Britni Grajner (©AFP)
Britni Grajner (©AFP)

Agonija zarobljene košarkašice: Preti joj 10 godina zatvora, Rusi traže Trgovca smrću da bi je pustili

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.05.22. | 19:51

Suđenje američkoj košarkašici Britni Grajner odloženo, ali ponuđeno je rešenje

Jedna od najboljih košarkašica svih vremena Britni Grajner uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo zbog posedovanja zabranjenih supstanic (ulje kanabisa) i preti joj zatvorska kazna od čak 10 godina. Američke vlasti traže način da je vrate kući, ali Rusi su neumoljivi. Ipak, prema informacijama iz teritorijalno najveće zemlje sveta, postoji jedna opcija. Navodno je Amerikancima ponuđeno da pošalju osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta u domovinu u zamenu za košarkašicu Finiks Merkurija.

But je poznat kao "Trgovac smrću", a uhapšen je u Tajlandu 2008. godine i izručen SAD, gde je osuđen zbog namere da prošvercuje oružje kolumbijskim pobunjenicima koje bi bilo korišćeno protiv građana Sjedinjenih Američkih Država. Kazna od 25 godina izrečena mu je u Njujorku aprila 2012. godine.

Izabrane vesti

Grajnerovoj je određen pritvor do maja, iako ruska štampa pretpostavlja da će joj suđenje biti odloženo i boravak u pritvoru produžen za makar još 30 dana. Bivši ambasador SAD Bil Ričardson vodi pregovore za njeno puštanje.

Ova 31-godišnja košarkašica je sa kanabisovim uljem uhvaćena kada je pokušavala da napusti Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Nanjušio ju je policijski pas tragač. Smatra se i da ruske vlasti otežu čitav slučaj zbog sankcija koje su joj uvedene sa zapada kao posledica ratnog sukoba.

Španska Marka podseća da su SAD i Rusija već razmenjivali zatvorenike. Student Trevor Rid koji je bio osuđen na devet godina u najvećoj zemlji sveta zbog opiranja pri hapšenju poslat je nazad u domovinu u zamenu za ruskog pilota Konstantina Jarošena, koji je dobio presudu na 20 godina zatvora u Americi zbog trgovine narkoticima.

Zaista filmska priča iskusne košarkašice. U Rusiji je bila kako bi van sezone u WNBA igrala za ekipu Jekaterinburga, čiji član je s vremena na vreme od 2014. godine. Brojne košarkašice se odlučuju za sličan potez, s ozbirom da u Rusiji mogu da zarade i do pet puta više novca nego u domovini. Igračice iz WNBA u proseku zarađuju i do 200 puta manje nego košarkaši iz NBA, a primera radi Grajnerova je vezana ugovorom za Finiks Merkuri do leta 2023. godine, prema kojem zarađuje 221.515 dolara po sezoni.

Poznata i po 23 zakucavanja u karijeri (više nego sve igračice iz američke lige zajedno za četvrt veka), smatra se jednom od najuspešnijih i dominantnijih sportistkinja. Tokom karijere osvojila je titule na koledžu, WNBA i u Evroligi, kao i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Iz WNBA su istakli nameru da joj pruže podršku na sve moguće načine. Tako će na parketima svih dvorana u ligi biti nalepnice sa njenim inicijalima i brojem 42 koji nosi na dresu. Takođe, njega ekipa je dobila slobodno mesto u rosteru i prostor u budžetu kako bi pronašla zamenu dok se Grajnerova ne vrati kući. Njena primanja će biti isplaćena u celosti.

©AFP©AFP



tagovi

Britni GrajnerWNBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara