Luka Mitrović, Nemanja Nedović i Fakundo Kampaco (©Starsport)
Luka Mitrović, Nemanja Nedović i Fakundo Kampaco (©Starsport)

Zvezdin ofanzivni potencijal probija plafon: Kampacova savršena konekcija sa centrima i užareni Nedović

Vreme čitanja: 5min | pon. 13.02.23. | 17:46

A tu su još Luka Vildoza, Filip Petrušev, sve bolji Ognjen Dobrić...

Košarkaši Crvene zvezde od dolaska Duška Ivanovića ne znaju za poraz u ABA ligi. Uspeli su i da se revanširaju Zadru za jedini neuspeh u tekućoj sezoni i to s kamatom, te su tako nanizali i 13. trijumf u regionalnom prvenstvu. Daleko su od rekorda (20 pobeda u sezonama, 2014/15 i 2016/17), ali to ne umanjuje značajno težinu sjajne serije. Popravili su učinak na 17-1 u dvorani Krešimir Ćosić, ostali jedini tim sa samo jednim izgubljenim susretom, uz meč manje od Partizan Mozzart Beta (17-2).

U 2023. godini su ostvarili sedam trijumfa u ABA ligi, a u gotovo svakom pečat je ostavio Fakundo Kampaco. Argentinac zbog zabrane izrečene klubu sa Malog Kalemegdana do marta neće moći da nastupi u Evroligi (preskače još utakmicu sa Albom u Beograd), ali je zato odigrao osam utakmica na Jadranu i još ne zna za poraz u crveno-belom.

Izabrane vesti

Pružio je nekoliko partija za pamćenje. Protiv MZT-a postigao 23 poena uz devet asistencija za indeks korisnosti 33, nedelju dana kasnije razbio Budućnost u Morači sa dabl-dablom od 14 poena i 12 asistencija, a samo dve ukradene lopte su mu nedostajale za potpuno jedinstven tripl-dabl (indeks 34 i jedna od najboljih partija Zvezdinih igrača u poslednjoj deceniji).

Dokazao se još jednom kao plejmejker vrhunskog kalibra, bez dileme jedan od najboljih organizatora igre u evropskoj košarci. Sakupio je 55 asistencija na osam utakmica (6,9 po meču), ali posebno je impresivna njegova saradnja sa centrima. Poznat je po tome bio tokom karijere, gajio je posebnu konekciju sa visokim igračima u madridskom Realu, ponajviše sa gorostasnim Valterom Tavaresom kojem je sigurno pomogao da sazre i utaba put ka statusu jednog od najdominantnijih igrača u Evropi.

Tako je redovno hranio loptama i Zvezdine centre i na osam utakmica ih 37 puta spojio sa poenima. Najbolju vezu ostvario je sa Lukom Mitrovićem. U Podgorici kao da su sami igrali, pa je Argentinac podelio čak sedam asistencija bivšem kapitenu crveno-belih. Ukupno ga je proigrao u 14 navrata na pet utakmica, a odlično je sarađivao i sa Filipom Petruševim i mladim Daliborom Ilićem.

Obojici je pomogao da upišu poene po osam puta dosad. Čini se da nosi velike zasluge za značajan napredak Ilića koji kako vreme odmiče dobija sve veću ulogu u četi Duška Ivanovića. Jedino Kampaco nije stigao da asistira Hasanu Martinu, ali to je zbog činjenice da je sa Amerikancem prvi put delio parket tek u Zadru i to je bivši centar Budućnosti i Olimpijakosa proveo tek nekoliko minuta na parketu posle dvomesečne pauze zbog povrede.

Jasno je koliko će Zvezdi značiti Kampacov doprinos u Evroligi, gde je sa učinakom 11-13 aktivno uključena u trku za plej-of. Do kraja igra još 10 utakmica, poslednjih devet sa Fakundom u svojim redovima, te nema dileme da joj šanse za ostvarivanje pozitivnih rezultata i na kraju plasman među osam najboljih značajno skaču sa iskusnim argentinskim plejmejkerom u timu.

Pa i na Kupu Radivoja Koraća u Nišu, gde bi trebalo da brane trofej osvojen u prethodne dve godine. Klub će do sutra doneti odluku o učešću, a ukoliko odluči da otputuje na jug Srbije i u Čairu napadne treću vezanu Žućkovu levicu, rivali (Partizan potencijalno već u polufinalu) će imati pune ruke posla sa Fakundom Kampacom.

Ali i sa Nemanjom Nedovićem. Igra srpski reprezentativac veoma dobru sezonu. U tandemu sa Lukom Vildozom čini jedan od najboljih bekovskih tandema Evrolige. Poremetila je i njega povreda bivšeg košarkaša Baskonije, ali je u poslednje vreme pronašao željeni ritam i počeo nemilice da cepa mrežice.

U Zadru je ubeležio rekord sezone sa 29 poena. Odigrao najefikasniju utakmicu na terenima ABA lige u karijeri, ali ruku je namestio u pobedi nad Igokeom. Izuzetno mu je prijao razvoj situacija na tom susretu, crveno-beli su kontrolisali dešavanja na terenu, nije bilo gotovo nikakvog pritiska i Nedović je to iskoristio da se raspuca. Odigrao je veoma rasterećeno i za 18 i po minuta na parketu ubacio 20 poena, uz fantastičnih 6/8 za tri poena.

Usledio je njegov najbolji meč u Evroligi, u dresu Crvene zvezde. I to u dvorani koja ga posebno inspiriše. Zatrpao je koš Makabija sa 28 poena, gađao fenomenalnih 6/9 van linije 6,75. Upravo u Tel Avivu je u decembru 2020. kao košarkaš Panatinaikosa i postavio rekord karijere na najvećoj kontinentalnoj pozornici sa 39 poena.

Došao je na red i Zadar, a Nedović je pun samopouzdanja nastavio gde je stao u Izraelu. Sedam poena na kraju prve deoncie, pa još 12 u prvoj polovini druge bili su jasan pokazatelj da je utakmica njegova. Pomogao je Zvezdi da se odlepi, a u drugom poluvremenu sa još 10 poena samo potvrdio u kakvoj se formi nalazi. Pogodio je jednu trojku manje nego na prethodna dva nastupa, uz tri promašaja (5/8).

Zaista je neverovatno gađao sa distance u prethodnom periodu i, čini se, u idealnom trenutku podesio nišanske sprave. Pogodio je 17 trojki iz 25 pokušaja, što je 68 odsto uspešnosti. Vidi se da i njemu prija kada deli parket sa Kampacom, a prisustvo iskusnog plejmejkera u rotaciji mu omogućava i da se više posveti egzekuciji, ali i da zadrži svežinu u dužim intervalima i to su na svojoj koži najbolje osetili Igokea i Zadar. U Nišu se očekuje da ponovo zajedno plešu, a od marta će to raditi i u Evroligi.

Sa Nedovićem u ovakvoj formi i Fakundom Kampacom, nebo je granica za crveno-bele. Ofanzivni potencijal "probija plafon" kada se doda da su tu još Luka Vildoza i Filip Petrušev, sve bolji Ognjen Dobrić. Stvari polako ležu na svoje, Ivanović konačno ima kompletan igrački kadar na raspolaganju, čini se da sve dolazi na svoje u pravom trenutku.


tagovi

KK Crvena zvezdaFakundo KampacoNemanja NedovićLuka MitrovićDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara