Brajan Gordžijan (©fiba.basketball)
Brajan Gordžijan (©fiba.basketball)

Australija uprkos neuspehu na Mundobasketu ne menja selektora

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.09.23. | 10:30

Brajan Gordžijan ostaje za kormilom reprezentacije

Australija je pred početak Mundobasketa važila za jednog od glavnih favorita kada je u pitanju borba za medalje, ali nije se domogla ni četvrtfinala, stala je u drugoj fazi i smotru okončala na 10. mestu. Ipak, to neće koštati Brajana Gordžijana posla.

Naime, on ostaje za kormilom Bumersa i predvodiće ih na Olimpijskim igrama u Parizu, koje su obezbedili kao najbolje plasirana reprezentacija Okeanije.

Izabrane vesti

"Brajan je jedan od najpoštovanijih trenera sa najboljim kvalifikcijama u državi i ima ugovor do Pariza, tako da ima našu bezrezervu podršku. Biće na čelu Bumersa", rekao je izvršni direktor Australije, Met Skriven.

Gordžijan je za kormilom reprezentacije bio od 2001. do 2008. u provm mandatu, a drugi je započeo 2020. Na prethodnim Olimpijskim igrama u Tokiju je osvojio sa Australijom bronzu, što je bila prva olimpijska medalja za ovu državu u istoriji.

Činjenica je se pred Svetsko prvenstvo povredio važan šraf državnog tima, bivši centar Partizana Džok Lendejl, kao i da se Ben Simons već dugi niz godina ne odaziva reprezentativnim pozivima, ali Gordžijan je na planetarnoj smotri imao devet NBA igrača na raspolaganju. Više su imali samo Amerikanci.

"Rezultat sa Svetskog prvenstva je razočaravajući, ali izvući ćemo pouke, nastaviti da gradimo i fokusirati se na to da završimo na postolju u Parizu. Svesni smo da su navijači razočarani 10. mestom, kao što smo i mi. Igrači, stručni štab i ostalo osoblje je poraz duboko pogodio", tvrdio Skriven.

Australija je sjajno otvorila Mundobasket, razbila Finski 98:72, potom izgubila u derbiju od Nemačke (82:85), ali zatim rutinski porazila Japan (109:89). Ipak, već u prvom susretu druge faze ostala je bez šanse da se domogne četvrtfinala, pošto je Slovenija bila bolja 91:80. Pobedom nad Gruzijom 100:84, Bumersi su stavili tačku na učešće na samitu najboljih svetskih selekcija i obezbedili 10. poziciju.


tagovi

košarkaška reprezentacija AustralijeMundobasket 2023Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara