Alen Smailagić i Jam Madar (©Starsport)
Alen Smailagić i Jam Madar (©Starsport)

Alen Smailagić i Jam Madar među šestoricom kandidata za nadolazeću zvezdu Evrolige

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.02.23. | 11:32

Veliko priznanje za mlade asove Partizan Mozzart Beta

Možda će se ispostaviti da Partizan Mozzart Bet još nije narastao toliko da zaigra na Fajnal foru Evrolige, ali da raste – raste. U prilog toj tvrdnji i podatak da je beogradski klub jedini sa dva predstavnika na listi od šestorice kandidata za Evroliginu nagradu za „zvezdu u usponu“, odnosno igrača koji je u ovoj sezoni napravio najveći napredak.

Za laskavo priznanje ispred Partizan Mozzart Beta konkusiraće Jam Madar i Alen Smailagić, koji su u drugoj sezoni pod vođstvom Željka Obradovića zaista nagovestili da bi u narednim godinama mogli da predstavljaju bitne figure u elitnom evropskom takmičenju.

Izabrane vesti

Pored crno-belog tandema tu su i Barselonin Rokas Jokubaitis, Virtusov Niko Manion, Haime Padilja iz Valensije i Albin Gabrijele Prosida. Pa o svakom po koja rečenica, čisto radi argumenta za raspravu.

ROKAS JOKUBAITIS, BARSELONA

Dobitnik nagrade iz prošle sezone sada ima priliku da postane četvrti igrač u istoriji Evrolige koji ju je odbranio, pošto su pre njega to radili Nikola Mirotić, Bogdan Bogdanović i Luka Dončić. Nismo baš sigurni da je Jokubaitis taj kalibar, ali 22-godišnji Litvanac jeste klasa od igrača. Ove sezone u proseku beleži 5,2 pena uz procenat šuta za tri od 42,9 odsto, te 2,2 asistencije. Međutim, u poslednjih šest utakmica Jokubaitis kao da dodaje gas: 8,7 poena uz 62,6 odsto procenta u šutu za tri i 2,8 asistencija.

JAM MADAR, PARTIZAN MOZZART BET

Stigao je kao ulog za budućnost sada već ima ozbiljnu ulogu. Sedam puta ove sezone je u Evroligi igrao više od 20 minuta, na šest od tih sedam utakmica imao je dvocifren košgeterski učinak. Računajući tu i rekordnih 15 poena protiv Monaka u 17. kolu. U proseku beleži 6,1 poen uz 87 odsto pogođenih bacanja, te 1,4 asistencije.

NIKO MANION, VIRTUS BOLONJA

Mučio se sa povredama na početku sezone, ali je pronašao ritam i zadobio poverenje Serđa Skariola. Protiv fenerbahčea je ubacio 13 poena, još 11 protiv Crvene zvezde i Baskonije. Kad podvučemo crtu u proseku 5,4 poena uz 45,4 odsto za tri i 84,6 sa penala. I sve to iako u proseku na parketu provede manje od 11 minuta po utakmici.

HAIME PRADILJA, VALENSIJA

Imao je fantastičnu prošlu sezonu u Evrokupu, sada je samo podigao letvicu. Prosečno beleži 4,2 poena i 2,5 skoka po melu, ali u poslednja četiri meča brojke su značajno skočile. U tom periodu 8,8 poena – uz 15/19 pogođenih šuteva za dva – i tri skoka.

GABRIJELE PROSIDA, ALBA


Visok bek, eksplozivan, raznovrstan. Već u prvoj rundi se predstavio sa 12 poena za 13 minuta na parketu protiv Partizana, u njegovom evroligaškom debiju. Imao je još četiri dvocifene utakmice, sa vrhuncem protiv Monaka kome je u 22. kolu ubacio 16 poena. Igra prosečno manje od 15 minuta, a svejedno postiže 5,9 poena. Isprsio se kada je Alba bila lišena pomoći povređenog Markusa Eriksona.

ALEN SMAILAGIĆ, PARTIZAN MOZZART BET

Počeo je sezonu povređen i to ga je sigurno usporilo, ali polako se diže. Na poslednje četiri utakmice prosek od 6,3 poena i 2,8 skokova za indeks korisnosti od 7,8. Brojke za celu sezonu su naravno niže: 4,2 poena i dva skoka po meču. Alenovo vreme tek dolazi.



tagovi

KK PartizanJam MadarAlen SmailagićRokas Jokubaitis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara