Andrej Kiriljenko (Reuters)
Andrej Kiriljenko (Reuters)

Andrej Kirilenko: Šta će nam evropska titula kada neće niko da (se) igra sa nama

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.06.22. | 10:36

Predsednik Košarkaškog saveza Rusije realno sagledava aktuelnu situaciju

Mnogo je prethodnih meseci, od početka rata u Ukrajni, palo teških reči na sportskim poljima. Ruski sportisti su proglašeni za najveće negativce, a tamošnjem sportu su uvedene sankcije. Ima ipak, ne doduše mnogo, i po koji glas razuma. Jedan od njih je FIBA koja je morala da uvede sankcije ruskim sportistima, ali nije prekinula kontakte...

Izabrane vesti

"Imamo sjajan odnos. Zadržali smo pozicije u upravljačkim telima. Ja nastavljam da vodim Svetsku komisiju za basket 3x3, a generalni sekretar Natalija Galkina je i dalje član Evropskog borda FIBA. Ipak, trenutna politička situacija nam nikako ne pomaže. I, naravno, sada nam veoma jak uticaj određenog političkog mišljenja ne dozvoljava da učestvujemo ni u klupskim, ni na reprezentativnim turnirima. Jer mnogi timovi jednostavno odbijaju da igraju (sa nama). Savršeno razumem FIBA. U septembru će biti Evropsko prvenstvo. I da FIBA kaže: 'U redu, Rusija igra', onda će 20 zemalja da odgovori: 'Sada nećemo mi da igramo (s njima)'. I šta onda, FIBA diskvalifikuje 20 timova, a Rusija postane šampion? Čudno, zar ne? A, ni nama samima neće biti baš prijatno da budemo šampioni u takvoj situaciji", rekao je za Čempionat predsednik Košarkaškog saveza Rusije Andrej Kirilenko.

Kažu da je sport van politike, ali to je ipak politika.

"I svi to dobro znamo. Mi jednostavno ipak nismo političari. Bavimo se košarkom i to je to. Ako su pre dve godine svi bili virolozi, sada su svi prešli u političare. Moj zadatak se nije promenio - da posvetim maksimalnu pažnju košarci. I da je gradimo na postojećim uslovima, kakvi god oni bili. Zbog sankcija na svim nivoima imamo slobodno leto, što znači da ćemo seniorima dati odmor, a mladi će imati treninge. Naredne sezone ćemo propustiti evropska (klupska) takmičenja, što znači da treba da posvetimo maksimalnu pažnju našem prvenstvu i iskoristimo svaku priliku što ćemo i da radimo".

Situaciju u evropskoj košarci dodatno komplikuju odnosi između FIBA i Evrolige, ali i unutar same Evrolige koja je trenutno u velikim problemima.

"Da, u velikoj je nevolji. Klubovi odavno ne zarađuju. Malo im partnera dolazi. Sam proizvod se ne razvija onako kako bi trebalo. I to je izazvalo sukob. Nemoguće je da bude uspeha kada imate dve apsolutno jake strukture koje ni na koji način nemaju interakciju. Jednostavno, jedni drugima 'otimaju' i partnere i navijače. Taj sukob ometa obe organizacije i celu evropsku košarku. Preklapanje kalendara nikome ne donosi nikakvu korist. Krajnje je vreme da se ujedinimo i o tome stalno pričamo. Evroliga je sada u procesu promene rukovodstva. Znam da je prethodna uprava imala veoma težak odnos sa FIBA. Međunarodna košarkaška federacija, sa svoje strane, smatra da je važno pokušati da se ipak uspostavi interakcija. U ovaj proces je uključena i NBA koja je fantastična u smislu trgovine i marketinških mogućnosti."

Kirilenko je ipak optimista.

"Sada postoji mnogo toga da pokušamo da od evropske košarke napravimo veliku priču. Niko ne zahteva zatvaranje Evrolige... Glavni zadatak novog predsednika Evrolige biće da pažljivo sve to složi. Vidim da u saradnji sa FIBA to može da ispadne kul proizvod i veoma dobar."



tagovi

NBA ligaEvroligaFIBAAndrej KirilenkoKošarkaški savez Rusije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara