Danilo Anđušić (©Star Sport)
Danilo Anđušić (©Star Sport)

Anđušić za Mozzart Sport: Durantu se svideo šou, imamo velike šanse da odemo na Fajnal for preko Pireja

Vreme čitanja: 8min | pon. 02.05.22. | 07:51

“To je san za koji svi živimo i nije daleko, verujem da je dostižan ako budemo igrali na nivou na kojem smo veći deo sezone“, iskreno će srpski reprezentativac na pitanje o značaju igranja završnog turnira u svojoj zemlji

Evropska košarka još čeka konačan spisak učesnika Fajnal fora u Beogradu. Real Madrid je počistio Makabi Tel Aviv u tri utakmice, Anadolu Efes je posao sa milanskom Olimpijom odradio u četiri susreta, dok su Monako i minhenski Bajern i dalje u igri za završni turnir pored dva bivša evropska šampiona - Olimpijakosa i Barselone.

Kneževi su posle brejka u Pireju ipak prepustili jedan trijumf crveno-belima u dvorani Luj II, a zatim preživeli i pokušaj Kostasa Slukasa da overi kartu za Beogradu hicem uz zvuk sirene. Lopta je pogodila obruč, odskočila, ali ipak nije pronašla dno mrežice. Cela serija staje u majstoricu koja se igra u sredu u Dvorani mira i prijateljstva, gde je Danilo Anđušić već jednom predvodio ekipu do brejka sa 19 poena uz tri trojke. Pošto je u prošlom susretu odigrao samo sedam i po minuta i nije ga bilo na parketu tokom drugog poluvremena, prvo smo proverili da li je sve u redu sa njim, odnosno da li je u pitanju povreda?

Izabrane vesti

“Nije, nije, to je bila odluka trenera. Najvažnije je da mi pobeđujemo i da zajedno dođemo do zajedničkog cilja, a to je Fajnal for u Beogradu. Što se mene tiče, tu sam da radim svoj posao najbolje što znam i doprinesem igrama Monaka koliko god mogu. Moje je da budem spreman“, otklanja svaku dilemu srpski reprezentativac na početku razgovora za Mozzart Sport.

Slukas je mogao da reši celu seriju i poznat je kao neko ko voli da rešava velike utakmice. Da li je bilo straha da će lopta da uđe?

“Ne znam da li je bilo straha, znam da mi je taj šut trajao kao tri sekunde. Kada sam ustao sa klupe i lopta odskočila činilo mi se kao da je vreme stalo. Samo sam čekao da vidim šta će da bude i želeo da lopta ne uđe“, s osmehom će Anđušić i dodaje:

“Hvala bogu da je promašio taj šut i uspeli smo da dođemo do velike pobede i šanse za Fajnal for“.

19.00: (1,60) Boston (13,0) Milvoki (2,60)

Reklo bi se da je Kevin Durant imao šta da vidi iz prvog reda?

“Bili smo zaista motivisani da pokažemo dobar košarkaški šou. Činilo se da je zaista uživao, navijao je i skakao kraj terena. Osim čestitki na kraju utakmice nismo dobili neku povratnu informaciju kako mu je bilo, ali rekao bih da mu je prijalo. Priredili smo zanimljivu utakmicu, bila je zanimljiva. Dobar šou pre svega, a po njegovim reakcijama čini mi se da mu se svidelo ono što je video“.

Napravio je pometnju u dvorani kada je došao...

“On je jako dobar drug sa Majkom Džejmsom. Znali smo da će bitie na utakmici, čak je i došao pre treninga na dan utakmice da nas pozdravi. Nisam imao preteranu šansu da pričam sa njim, ali smo se upoznali. Velika stvar za košarku ovde, klub i grad, prava promocija košarke u Evropi i pre svega igre u ovom gradu. Svi su bili fokusirani na njega u nekom trenutku, čak je i utakmica pomalo ostala u senci njegovog prisustva“.

Peta utakmica igra se već u sredu, koliko su intenzivne pripreme za ono što vas čeka u Pireju, s obzirom na to da će Dvorana mira i prijateljstva verovatno biti krcata?

“Počeli smo pripreme čim smo završili prethodnu utakmicu. Znamo šta nas očekuje, ali nije nam prvi put da igramo tamo, biće već četvrti ako računamo i prvi deo sezone. Tada je atmosfera bila sjajna, verujem da će sada biti još i bolji gledajući važnost utakmice. Pokazali smo već da možemo da slavimo u takvom ambijentu. Zato moramo psihički dobro da se spremimo, da budemo mirni, da radimo ono što je do nas i kontrolišemo utakmicu kako bismo došli do pobede. Bez obzira na to što oni imaju prednost domaćeg terena, verujem da imamo jako veliku šansu da ostvarimo pobedu“.

Načeli smo malo temu kako ponovo slaviti u Pireju, a šta misliš da će biti ključno kako biste obezbedili kartu za Beograd?

“Pre svega da mi kontrolišemo ritam utakmice, da im ne dozvolimo da nas uvedu u svoj stil jer imaju toliko iskusnih igrača sa mnogo ovakvih mečeva. Ako budemo nametnuli košarku koja nama odgovara siguran sam da imamo velike šanse da pobedimo. Ključ je zaustaviti Slukasa koji je motor njihove ekipe i pokazao je toliko puta zašto je tako veliki igrač. Isto tako je bitno zaustaviti i Fala. Kada njih dvojica igraju dobro - cela ekipa je na visokom nivou. To se videlo u susretima na našem parketu gde su eto vratili brejk i imali šut za pobedu“.

Gledajući statistiku iz susreta koji ste dobili u Pireju, jasno se vidi koliko na rezultat utiče kada se zaustave Slukas i Fal. Zajedno su imali tek 15 poena, vi ste slavili sa 24 razlike...

“Tako je. Nema tu mnogo tajni, zna se šta je potrebno za pobedu. Toliko puta smo odmeravali snage i nema preteranih iznenađenja. Oni kao tim igraju odlično cele sezone što se vidi i po rezultatima. Protiv njih moraš da igraš defanzivno jako agresivno ako želiš da pobediš. To smo i uradili u Pireju kada smo dobili, sada moramo da ponovimo“.

Ostaje li žal zbog propuštene šanse u trećem susretu, prvom kod vas u ovoj seriji, što ste prepustili brejk Olimpijakosu?

“Naravno. Imali smo dobru šansu da kod kuće sve završimo. Znali smo da to neće biti nimalo lako, pogotovo jer Olimpijakos zna da igra ovakve utakmice. Dugo godina su zajedno i iskustva im zaista ne manjka. Ne bih rekao da smo imali tremu, ali možda smo se malo i opustili posle našeg brejka tamo, gde smo ih dobili sa velikom razlikom, čak i dosta lako. Po meni jedan od glavnih razloga poraza je to što nismo taj treći meč odigrali kako mi znamo, pre svega defanzivno kako je to bilo u oba susreta tamo. Sve utakmice koje smo dobili zaustavili smo Olimpijakos na ispod 80 poena, a tu koju su nas dobili kod nas ubacili su 87. Jako je teško dobiti bilo koga na taj način, uz toliki broj primljenih poena. Energijom i agresivnošću nismo bili u utakmici i to nas je koštalo“.

Ako izuzmemo treći meč ove serije, kroz sezonu se stekao utisak da se utakmice protiv vas na poen više teško dobijaju, a da vam je opet u nekim situacijama za trijumf nedostajalo malo iskustva ili sreće...

“Ne znam kakva je statistika, da li igramo na poen više ili ne. Znam da smo najefikasnija ekipa Evrolige, generalno imamo jako veliki talenat u ekipi, dosta kvalitetnih napadača i generalno smo ofanzivno orijentisani. Pokazali smo sjajan talenat u napadu tokom cele sezone i zaista imamo širok spektar igrača koji mogu da doprinesu u tom segmentu. Mogu da izmisle koš. To je naša prednost u odnosu na druge ekipe. U ovakvim mečevima, kao što je plej-of gde se boriš za Fajnal for, juriš titulu, odbrana je ipak od presudnog značaja“, odgovara Anđušić i produžava misao:

“Mi smo pokazali u mnogim bitnim utakmicama tokom sezone da možemo da odigramo i dobru odbranu. Samim tim, kombinacija kvalitetne odbrane i napada dovodi protivnike u tešku poziciju, nije nas lako dobiti. Verujem da nikom nije lako da igra protiv nas, pogotovo ako smo mi na visini zadatka. Znamo šta možemo u napadu, ali veliki je fokus na odbrani gde moramo svi da budemo na istoj stranici da bismo slavili“.

Motivacija sigurno nije sporna, ali koliko je sada velika želja kod vas da dobijete majstoricu i napravite poduhvat kakav je godinama bio nezamisliv za Monako?

“Ogromna je želja u celoj ekipi i to se oseća u svakom trenutku. Svi živimo za tu petu utakmicu. Verujem da smo spremni i verujem u ovu ekipu, možemo da napravimo dobar rezultat. Taj plasman na F4 bi definitivno zaokružio dobru sezonu koju smo dosad imali. Ali strpljivi smo, idemo korak po korak, ne žurimo. Svima nam je pobeda u mislima i želimo na parketu da dokažemo da možemo da odemo do Beograda“.

Danilo Anđušić (©MN Press)Danilo Anđušić (©MN Press)

Monako je prošao dugačak put. Dobro ste krenuli, pa stali, činilo se da ste čak došli i u ćorsokak, a onda je promenom trenera i dolaskom Saše Obradovića ekipa procvetala. Zaređali ste toliko velikih pobeda u Evroligi, koje su vas i dovele do četvrtfinala. Šta je Obradović doneo u tim?

“Mi nismo verovali da smo u tako lošoj situaciji, mada jeste izgledalo da smo u problemu gledajući sa strane. Sa promenom trenera krenuli smo da nižemo pobede. Uneo je svoju energiju, disciplinu, postavio role u ekipi gde se u svakom trenutku znalo šta se od koga traži. To je po meni možda i najvažnija stvar, razlog zašto smo počeli da igramo disciplinovanije i dobijamo utakmice. Svi znamo da zna i koliko zna košarku, veliki je radnik i od početka je počeo da implentira svoj stil. Bez obzira što imamo dosta iskusnih igrača pokušao je da nam ubaci to da igramo disciplinovano i agresivno, da igramo odbranu maksimalno bez obzira na napadački mentalitet ekipe. To je osnovna razlika u odnosu na period pre njegovog dolaska. Tako se i desio preporod, zaista smo počeli da igramo bolje i pokazali ozbiljne rezultate u protekla tri-četiri meseca“.

Kakav je tvoj odnos sa Obradovićem?

“Imamo dobar odnos, dobru komunikaciju. Znam šta očekuje od mene, šta se traži. Uvek se trudim da radim svoj posao, da iskoristim šansu koja mi se ukaže i pomognem ekipi da dođe do pobede“.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Kada smo pričali prošlog oktobra, po startu Evrolige rekao si da veruješ da ova ekipa ima snage da iznenadi sve i napravi dobar rezultat. Gledajući sa ove distance, koliko si zadovoljan svim što ste dosad odradili?

“Prezadovoljan sam, kao i svojim učinkom ove sezone pogotovo jer sam deo ekipe koja želi na Fajnal for. Klupska sezona je bila odlična dosad, a može da bude još i bolja. Eto, od početka sam znao da možemo da iznenadimo, da imamo kapacitet i talenat za tako nešto. Verujem da možemo da odemo i korak dalje. Ništa mi ovo nije iznenađenje. Bilo bi lepo da može da se zaokruži cela priča na lep način, odlaskom na Fajnal for. A onda posle i da osvojimo titulu u Francuskoj što je svima nama cilj“.

Šta bi tebi predstavljalo igranje Fajnal fora pred svojim narodom, u svom gradu i zemlji?

“To bi zaista mnogo značilo i bilo bi ostvarenje sna. To se ne dešava tako često, da možeš F4 da igraš u svojoj zemlji, pred svojim narodom i boriš se za titulu. Teško da može lepše od toga, naravno uz dobru sezonu koju imamo. To je san za koji svi živimo i nije daleko, verujem da je dostižan ako budemo igrali na nivou na kojem smo veći deo sezone“.



tagovi

KK MonakoDanilo AnđušićTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara