Nando De Kolo i Žofri Lovernj (©MN Press, ©AFP)
Nando De Kolo i Žofri Lovernj (©MN Press, ©AFP)

Asvel kažnjen sa 100.000 evra i oduzimanjem pobeda zbog ugovora De Koloa i Lovernja

Vreme čitanja: 2min | čet. 30.03.23. | 12:07

Specijalizovani košarkaški sajt BeBasket tvrdi da je francuskom klubu izrečena žestoka kaznena mera

Vest dana u francuskoj košarci - Asvelu je izrečena kazna od 100.000 evra i oduzimanje dve pobede u domaćem prvenstvu zbog ustanovljenih neregularnosti u ugovorima Nanda de Koloa i Žofrija Lovernja.

Specijalizovani košarkaški portal iz te zemlje BeBasket javlja da je klub iz Vilerbana u problemu pošto Viši upravni savet francuske lige nije dobio potrebnu dokumentaciju o ugovorima De Koloa i Lovernja. Navodno se mesecima šuškalo da je Asvel delimično plaćao dvojicu igrača, odnosno deo plate im dolazi putem komercijalne "ekploatacije" njihovog lika od strane kluba, jer bi u suprotnom Asvel plaćao velike poreze za njih jer su među najplaćenijima u timu. Takav vid isplate zarada je u Francuskoj zabranjen zakonom.

Izabrane vesti

Na sve to su drugi klubovi iz Francuske reagovali i slučaj se našao pred nadležnim organima koji su zatim pokrenuli istragu. Podsetimo, Lovernj se mesecima oporavlja od kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, a iako mu oporavak teče brže od očekivanog nije za očekivati da će igrati takmičarsku košarku pre naredne jeseni.

"Od 14. septembra 2022. godine Viši upravni savet je nekoliko puta pitao ljude iz Asvela da pošalju dokumentaciju potrebnu da bi se ustanovili detalji oko ugovora dvojice igrača. Ovakav zahtev podnet je zbog samih igrača. Međutim, zahtev nije ispunjen prema zahtevima Višeg upravnog saveta", stoji u saopštenju francuske lige.

Kako BeBasket navodi, ostaje da se vidi da li će se slučaj naći pred Apelacionim većem, jer klub ima pravo na žalbu. Zaključuje se da sve ovo značajno utiče na kredibilitet nekadašnjeg asa i reprezentativca Francuske, danas predsednika Asvela Tonija Parkera. Koji je, opet, nedavno odustao od namera da proda deonice kluba...

Na sportskom nivou uticaj bi mogao da bude ogroman, jer Asvelu preti da ostane bez prednosti domaćeg terena u četvrtfinalu ili polufinalu plej-ofa. Nakon primene kaznene mere Asvel je sada sedmi u prvenstvu Francuske sa 13 pobeda, dve manje od dosadašnjeg učinka sa kojim je bio peti na tabeli.

Isti izvor piše da nije poznato kakve bi posledice ovakva odluka mogla da ima u budućnosti. Obojica imaju ugovore sa Asvelom i za narednu sezonu, što znači da će klub morati da pronađe legalan način da pokrije njihova primanja.



tagovi

AsvelKK AsvelToni ParkerNando De KoloŽofri Lovernj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara