Aleks Renfro, iskusni lisac nemirnog temperamenta - iznervirao Sašu Obradovića, Dule ga izbacio iz tima zbog noćnog života...

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.12.18. | 08:23

Šta Partizan dobija dolaskom iskusnog Amerikanca...

Partizan je konačno dočekao pojačanje na bekovskoj poziciji. U redove crno-belih posle nekoliko dana iščekivanja sleteo je 32-godišnji Amerikanac Aleks Renfro koji je prvi deo sezone proveo u španskoj Manresi u kojoj je bio najbolji igrač. Crno-beli su iskoristili opciju u ugovoru ovog košarkaša po kojoj je on mogao da napusti Manresu bez obeštećenja na kraju godine ukoliko mu stigne poziv od nekog kluba koji se takmiči u Evroligi ili Top 16 fazi Evrokupa. A zahvaljujući pobedama nad Asvelom i Turk Telekomom u poslednja dva kola prve faze Evrokupa, Partizan je osigurao nastavak takmičenja. I moglo bi se reći da je to i prvi benefit od plasmana u Top 16 za crno-bele.

Aleks Renfro svakako predstavlja poznato ime za sve iole ozbiljnije ljubitelje košarke na ovim prostorima. Crno-beli su dugo, dugo tražili igrača koji bi rasteretio bekove, pre svega Markusa Pejdža koji ne samo da je imao ogromnu odgovornost u smislu postizanja poena, dok je Aleksej Nikolić pre svega zadužen za odbranu, već će nekadašnji diplomac univerziteta Severna Karolina sada moći da igra i na poziciji dva, čak u tandemu sa Renfroom. Novajlija u Humskoj doneće Partizanu preko potrebno iskustvo, jer se radi o igraču koji ima 32 godine i ovo mu je već deseta sezona u evropskoj košarci. Dakle, neće imati problem adaptiranja na Stari kontinent koji uvek može da bude ozbiljna prepreka Amerikancima. Da stvar bude još bolja po Partizan, radi se o košarkašu koji čak ima iskustvo igranja u Jadranskoj ligi, pošto je u sezoni 2010/11 bio član ekipe Zagreba, sa kojom je osvojio duplu krunu.

Izabrane vesti

Renfro je posle toga poput pravog košarkaškog globtrotera imao priliku da igra i za manje klubove, ali i za one koji znaju šta znači kada svake sezone imate zadatak da jurite trofej. A upravo takav je i Partizan. Ako se za Brindizi, Valjadolid, Rigu ili Jenisej može reći da su prosek, onda ta konstatacija ne važi kada su u pitanju recimo Barselona, Galatasaraj, Alba, Bajern ili Bamberg, gde je Renfro uglavnom imao zapažene uloge. Uostalom, i sa Bambergom je osvojio titulu prvaka Nemačke i to kada je ova ekipa počela da uspostavlja dominaciju u Bundesligi.

Očekuje se da Renfro Partizanu donese mirnoću u organizaciji igre, pogotovo kada protivnik "pritisne" crno-bele, a upravo to je bila jedna od boljki beogradske ekipe u dosadašnjem toku sezone. Takođe, Partizanu je potreban neko ko će uspeti u potpunosti da razigra ekipu, a ove sezone je u dresu Manrese beležio skoro šest asistencija po utakmici. Ovaj levoruki košarkaš iz Tenesija jedan je od onih košarkaša koji takođe ume da "izmisli" poene kad ostatku tima ne ide, a navijači Partizana ove sezone su često imali priliku da budu svedoci sličnih situacija, pa kada bi Pejdž ili Rade Zagorac bili indisponirani ili dobro čuvani, crno-beli nisu umeli da proguraju loptu kroz obruč.

Pored striktno košarkaških stvari, Renfro je ljubiteljima košarke na ovim prostorima ostao u sećanju po dve neprijatne situacije i u oba slučaju su naši trener bili akteri. Naime, dok je nosio dres Albe, Amerikanac se sukobio sa tadašnjim trenerom Berlinaca Sašom Obradovićem. Bilo je to u februaru 2015. godine na prvenstvenoj utakmici sa Oldenburgom u kojoj je berlinski tim doživeo poraz. Renfro je dobio tehničku grešku, a Obradović je tražio tajm aut.
"Poklanjate im utakmicu", rekao je Obradović svojim igračima, a potom dodao: „Ne, ja sam zaj***o“, pre nego što se okrenuo ka američkom košarkašu i gurnuo ga u desno rame. Renfro mu nije ostao dužan. Srećom, veći incident je izbegnut brzom reakcijom igrača Albe.

Drugi incident desio se dve godine kasnije, odnosno u leto 2017. godine u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, čiji pasoš Renfro poseduje. Tadašnji selektor BiH Duško Vujošević odstranio je Amerikanca iz nacionalnog tima. Naime, nakon poraza od Švedske u pretkvalifikacijama za Mundobasket mediji u BiH objavili su da je Renfro nakon meča viđen u noćnom provodu sa jednom atraktivnom lokalnom televizijskom voditeljkom. Objašnjenje je bilo - grubo kršenje timske discipline.

Dakle, generalno gledano, čini se da je Partizan dobio kvalitetno pojačanje i svakako igrača koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nije još sigurno da li će debitovati u subotu protiv Olimpije u Jadranskoj ligi ili sledeće srede na gostovanju kod Lijetuvos Ritasa u premijernom kolu Top 16 Evrokupa. Jedno je sigurno - svi kojima su crno-bele boje na srcu jedva čekaju da vide Aeksa Renfroa na delu i nadaju se da bi upravo on mogao da bude igrač koji će Partizanu pomoći da napravi onaj ključni korak u borbi za trofeje ove sezone.


tagovi

EvrokupAleks Renfro

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara