Aleksej Šved (©fiba.basketball)
Aleksej Šved (©fiba.basketball)

Aleksej Šved zvanično napustio CSKA, otkrio da je pregovarao sa Olimpijakosom

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.08.23. | 21:29

Klubovi iz Evrolige, ali i Kine, pokazali interesovanje za iskusnog ruskog košarkaša

Aleksej Šved je i zvanično napustio moskovski CSKA, ali za budućnost ne mora da brine. Naime, kako je otkrio u razgovoru sa nekadašnjim košarkašem Viktorom Pavlenkom, za njegove usluge interesovanje su pokazali klubovi iz Evrolige i Kine.

Štaviše, otkrio je da je pregovarao i sa Olimpijakosom, koji je očigledno bio zainteresovan da ga angažuje kako bi popunio rupu nastalu odlaskom Kostasa Slukasa u Panatinaikos. Ipak, zasad je samo jasno da pregovori nisu uspešno okončani, ali nije Šved ni potvrdio da je prelazak u Pirej otpisan.

Izabrane vesti

Ruski košarkaš se u redove Armejaca vratio leta 2021. godine i potpisao dvogodišnju saradnju. Ona je istekla ovog leta, a prvo čovek moskovskog kluba Andrej Vatutin je nedavno istakao da je Švedov status u CSKA pod znakom pitanja.

"Aleksej je jedan od najboljih ruskih igrača i mnogo donosi timu, ali to ukazuje na veliki ugovor koji je dostojan njegovom nivou i veštini. Pričali smo po okončanju sezone i rekao sam mu da svota za igrača u njegovoj poziciji ne bi bila fer u ekipi za narednu sezonu. Nismo pričali o ciframa, ali svima je jasno koliko Aleksej košta", istakao je Vatutin.

Ostaje da se vidi da li će se interesovanje nekog od evroligaških klubova za njegove usluge materijalizovati. Odlazak u Kinu bi verovatno predstavljao početak završnog poglavlja u karijeru iskusnog ruskog igrača, koji iza sebe ima veliko iskustvo u Evroligi, ali i NBA. Čini se ipak da još ima prostora za takvog majstora na najvećoj evropskoj pozornici.

Minule sezone je beležio 16,1 poen i 7,6 asistencija na 34 nastupa u VTB ligi, pa su i brojke jasan pokazatelj da Aleksej Šved nije dao poslednju reč na vrhunskom evropskom nivou.

"Hvala KK CSKA i svim navijačima za protekle dve sezone. Hvala i Andreju Vatutinu, Nataši Furajevi, Nataši Kuznjecov i svim ljudima iz kluba koji su uvek bili tu i mnogo mi pomogli. Hvala i trenerima, imali smo sjajnu atmosferu u ekipi", poručio je Šved po rastanku.

Šved je karijeru počeo u CSKA 2006. godine. Kalio se na pozajmicama u Himkiju i Dinamu, a od 2011. počeo da skreće pažnju partijama u dresu Armjeaca. Tako je 2012. završio i u NBA, gde je dve godine nastupao za Minesotu, a potom se okušao i u Filadelfiji, Hjustonu i Njujorku, te je sakupio 182 nastupa u najjačoj ligi sveta, uz prosek od 7,4 poena, 2,5 asistencije i dva skoka.

Usledio je povratak u Evropu, pa je od 2015. do 2021. nastupao za Himki i kao član tima iz Podmoskovlja, između ostalog bio i MVP VTB lige, najbolji strelac Evrokupa, prvi asistent i dva puta najbolji strelac Evrolige... Sa reprezentacijom Rusije osvojio je bronzu na Evrobasketu 2011. u Litvaniji i godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Londonu. Bio je i najbolji strelac, kao i član idealne petorke Evrobasketa 2017.



tagovi

Aleksej ŠvedKK CSKA MoskvaKK Olimpijakos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara