Darko Pančev
Darko Pančev

Zvezdina Kobra okupila krem fudbala: Piksi, Dejo, Đurovski, Dika na spektaklu u Skoplju

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.04.23. | 09:31

“Dali smo vam lepog napadača. Trebalo je da nam date deo premija za to”, duhovito se bivšim Zvezdinim igračima obratio Vasil Ringov, nekadašnji saigrač Pančeva iz Vardara

Darko Pančev važi za jednog od najboljih igrača u istoriji balkanskog fudbala i nosi titulu fudbalera veka i najboljeg igrača u istoriji Makedonije. Zbog svega to je dobio dokumentarni film ”Kobrin put do zvezda”, koji je uglavnom posvećen njegovim partijama, rekordima i trofejima u dresovima Vardara i Crvene zvezde i na čijoj su premijeri u Skoplju prisustvovala mnoga eminentna imena.

Od saigrača iz Crvene zvezde tu su bila imena kao što su Ilija Najdoski, Dejan Savićević, Aleksandar Dika Stojanović, Slobodan Marojević, Dragan Piksi Stojković, a iz Vardara prisutne su bile legende poput Vasila Ringova, Koče Dimitrovskog, Meta Spasovskog. Bio je prisutan i vrh FS Makedonije, selektor Blagoja Milevski... zatim bivši reprezentativac i sadašnji član UO Crvene zvezde Boško Đurovski, Dragan Kanatlarovski, Vujadin Stanojković...

Izabrane vesti

Sala u hotelu ”Aleksandar palas” bila je premala da primi sve one koji su došli da se poklone Darku Pančevu. Projekat o Zlatnoj kopački i Srebrnoj lopti iz Makedonije snimili su i producirali Sportklub, Sport netvork produkcija iz Srbije i sportski radio 90,3 fm. Aleksandar Stanković je scenarista i autor filma, Radovan Maksimović je producent, a Dejan Radosavljević je izvršni producent. Veliku pomoć za dokumentarni film pružio je i makedonski kolega, novinar Živko Zdravkovski, dugogodišnji dopisnik iz Makedonije nekoliko srpskih i svetskih medija. Glavni pokrovitelj je Univerzitet u Skoplju. U pripremi je i serijal, koji će trajati preko sedam sati, a biće emitovan na Sportkubu u septembru.

U ime Crvene zvezde od prisutnih je govorio Boško Đurovski, koji je ujedno uručio novi crveno-beli dres ”Kobri” sa prepoznatljivim brojem devet.



“Dragi Darko, u ime Crvene zvezde i svoje lično ime želim da prenesem pozdrave svih generacija kluba. Razgovarao sam sa puno igrača proteklih dana. Veliki pozdrav imaš i od mog brata Milka. Fudbalere u klubovima delim na legende, majstore, a u trećoj grupi su oni koji ne pamte da su igrali za Vardar i Crvenu zvezdu. Žao mi je, ali to je istina. Ovde imamo mnoge legende Crvene zvezde i Vardara. Postajete legenda na dva načina, odanošću klubu ili posebnim doprinosom. Malo sam ljubomoran na tebe, Darko, za tri do četiri godine ti si postao legenda, a ja sam proveo deset godina, pa sam tek onda dočekao da mi neko kaže: ‘Legendo, kako si’. Zato, veliko hvala za sve što si dao Crvenoj zvezdi, a ja ću citirati Francuze – ‘chapeau, mon ami (kapa dole, prijatelju)’“, rekao je Đurovski.

Iz Vardara je o Darku Pančevu govorio Vasil Ringov, partner iz napada kada je crveno-crni dres nosio jedan od najboljih centarfora na teritoriji Jugoslavije. Njih dvojica su bili ubitačan tandem i još uvek se smatraju najboljim napadačkim tandemom u istoriji Vardara. Istovremeno, Ringov se našalio sa prisutnima iz Crvene zvezde i pitao ih gde je Vardaru premija jer smu im dali igrača svetskog ranga sa kojim su pokorili Evropu, a potom i svet.

“Darko je divan čovek. Mnogo voli muziku. On zna hiljade pesama. Dali smo Crvenoj zvezdi lepog, lepog fudbalera. Sa njim ste postali evropski i svetski prvaci. Znam da je kasno, ali trebalo je da nam date deo premije za to. Hvala vam puno na svemu“, našalio se Ringov.

Darko Pančev je bio oduševljen posetom. On je zahvalio svim prisutnima i rekao da mu je čast da nosi crveno-crni i crveno-beli dres sa pravim fudbalskim majstorima i legendama.

“Upućujem veliko hvala celom timu koji organizirao ovaj dokumentarac. Isto važi i za sve glumce. Neki momci koji su bili deo filma nisu mogli da dođu iz opravdanih razloga, ali želim da zahvalim svim kolegama koji su došli, i iz Vardara i iz Crvene zvezde. Bilo je zadovoljstvo igrati sa tako sjajnim igračima i izgraditi celu svoju karijeru uz njihove veštine. Drago mi je što će ovaj film ostati u našoj kinematografiji i biti podsetnik mlađima da je moguće uspeti“, rekao je Darko, koji je bio zajedno sa suprugom Majom i ćerkama Nadicom i Marijom.

U filmu koji traje sat i 18 minuta, bilo je 45 ličnosti iz sveta sporta, kulture, života, koje su na razne načine učestvovale u svim životnim iskušenjima Darka Pančeva, ili je on svojim golovima uticao na njihov život. Ceo projekat je sniman 60 dana, a prikupljeno je ukupno 200 sati materijala. Ovaj projekat je bio samo mala najava za seriju o Darku Pančevu, koja je planirana da ima više od sedam epizoda i biće emitovana u septembru.


tagovi

Darko PančevFK Crvena zvezdaVardar

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara