Dilon Bruks i Entoni Edvards (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)
Dilon Bruks i Entoni Edvards (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Ameri ostali i bez bronze: Šaj + Bruks + Beret = 93! Kanadi istorijska medalja

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.09.23. | 12:39

Kanadski triling za najveću pobedu u istoriji ove reprezentacije, Amerima "drvena medalja"

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

U danima i sedmicama pre Mundobasketa duel između Kanade i SAD bilo je viđeno finale. I baš su se dve komšijske zemlje sastale poslednjeg dana takmičenja u Manili, ali kako bi odigrale utakmicu za treće mesto, kao uvertiru za okršaj Srbije i Nemačke za zlato. U ovim uslovima, Kanađani bolje igraju NBA košarku od Amera - 127:118 (34:25, 24:31, 33:26, 20:29, 16:7).

Izabrane vesti

Susretu je gotovo do pred sam kraj nedostajalo sportske tenzije, možda zato što je ovo bilo nešto najbliže klasičnom NBA duelu. To se videlo i po broju poena, jer je u 45 minuta košarke zbirno postignuto 245 poena. Kanađani su pokazali više želje da uzme bronzu, više su se i potrudili za istu. Amerima treba priznati da su se digli u drugom poluvremenu i pogotovo završnici, čime su meč učinili interesantnijim, da bude ipak šou za sebe. Nadoknadili su dvocifren minus, čak i okrenuli rezultat pa smo gledali dramu koja se završila nakon produžetka.

Kanada je na kraju dobila ono što je htela, prvu medalju na Mundobasketima, Amerikanci ni na drugom uzastopnom šampionatu sveta ne stižu do medalje. Nije isključeno da u Katar 2027. godine SAD pošalje zvezde iz drugog ili čak prvog ešalona, jer je za njih ovo ipak veliki neuspeh...

Kanada je danas živela od poena trilinga Gildžes Aleksander - Bruks - Beret. Njih trojica ukupno su Amerikancima ubacili 93 od 127 poena svog tima. Šaj i Bruks su naročito prodisali posle torture koju su doživeli protiv Srbije i kao da su hteli da isprazne sve frustracije posle polufinala. Šaj je dugo bio tih, ali je u drugom poluvremenu bio spreman da odgovori na hice Entonija Edvardsa, Mikela Bridžisa i Ostina Rivsa. Najbolji igrač Oklahome i Kanade odigrao je 40 minuta i za to vreme imao 31 poenn (11/20 iz igre), 12 asistencija, šest skokova i četiri izgubljene lopte za indeks 40.

Posebna priča je Dilon Bruks. Čovek koga je Manila mrzela, zviždala mu i govorila svašta, danas mu se poklonila i čak vikala “MVP, MVP, MVP“. Da, utakmice, ne i prvenstva. To se neće desiti... Svaka čast novom košarkašu Hjustona, pošto je posle užasne partije protiv Srbije danas ubacio 39 poena, najviše za jednog igrača na ovogodišnjoj utakmici Mundobasketa zajedno sa Rondeom Holins Džefersonom iz Jordana protiv Novog Zelanda, te Karlom Entonijem Taunsom protiv Portorika.

Foto: Dragana StjepanovićFoto: Dragana Stjepanović

Danas je ponovo Bruks igrao kao navijen, nalik nekim prethodnim utakmicama za Kanadu, mada ni blizu ovako dobar kao sada. Iz igre je pucao izuzetnih 67 posto (12/18), spakovao je sedam trojki uz jedan promašaj (!), pa na to podelio pet dodavanja i četiri skoka, za koeficijent 42! To je treći najbolji rezultat na turniru posle japanskog reprezentativca Džošue Hokinsona protiv Finske (44) i Tremonta Votersa iz Portorika protiv Dominikanske Republike (43).

Beret je takođe odigrao dosta dobro i bio najveća podrška Šaju i Bruksu sa 23 poena (8/16 iz igre, 4/8 za tri), sedam skokova, dve asistencije i indeks 20. Kod Amerikanaca Entoni Edvards je imao 24 poena (9/20 iz igre), pet skokova i tri asistencije, dok je Ostin Rivs upisao poen manje, uz takođe pet uhvaćenih lopti.

Kanađani su vodili praktično ceo meč, na početku četvrte deonice imali i deset poena više, ali onda su Amerikanci serijom 12:0 okrenuli sve i čak poveli. Tajris Haliburton pogodio je dve bitne trojke pošto je bio gotovo neprimetan ceo meč. Pratili su ga Entoni Edvards i Mikel Bridžis koji je na 0,6 sekundi do kraja pogodio trojku za produžetak! Kanađani su imali šansu da do pobede dođu i ranije, probao je sa velike udaljenosti Keli Olinik i lopta je imala dobru putanju, ali je zamalo bila prejaka. U dodatnih pet minuta Crveni su ipak završili ono što su počeli mnogo ranije i ostvarili najbolji rezultat u istoriji svoje zemlje.

Sad se spremamo za finale koje se igra od 14.40.


tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija KanadeDilon BruksŠaj Gildžes AleksanderLu DortOstin RivsEntoni Edvards

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara