Dušan Alimpijević (©MN Press)
Dušan Alimpijević (©MN Press)

Alimpijević na utakmicu od istorijskog finala, teško bi i evroligaši preživeli u crno-belom paklu

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.03.24. | 20:56

Bešiktaš počistio francuskog predstavnika pred 15.000 nabrijanih Turaka, majstorica u utorak

Bešiktaš ove sezone ima možda i najjači domaći teren među klubovima koji učestvuju u evropskim takmičenjima. Dva sata konstantnog pritiska, bez predaha i trenutaka stišavanja atmosfere. Pravi pakao preživeli su košarkaši Burga u drugoj utakmici finalne serije Evrokupa. Da, preživeli su u smislu izvlačenja žive glave iz krcate Sinan Erdem dvorane, ali su na tome morali da se zadovolje.

Većina evroligaša može samo da zavidi Bešiktašu na neverovatnoj fanatičnosti njegovih navijača, a Burg koliko god da je dobar tim, nije bio kadar da napravi brejk u turskoj metropoli i plasira se već večeras u finale. Bešiktaš je trijumfovao 82:71 i izborio majstoricu, koja će se igrati u utorak u Francuskoj. Sada je na Dušanu Alimpijeviću da pokaže novi iskorak u trenerskom umeću i pripemi tim za prvi plasman kluba u istoriji u finale Evrokupa.

Izabrane vesti

Osvojio je Beiktaš Evročelendž kup 2012. godine, ali je trofej u sad već pokojnom takmičenju daleko od vrhunskog dostignuća. Istina, nije ni Evrokup ono što je bio do pre šest, sedam godina i početka rastakanja kvaliteta zbog osnivanja FIBA Lige šampiona, ali je to i dalje defakto drugo evropsko takmičenje. Bivši strateg Crvene zvezde pokazao je kao trener Burse da je i te kako specijalizovan za rad u vrelim atmosferama, poput duela sa Partizanom i Cedevita Olimpijom pre dve godine. Za razliku od mečeva u Beogradu i Ljubljani, sada je vrelina dvorane bila na njegovoj strani, a to je za goste iz Francuske bila nemoguća misija.

Od samog starta istanbulskog meča, najefikasniji igrač prve utakmice Ajzea Majk nastavio je tamo gde je stao. Deset poena dao je 27-godišnji Kanađanin u prvom poluvremenu i još jednom bio glavni pokretač Burgovog uzleta do četiri poena prednosti na poluvremenu. Belorusko krilo Maksim Salaš bio je od velike pomoći momku iz Toronta, a najviše su zahvaljujući Marku Simonoviću crno-beli održavali dostižan zaostatak. Reprezentativac Crne Gore bio je najefikasniji igrač Bešiktaša u prvom poluvremenu sa sedam poena, Metju Mičel imao je pet, a Anhel Delgado i Jigit Arslan po četiri.

Kada je Burg vodio 39:32 u prvom minutu drugog poluvremena, činilo se da gost ima šansu, ali je od tog trenutka krenuo vulkan domaćina. Vezao je Bešiktaš 11 poena između drugog i petog minuta treće četvrtine i tako u potpunosti okrenuo tok utakmice. Od sredine tog dela igre crno-beli Orlovi nisu ispuštali vođstvo, a posle tridesetog minuta naziralo se da Burg neće imati šansu.

Prišli su gosti u jednom momentu na minus pet, ali je Bešiktaš sve držao pod kontrolom. Najefikasniji igrači među Orlovima bili su Džona Metjuz i Metju Mičel sa po 17 poena, dok je dvocifren učinak imao i Marko Simonović (11 poena). Najupečatljiviji je podatak da je 25-godišnjak iz Kolašina odigrao bez promašaja. Šutirao je 1/1 za tri poena, 2/2 za dva i 4/4 slobodna bacanja.

Poput prvog duela, ponovo je Ajzea Majk bio najefikasniji igrač Burga - pošto je dao 19 poena. Samo se on dobro snašao u grotlu Sinan Erdem Doma, pošto se među gostima koliko-toliko istakao još samo Džekvan Luis sa 11 poena.

Majstorica je u utorak, a na 38-godišnjem srpskom strategu sada je da pokaže da je dodatno sazreo u profesionalnom smislu i napravi novi podvig.

EVROKUP - POLUFINALE

Prvi mečevi

Burg - Bešiktaš 86:74

/Majk 16 - Delgado 15/

Pariz - London 99:86

/Šorts 23 - Nvaba 24/

Drugi mečevi

Bešiktaš - Burg 82:71

/Metjuz 17 - Majk 19/

London – Pariz (u toku)

Majstorice - 3. april

Burg - Bešiktaš

Pariz - London (eventualno)


tagovi

Dušan AlimpijevićKK BešiktašKK BurgEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara