Ipak, ni ta odiseja nije dugo potrajala. Brojna inostrana pojačanja (Mouče, Ruiz, Fibel) nisu donela kvalitet, pa je malteška Valeta jedva eliminisana. Usledio je nakon toga dobro poznati dvomeč protiv Ludogoreca i pomračenje u produžecima na Marakani, tokom kojih je Kafu igrao kao reinkarnacija Ronaldinja, a zatim i dvomeč protiv Sasuola, koji je počistio Zvezdu i umalo joj naneo jedan od najtežih poraza u istoriji kluba. I ova sezona završena je u avgustu – 25. tog meseca. Ovoga puta ponovljen je rezultat iz 2012. godine – plef-of za Ligu Evrope.

Skor: 2-2-2, 9:12

Liga šampiona: Valeta (2:1, 2:1), Ludogorec (2:2, 2:4),

Liga Evrope: Sasuolo (0:3, 1:1)

Čovek koji je promenio sve - Vladan MilojevićČovek koji je promenio sve - Vladan Milojević

2017/18.

Nakon godina trauma i lutanja – u Zvezdu je stigao Vladan Milojević. Umesto neproverenih stranaca, strategija je bila dovođenje domaćih fudbalera, dok su od legionara ulogu odigrali i Donald, Le Talek, Frimpong, Kanga i Boaći. Rezultat – prolazak kroz četiri kola kvalifikacija do grupne faze Lige Evrope, čudesno veče protiv Krasnodara na Marakani, pa onda i prolazak grupe (uz samo dva primljena gola) i prolećni dvomeč protiv CSKA. Evropska sezona za pamćenje i ushićenje zvezdaša, završena 21. februara.

Skor: 7-6-3, 19:11

Liga Evrope: Florijana (3:0, 3:3), Irtiš (1:1, 2:0), Sparta (2:0, 1:0), Krasnodar (2:3, 2:1), BATE (0:0, 1:1), Keln (1:0, 1:0), Arsenal (0:0, 0:1), CSKA (0:0, 0:1)

2018/19.

Pod vođstvom Vladana Milojevića Zvezda je već naredne sezone napravila novi iskorak. Ponovo su crveno-beli prošli četiri runde kvalifikacija, ovoga puta za Ligu šampiona, ostvarivši pritom višedecenijski san svih zvezdaša – plasman u elitno fudbalsko takmičenje, koje je overeno čudesnom salcburškom noći, sa pečatom Bena, Degeneka, Krstičića i dojučerašnjeg autsajdera Pavkova. Upravo će gorostasni napadač, kao i Zvezda uopšte, oduševiti fudbalski svet pobedom protiv budućeg šampiona Evrope, Liverpula, za, i pored dva teška poraza, sasvim zadovoljavajuću sezonu učenja i sticanja iskustva crveno-belih u Ligi šampiona, protiv klubova iz liga „petice“. Ova odiseja završena je 11. decembra.

Luda noć u SalcburguLuda noć u Salcburgu

Skor: 5-5-4, 17:21

Liga šampiona: Spartaks (2:0, 0:0), Suduva (2:0, 3:0), Spartak Trnava (1:1, 2:1), Salcburg (0:0, 2:2), Napoli (0:0, 1:3), Liverpul (2:0, 0:4), PSŽ (1:6, 1:4)

2019/20.

Nakon prvog plasmana u Ligu šampiona dosta se pričalo o „sreći“ koja je pratila ekipu, čime je na neki način i umanjivan uspeh koji je postigla, ali je teško moguće u takvoj konkurenciji dva puta slučajno uraditi nešto kao što je plasman među najbolje klubove Evrope. Zvezda je i u leto 2019. krenula od prvog kola kvalifikacija i ponovo uspela da dođe do grupne faze. Sve je nekako delovalo nesigurnije nego u prethodne dve sezone, ponovo je bilo produžetaka i penala, a pamtiće se svakako revanš protiv Kopenhagena, partije Borjana i Pankova, ali i dvomeč protiv Jang Bojsa. I u grupi je krenulo idilično, pobedom, da bi potom Bajern i Totenhem pokazali Zvezdi razliku u kvalitetu. Na kraju, nesrećni potezi Tomanea i Žandera u Pireju, kao personifikacija slabo odrađenog letnjeg prelaznog roka, označili su kraj evropskog puta, ali i rastanak sa Vladanom Milojevićem. I ova evropska sezona završena je kad i prethodna – 11. decembra.

Skor: 3-5-6, 13:28

Liga šampiona: Suduva (2:1, 0:0), Helsinki (2:0, 1:2), Kopenhagen (1:1, 1:1 – 7-6*), Jang Bojs (2:2, 1:1), Bajern (0:3, 0:6), Totenhem (0:5, 0:4), Olimpijakos (3:1, 0:1)

2020/21.

Dejan Stanković je dobio šest meseci za adaptaciju, a potom morao da uskoči u odelo kralja evropskih kvalifikacija, Vladana Milojevića, uz velika očekivanja navijača, koji su računali na nastavak kontinuiteta. Počelo je silovito, nastavljeno mučenjem, a onda je usledio šokantan poraz na Kipru i prva eliminicija Zvezde u kvalifikacijama, nakon 13 preskočenih prepreka u nizu. Ipak, nekako su crveno-beli stigli do grupne faze, gde su pokazali potpuno drugačije lice, zrelost i izuzetnu sigurnost i sa drugog mesta i 11 osvojenih bodova otišli dalje. Kruna sezona bio je dolazak starog rivala i velikana u Beograd. Milan je prošao, ali Zvezda nije poražena u dvomeču. Crveno-beli su u Evropi trajali sve do 25. februara.

Pavkov daje gol MilanuPavkov daje gol Milanu


Skor: 6-5-1, 21:9

Liga šampiona: Evropa (5:0), Tirana (1:0), Omonija (1:1 – 2:4*)

Liga Evrope: Ararat (2:1), Hofenhajm (0:2, 0:0), Gent (2:1, 2:0), Liberec (5:1, 0:0), Milan (2:2, 1:1)

2021/22.

Aktuelna sezona do daljnjeg će biti upisana kao najuspešnija Zvezdina u evropskim takmičenjima u prethodnih 30 godina. Kao i prethodne, crveno-beli su imali problema u letnjim susretima. Kairat je eliminisan, ali uz poraz u Kazahstanu, da bi se potom Zvezdi desio Šerif, koji će postati hit evropskog fudbala u narednim mesecima. Nakon te eliminacije, niko verovatno nije ni pomišljao da će Zvezda takmičenje u Evropi završiti vise od pola godine kasnije. Eliminisan je Kluž, a onda su u više nego uzbudljivoj grupi servirane osvete Ludogorecu i Bragi i zahvaljujući tim bodovima otišlo se sa prvog mesta, direktno, u 1/8 finala. Tamo je u verovatno najluđem dvomeču u istoriji kluba Zvezda eliminisana ukupnim rezultatom 4:2, ali je i zabeležila prvu prolećnu pobedu u Evropi nakon tri decenije. Tada je ekipa iz Beograda savladala grčki PAO 18, a sada Rendžers 17. marta.

Skor: 7-3-4, 21:13

Liga šampiona: Kairat (1:2, 5:0), Šerif (1:1, 0:1)

Liga Evrope: Kluž (4:0, 2:1), Braga (2:1, 1:1), Ludogorec (1:0, 1:0), Midtjiland (1:1, 0:1), Rendžers (0:3; 2:1)

“Pogurana” na žrebovima i kvalifikacijama, sopstvenim rezultatima i zaslugama iz prošlosti, Zvezda će sa velikim ambicijama ući i u narednu evropsku sezonu. Ipak, ono što će se računati i što će navijači posmatrati kao uzorak je samo poslednji rezultat – tražiće se materijalizacija stečenih iskustava i korak više u odnosu na ovaj mart i 1/8 finala Lige Evrope.

Stanković doneo neverovatnih 25 koeficijentinh bodovaStanković doneo neverovatnih 25 koeficijentinh bodova

Do one naredne sezone, koja šampionu Srbije garantuje direktno mesto u Ligi šampiona…

Piše: Aleksandar Kovačević

 


tagovi

Vladan MilojevićDejan Stanković

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara