Timan i Ledej (Star sport)
Timan i Ledej (Star sport)

Alba liči na Partizan: Gore, dole, napred, nazad, da ti srce stane... U Beograd stiže najlošiji tim Evrolige

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.11.23. | 22:00

Nemci nadoknadili minus 15, vodili sedam razlike i – izgubili od Asvela

Sklon je Partizan Mozzart Bet velikim oscilacijama, da vodi dvocifrenom razlikom, pa izgubi, kao što je u stanju da nadoknadi veliki minus kao nedavno protiv Fenerbahčea, a čini se da je i naredni rival crno-belih u Evroligi jo-jo tim. Primeri u dosadašnjem toku sezone postali su evidentniji za vreme utakmice osmog kola elitnog takmičenja, u kojoj je nemački predstavnik poklekao pred Asvelom u duelu najlošijih timova – 68:73.

Na prvi pogled ne baš očekivano, jer jer zbog domaćeg parketa bio u ulozi blagog favorita. Već na drugi, svakom ko je pratio dešavanja u Mercedes Benc areni verovatno se stomak prevrnuo nekoliko puta, baš kao što je rezultat varirao, a ekipa Đanmarka Poceka uspela da nadonadi ranih minus 15, povede sedam i umesto da zabeleži drugu pobedu čestita isto tako ranjivom rivalu.

Izabrane vesti

Presudila je furiozna serija Francuza s kraja treće i početkom poslednje četvrtine, kad je tim italijanskog stratega zaličio na onaj s početka meča i posle onog slavlja nad Žalgirisom dodao još jedno. I to tako što je zaostatak od sedam poena pretvorio u plus deset u jednom trenutku, a onda još jednom „mora da pobedi“, jer su momci Israela Gonsalesa uveli meč u neizvesnu završnicu.

I pre poslednjih minuta Alba je povremeno delovala kao da je lansirala iz katapulta, kao u trneucima kad su Francuzi hiponotisano pratili kako se njihova zaslužena stečena prednost topi. Na pauzi je bilo plus osam za goste, prethodno i velikih 15 razlike, ali Alba je u nastavku imala dovoljno raspoloženih pojedinaca da posale saveta šefa stručnog štaba izgleda totalno drugačije nego u početnih 20 minuta. Serija domaćina bila je 13:2, a predvodili su je Malte Delov, Joanes Timan i Jani Vecel, uz još jednu dvojku Timana i realizovana bacanja reprezentativca Nemačke, dok je u tom periodu za sastav iz Vilebrana poentirao samo Žofri Lovernj.

Kako to obično biva kad je neki tim psihološki nestabilan, Alba je olako dozvolila da ispusti plus sedam, tako što je pred kraj treće i početkom četvrte deonice Asvel uzvratio serijom 19:2. Pokrenuo je ekipu u tim trenucima raspoloženi Timotiju Luvavu, pogodivši trojku uz zvuk sirene pre odlaska na predah pre ulaska u završnu četvrtinu u kojoj bi, prema logici, sastav Đanmarka Poceka trebalo da se razgoropadio. A to je učila Alba, trojkom Tima Šredera i minijaturama Luisa Olindea (šest poena u tim trenucima). Nemci su prišli samo na poen zaostatka minut i 11 sekundi pre kraja, ali su greškama slali na liniju penala Majka Skota i Timotija Luvaua, što je bilo dovoljno za kraj.

Posmatrajući sve šta se desilo na prelazu uz pretposlednje u završnu deonicu postaje jasno da će Partizan u petak, protiv najlošijeg tima Evrolige morati da bude „samo“ dovoljno pažljiv i da mu se ne potkradu greške kojima je inače sklon i da dobije Albu.

Ona je isto takva, iako je uspela tokom utakmice da neutrališe sjajne role Nanda de Koloa i Jusufa Fala u prvom poluvremenu. Plej Asvela je tokom prvog poluvremena spakovao 13 poena u obruč domaćina, a Senegalac dodao deset, uz sedam skokova, predstavljajući neprestanu opasnost u reketu. Francuski tim jeste bolje počeo meč, ali može da zahvali i dekoncentraciji Albinih igrala koji su u ranoj fazi izgubili čak pet lopti. Kvalitetnije je Asvel i završio, oslonivši se na Timotija Luvavua, jer je bivši košarkaš Mege zabeležio 19 poena, De Kolo je dodao 16, Jusufa Fal 14, uz 11 skokova.

Kod Albe je jedini dvocifren bio Timan (16 poena), ali se Nemcima nametnula tema za razmišljanje: zar je moralo toliko da se puca za tri (sedam od 36)?

Jednako neizvesno, mada sa manje obrta, bilo je u Atini, ali je Panatinaikos uspeo da savlada Žalgiris, iako je 80 odsto vremena bio u rezultatskom zaostatku. Onda su Kostas Slukas i Matijas Lesor potvrdili da su sjajna pojačanja. Bivši as Olimpijakosa je pokrenuo tim, ubacio važne šuteve, uključujući i završni sa linije penala, čime je odgovorio na trojku Bredija Maneka. To je bilo 13 sekundi pre kraja, Slukas je promašio drugo, a Litvanci se spetljali i dali šansu Mariusu Grigonisu da stavi tačku – 73:71.

Prethodno je značajne poene, baš sa linije slobodnih bacanja, ubacio Lesor, uz napomenu da je bivši centar Partizana završio meč sa 13 poena (četiri od pet iz igre), Slukas imao 16, a Konstantinos Mitoglu 19 (četiri trojke).

U ekipi iz Kaunasa Rolands Smist je brojao do 15.

EVROLIGA - 8. KOLO

Utorak

Monako - Anadolu Efes 82:89

/Lojd 19 - Larkin 25/

Makabi - Olimpijakos 74:79

/Sorkin 16 - Piters 13, Volkap 13/

Valensija - Real Madrid 73:76

/Dejvis 22 - Dek 17/

Virtus Bolonja - Milano 86:79

/Lundberg 19 - Šilds 21/

Crvena zvezda - Fenerbahče 87:56

/Teodosić 18 - Hejs Dejvis 12/

Sreda

Alba – Asvel 68:73

/Timan 16 – Luvavu 19/

Panatinaikos – Žalgiris 73:71

/Mitoglu 19 – Smits 15/

Baskonija – Barselona 94:71

/Hauard 26 – Laprovitola 14/

Bajern – Partizan 94:85

/Edvards 21 – Kaboklo 19/




tagovi

EvroligakošarkaAlbaAlba BerlinAsvelKK AsvelKK PanatinaikosPanatinaikoskk ŽalgirisŽalgiris

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara