Zvezdina poslednja prepreka: Prvak Slovenije bez heroja ili najomraženiji klub Jermenije

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.09.20. | 14:03

Održan žreb za plej-of Lige Evrope

Crvena zvezda će u plej-ofu za Ligu Evrope igrati protiv pobednika meča Ararat (Jermenija) - Celje (Slovenija), odlučeno je današnjim žrebom u sedištu UEFA u Nionu.

Može se reći da je Zvezda sjajno prošla na žrebu je ovo bila možda i najlakša opcija. Podsetimo, Zvezdini potencijalni protivnici su bili: Ludogorec (Bugarska), pobednik meča Sarajevo (BIH) - Budućnost Podgorica (Crna Gora) i pobednika meča između Seltika i boljeg iz duela Riga (Letonija) / Tre Fjori (San Marino). Jedina otežavajuća okolnost je što će Zvezda opet gostovati.

Izabrane vesti

Za očekivati je da Zvezdu u plej-ofu sačeka Celje koji je blagi favorit protiv Jermena. Kvalitet je na strani slovenačkog šampiona, ali Jermeni imaju prednost domaćeg terena što nije zanemarljivo. Ararat je u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisan u prvom kolu pošto je posle produžetaka na svom terenu eliminisan od Omonije (0:1). Celje je u prvom kolu pobedilo irski Dandalk sa 3:0, ali su u drugom eliminisani posle poraza na svom terenu od norveškog Moldea (1:2) iako su na poluvremenu vodili 1:0.

Celje je klub iz istoimenog grada koji broji tek oko 50.000 stanovnika i prošle sezone je osvojio prvu titulu u klupskoj istoriji. U poslednjem kolu su kao domaćin odigrali 2:2 protiv direktnog konkurenta Olimpije kojoj je samo pobeda garantovala titulu. Celje je tada postao tek šesti klub od osamostaljenja Slovenije koji se okitio titulom. Prethodno su titule uglavnom između sebe delili Maribor (čak 15) i Olimpija (šest), dok je četiri puta prvak bila Gorica, dvaput Domžale i jednom Koper. Celje je mimo svih očekivanja prošle sezone prvo prošlo kroz cilj u konkurenciji Olimpije i Maribora. U većem delu sezone su držali treće ili četvrto mesto na tabeli, ali su u poslednjih desetak kola ušli u seriju sjajnih rezultata i maksimalno iskoristili mnogobrojne kikseve Olimpije i Maribora. Tek u pretposlednjem kolu su prvi put izbili na lidersku poziciju na tabeli i nisu propustili šansu koja im se ukazala. Ovog leta im je otišao junak titule i najbolji strelac Dario Vizinger koji je prešao u Volfzberger za 800.000 evra i to je bio jedini bitan odlazak. Od pojačanja su kupili jedino desnog beka Advana Kadušića iz Zrinjskog za 50.000 evra.

Ararat Jermenija kako glasi puno ime jermenskog šampiona je klub osnovan tek 2017. godine. Odmah je ušao iz druge lige i u prve dve sezone prvoligaškog fudbala osvojio dve titule prvaka države. Vlasnik kluba je jermenski milijarder Samvel Karapetjan koji živi u Americi i bogatstvo mu se procenjuje na 2,6 milijardi dolara, dok je 2015. godine sa tadašnjim bogatstvom od četiri milijarde dolara bio na Forbsovoj listi kao najbogatiji etnički Jermen na svetu.

Ararat Jermenija nije popularan u zemlji zbog tradicije "skorojevića". Kažu i da nije sasvim pošteno došao do prvog naslova najboljeg. Brojne sudijske greške su tome kumovale. Niko vam međutim neće reći da je titula nameštena. Jednostavno, sudije su rak-rana jermenskog fudbala. Veruju da ih je vreme pregazilo, da ne razumeju fudbal. Greške prave na sve strane i niko ne sumnja u njihovo poštenje koliko u njihovo znanje. Zbog toga Ararat Jermenija nema podršku ostalih navijačkih grupa kada igra na međunarodnoj sceni. Kada igra reprezentacija ili bilo koji klub u Evropi, Jermeni se ujedine i svi navijaju zajedno. Posle odbrane titule šampiona ovog leta, Ararat je ostao bez trenera pošto ga je napustio Vardan Minasjan. Zamenio ga je amlo poznati španski stručnjak David Kampanja. Rekosmo, u prvom kolu su na jedvite jade ispali minimalcem posle produžetaka od Zvezdi dobro poznate Omonije. Bili su ravnopravan rival u 90 minuta, a onda su u trećem minutu produžetaka skupo platili grešku odbrane.


Sinoć su u kvalifikacijama za Ligu Evrope eliminisali Folu Eš iz Luksemburga posle produžetaka - 4:3. Na poluvremenu je bilo 1:1, a Ararat je u 43. minutu ostao sa igračem manje. Gosti su poveli iz penala u 56. minutu i kada su u 81. minutu postigli gol za 3:1, delovalo je da je sve gotovo. Dva gola prednost, igrač više, deset minuta do kraja... Međutim, Ararat je na neverovatan način izborio produžetke. Golovina Lime iz penala u prvom i trećem minutu nadoknade vremena! Posle toga je u produžecima golom Vakulenka napravio potpuni preokret.


Ararat sinoć u startnoj postavi nije imao nijednog domaćeg igrača! Dvojica Jermena su dobila šasnu da uđu sa klupe. Tim je prepun stranaca od kojih je najpoznatije ime francuski ofanzivac Joan Gufran koji je nekada igrao za Bordo i Njukasl. U ekipi su još igrači iz Brazila, Holandije, Obale Slonovače, Ukrajine, Portugalije, Haitija, Burkine Faso, Perua... A na golu je srpski čuvar mreže Stefan Čupić koji je nekada branio za OFK Beograd i Voždovac, a bio je i član zlatne generacija Orlića koja je osvojila zlato u Litvaniji.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE, PAROVI PLEJ-OFA

Staza šampiona:

Jang Bojs (Švajcarska) – Tirana (Albanija)

Florijana (Malta)/Flora (Estonija) - Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Jurgarden (Švedska)/Kluž (Rumunija) – KuPS (Finska)/Suduva (Litvanija)

Ararat (Jermenija)/Celje (Slovenija) – Crvena zvezda (Srbija)

Dinamo Brest (Belorusija) - Ludogorec (Bugarska)

Sarajevo (BiH)/Budućnost (Crna Gora) - Riga (Letonija)/Seltik

Legija (Poljska)/Drita (tzv. Kosovo) - Karabag (Azerbejdžan)

Šerif (Moldavija)/Dandalk (Irska) - KI Klaksvik (Farska Ostrva)/Dinamo Tbilisi (Gruzija)

Glavna staza:

Hapoel Ber Ševa (Izrael)/Madervel (Škotska) – Plzenj (Češka)/Sonderjiske (Danska)

Rozenborg (Norveška)/Alanja (Turska) – Mura (Slovenija)/PSV Ajndhoven (Holandija)

Sent Galen (Švajcarska)/AEK (Grčka) – Volfzburg (Nemačka)/Desna (Ukrajina)

Bazel (Švajcarska)/Anortozis (Kipar) – CSKA Sofija (Bugarska)/B36 (Farska Ostrva)

Sporting Lisabon (Portugal)/Aberdin (Škotska) – LASK (Austrija)/Dunajska Streda (Slovačka)

Šarlroa (Belgija)/Partizan (Srbija) – Apolon (Kipar)/Leh (Poljska)

Bešiktaš (Turska)/Rio Ave (Portugal) – Milan (Italija)/Bodo (Norveška)

Kopenhagen (Danska)/Pjast (Poljska) – Rijeka (Hrvatska)/Kolos Kovalivka (Ukrajina)

Malme (Švedska)/Lokomotiva Zagreb (Hrvatska) – Granada (Španija)/Lokomotiva Tbilisi (Gruzija)

Škendija (Makedonija)/Totenhem (Engleska) – Rostov (Rusija)/Makabi Haifa (Izrael)

FCSB (Rumunija)/Slovan Liberec (Češka) – APOEL (Kipar)/Zrinjski (BiH)

Standard Lijež (Belgija)/Vojvodina (Srbija) – Fehervar (Mađarska)/Rems (Francuska)

Viljem drugi (Holandija)/Glazgov Rendžers (Škotska) – Galatasaraj (Turska)/Hajduk Split (Hrvatska)


tagovi

Žreb za Ligu Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara