Zvezdine ključne tačke: Borjan, Falčineli i desni bek

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.02.21. | 11:08

I kako će Dejan Stanković sakriti manjak brzine i fizike u veznom redu...

Veče je bilo grozničavo i euforično, igrači Crvene zvezde su uz bubnjeve, baklje, huk navijača i topovske udare dobili preko potrebnu dozu adrenalina uoči duela s Milanom... A ovo jutro, jutro na dan utakmice biće – nestrpljivo. Dva meseca čekanja, odbrojavanja, verovanja... I poslednji zadatak za Dejana Stankovića. Kako prenaglašenu energiju usmeriti na pravi način?

Izabrane vesti

Brojni fudbaleri Crvene zvezde, oni koji su od 2017. godine bili na Marakani, igrali su mečeve nalik ovom večerašnjem protiv Milana. Možda i veće, sa bitnijim ulogom. Samo što Milan ne predstavlja samo snažnu celinu 18 fudbalera obučenih u crveno-crne dresove. Pred malim brojem svedoka na Marakani, fudbaleri srpskog šampiona igraće se i sa kartama prošlosti. Mnogi kažu da su upravo oni sudbinski određeni da vrate dugove iz magle doskorašnjem lideru Serije A i osvete generaciju iz 1988. godine. Čak i onaj tim koji se 2006. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona nadao Lansu, a dobio Milan. Tako je neko odredio, tamo u Nionu.

Kao čovek od temperamenta, Dejan Stanković je, zajedno sa Stručnim štabom, završio kompletan posao oko pripreme utakmice. Ostaje mu još da iz ormara izvuče najfiniji italijanski sako, kojim će odati prizanje jednom velikom događaju. Sigurni smo i da je imao mladi šef stručnog štaba srpskog šampiona brojne suflere, koji su mu savetima pomagali da tim Stefana Piolija uhvati u trenersku mišolovku. Objektivno rečeno, mnogo jači tim, bez obzira na očekivane rotacije Stefana Piolija uoči derbija sa Interom, vrednog „skudeta”.

Timski rad, ta izanđala trenerska fraza, biće osnovni adut crveno-belih u dvomeču protiv Milana, i makar ovom beogradskom duelu. Crveno-beli će morati da budu taktički pismeni kao u Gentu, ne bi li se nadali uspehu, ali će Dejan Stanković gledati ka ključnim tačkama svog tima, koje neće imati pravo na grešku.

MILAN BORJAN

Od njega se ne očekuje da zablista, bravure reprezentativca Kanade postale su podrazumevajući faktor svih evropskih iskušenja Crvene zvezde. Kapiten crveno-belih bio je statistički jedan od najboljih golmana grupne faze Lige Evrope, imao je šest superodbrana.... Da nepominjemo više Krasnodar, Salcburg, Bern, pa i onu Tiranu kada je održao na površini veliki evropske ambicije crveno-belih. I pod pretpostavkom da se Milan neće zaletati, jer ispred sebe ima revanš na San Siru, suviše je optimistički očekivati da Milan Borjan ostane bez posla. Na brojnom defanzivnom bedemu crveno-belih će biti da što više amortizuju ofanzivnu snagu Milana, i iz ritma izbace Mandžukića i Rebića. Na najboljem golmanu u novijoj istoriji crveno-belih biće da pusti bar dva klasična „borjanizma“. Takav rasplet garantovao bi nulu u Zvezdinoj mreži i usijanje uoči revanša na San Siru.

DESNI BEK I DRUGA STATIVA MARIA MANDŽUKIĆA

Da postoji referendum među stručnim ljudima u zvezdaškoj javnosti, verovatno bi veći postotak glasao za varijantu da igra Zlatan Ibrahimović, a da van protokola ostane levi bek Teo Ernandez. Jeste Ibra više od majstora, neko ko pojavom pravi razliku i nesumnjivo plaši rivale. Ali i bez jednog od najboljih napadača na svetu, Milan se u ovoj sezoni održavao na površini i prvom mestu Kalča. Možda i zbog vanserijskih partija Tea Ernandeza, nesumnjivo jednog od najboljih levih bekova na svetu. Sve ukazuje da će crveno-beli igrati u nešto nižem bloku, sa zgusnutom odbranom i trojicom štopera, ali i pored toga to nije nikakva garancija da će španski levi bek biti ugušen i umrtvljen na sopstvenoj polovini.

Otuda Dejan Stanković i na dan utakmice glasno razmišlja o dilemi na mestu desnog spoljnjeg. U trenerskoj eri bivšeg veziste Intera, Milan Gajić se nametnuo kao prvi izbor na desnoj strani. Imao je veliko poverenje Stanković u nekadašnjeg omladinskog reprezentativca Srbije, i praktično ga oživeo. Međutim, postoji ozbiljna šansa da prednost, bar večeras, dobije Marko Gobeljić. Upravo zbog boljih defanzivnih performansi i što je u karijeri čuvao igrače slične Teu Ernandezu.

BET SPECIJAL: FALČINELI DAJE GOL I ZVEZDA POBEĐUJE - KVOTA 10

Takođe, spoljnji igrači Crvene zvezde moraće u nekim situacijama da pokrivaju drugu stativu posle centaršuta sa suprotne strane. To je zona u kojoj se najbolje snalazi Mario Mandžukić. Skokovi su zaštitni znak Milana Rodića, Gobeljić je u tom segmentu jači od Gajića... Mada konačnu reč ima Stanković.

DIJEGO FALČINELI


Nominalno napadač, Dijego Falčineli će večeras biti skoro pa i plejmejker Crvene zvezde. Neće imati veliku podršku italijanski špic na polovini Milana, biće često usamljen među štoperima rivala... Situacije koje Falčineli voli, jer traži kontakt igru i šansu da odlaganjem lopte produži akciju crveno-belih. Svaki njegov dobijeni duel predstavljaće bocu kiseonika za dobar deo tima srpskog šampiona i šansu da se iz drugog plana razigraju El Fardu Ben, Mirko Ivanić i Gelor Kanga.

Ujedno na taj način Falčineli će raditi veliki posao u defanzivi, pokazati italijansku kulturu delovanja koja ga je, na kraju krajeva, i preporučila Crvenoj zvezdi. Neće se od njega ultimativno tražiti pogodak, ali biće jedna od ključnih tačaka sistema Dejana Stankovića.

KAKO UBRZATI NOGE?

Svega ovoga ne bi bilo da je Aleksandar Katai u mogućnosti da igra. Nije majstor iz Srbobrana igrač velikih motoričkih sposobnosti, ali je nesumnjivo da bi crveno-beli sa Kataijem u timu imali mnogo bolju traniziciju i napade posle osvojene lopte. Moraće i oko tog detalja Dejan Stanković da lomi glavu, posebno ako Milan u jednom trenutku bude želeo da rizikuje i krene nerezonski po pobedu. Na klupi su Srnić, Bakajoko i najskuplje zimsko pojačanje Filipo Falko. Važnu ulogu bi mogao da ima i Njegoš Petrović.



tagovi

Dejan StankovićMilan BorjanMilan GajićMarko GobeljićDijego Falćineli

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara