Ostin Rivs (©fiba.basketball)
Ostin Rivs (©fiba.basketball)

Ameri se poigrali s nedoraslim Grcima: Brojali do 109, slavili sa 28 razlike - a nisu se pošteno ni oznojili (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.08.23. | 16:35

Stiv Ker rasporedio minutažu, samo trojica Amerikanac provela više od 20 minuta u igri

Došla je reprezentacija SAD kao prvi favorit Mundobasketa na Filipine i to zasad uspešno opravdava. Posle rutine sa Novim Zelandom (99:72), savladali su Amerikanci Grčku još ubedljivije, a opšti je utisak da se nisu još kako treba ni zagrejali. Polako podižu broj obrtaja, ali i dalje melju. Grčka bez Janisa Adetokunba, Kostasa Slukasa, Nika Kalatesa i Dinosa Mitoglua jednostavno nikako nije mogla da im parira. Na kraju 109:81, a utisak je da Helene u poslednjem kolu čeka velika borba sa Novim Zelandom za plasman u narednu fazu takmičenja, AMerikanci su to već prebrinuli.

Dominacija se jasno oslikava kroz sledeće podatke: izabranici Stiva Kera su pogodili 30 penala iz 34 pokušaja, selektor je svim igračima dao priliku, a nijedan nije proveo više od 21:01 minut u igri, najmanje poena postigao je mladi Voker Kesler (četiri), najviše Ostin Rivs (15). Dakle, još jedna prilično rutinska pobeda za prvog favorita planetarne smotre, a čini se da je pokazao tek delić potencijala.

Izabrane vesti

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

Koliko su opušteni i samouvereni videlo se i u poslednjem kvartalu, kada su se dobro zabavljali na klupi, a bogami i na terenu. Bilo je prostora za atraktivne poteze, pa su se Ameri samo dopunili samopouzdanje, podmazali već dobru atmosferu u timu, kao što Entoni Edvards podmazuje ruke losionom. Naučio je lekciju posle prve utakmice, kada se žalio da je preterao sa količinom losiona, te mu je na početku susreta bežala lopta, nekoliko puta ju je izgubio. Protiv Grčke mu nije pobegla nijedna, a ubacio je 13 poena (mada šut 4/11 nije baš za pohvalu).

Dvocifren je sa 13 poena bio i Džejlen Bransona, ali je bek Njujork Niksa za razliku od zvezde Minesote savršeno gađao: 4/4 za dva, 1/1 za tri i 2/2 sa linije penala. Do 10 je brojao i Bobi Portis (za 13 minuta), a interesantno je da je Džoš Hart bio drugi najkorisniji igrač ekipe iza najboljeg strelca Rivsa (indeks 23), pošto je meč okončao sa šest poena, 11 skokova i pet asistencija (indeks 22). Pokazao je da se savršeno uklapa u ovu ekipu.

Sa Amerima su se dobro nosili samo Jorgos Papajanis i Nikos Rogavopulos. Novi centar Fenerbahčea je ubacio 17 poena, a talentovani krilni košarkaš koji je nedavno potpisao za Baskoniju 14. Joanis Papapetru i Tomas Vokap su dodali po devet poena, s tim što je bek Olimpijakosa imao i sedam asistencija.

A nije slutilo da posle prve deonice da će Grci biti ovako ubedljivo poraženi. Dobro su se nosili sa favorizovanim rivalom, gubili samo četiri razlike posle uvodnih 10 minuta (19:23). A onda su se sredinom druge četvrtine Amerikanci odlepili serijom 17:3. Pokušala je četa Dimitrisa Itudisa da se vrati, uspela da svede zaostatak na osam poena, ali to je bilo to. Raspoloženi Rivs i drugovi su otišli sa plus 13 na veliki odmor, ubrzo razliku uvećali na više od 20 poena i sve je postalo kristalno jasno. Imali su u finišu i plus 31, ali je Lefteris Bohorids ubacio trojku sa zvukom sirene.

MUNDOBASKET, 4. DAN

Ponedeljak

Kina - Južni Sudan 69:89

/Anderson 22 - Džons 21/

Venecuela - Zelenortska Ostrva 75:81

/Kubiljan 15 - Gomes 22/

Novi Zeland - Jordan 95:87 (85:85)

/Lijafa 23 - Holis Džeferson 39/

Obala Slonovače – Iran 71:68

/Zuzua 17 – Jakšali 19/

Gruzija – Slovenija 67:88

/Maukelašvili 21 – Dončić 34/

Portoriko - Srbija 77:94

/Pineiro 14 - Bogdanović 17, Nikola Jović 17/

Grčka - SAD 81:109

/Papajanis 17 - Rivs 15/

Brazil - Španija U TOKU



tagovi

košarkaška reprezentacija SADkošarkaška reprezentacija GrčkeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara