Avramović (© Star Sport)
Avramović (© Star Sport)

Avramovićev čudnovat i dug put do statusa junaka nacije: Fanatik i radoholik, to je Aleksa

Vreme čitanja: 5min | sre. 13.09.23. | 08:24

Ono što smo svi videli u Manili na Mundobasketu, videli su treneri u Čačku pre mnogo godina, a pre svih Raško Bojić koji je sarađivao sa Aleksom u Borcu

Čitava Srbija se prethodne tri nedelje oduševljavala Aleksom Avramovićem, njegovom energijom, nepokolebljivim optimizmom, borbenošću. Sve ono što ga je krasilo u dresu Partizan Mozzart Beta je na još viši nivo pretočio u nacionalnom timu u kojem je zasenio neke od najboljih igrača protivničkih planete koji su bili u Manili. Pitajte samo Litvance šta im je Aleksa napravio, a NBA Ol-star Šaj Gildžus Aleksander se verovatno još oporavlja od neumornog Avramovića koji ga je jurio i otimao lopte. Umalo je Čačanin sam slomio otpor Nemaca u finalu Mundobasketa, ali ostali smo kratki za toliko dugo sanjano zlato.

Sada ipak svi znaju ko je i šta je Aleksa Avramović čija je košarkaška priča počela baš u rodnom Čačku gde je od najranijih dana pokazivao obrise onoga zbog čega ga danas svi prepoznaju. Pa da čujemo onda kako je sve to zaista i izgledalo na početku i to od čoveka koji Aleksu poznaje od malih nogu.

Izabrane vesti

"Vrlo brzo je pokazao neiskvareni dečački optimizam, ali i neki fanatizam. Govorim pozitivni fanatizam koji je on pretočio u rad na terenu. Neprestano je radio na svim segmentima igre. Pravi radoholik. To ga je izdvajalo kao još dečaka u mlađim košarkaškim selekcijama, a izdvaja ga i danas na najvišem mogućem nivou košarke", počinje priču za MozzartSport nekadašnji dugogodišnji trener Borca iz Čačka Raško Bojić.

Sve počinje 2013. godine.

"Kao neko ko je vodio seniorski tim Borca, čuo sam za Aleksu Avramovića koji je pre dolaska prošao sve mlađe selekcije Mladosti iz Čačka. Pričalo se o nekom momeku koji je izvanredan košarkaš što se i potvrdilo vrlo brzo".

Aleksina karijera nije kliše. Zaobišao je večite rivale u ranim danima, između dve sezone u Borcu je bio u OKK Beogradu, a onda ekplozija 2015. godine.

"Kada se vratio sa pozajmice iz Beograda bio je na MVP nivou, ubedljivo najbolji igrač KLS-a. Dominantan u napadu. U stanju da u serijama ubaci i po 30 poena. Pamte se utakmice kada je davao i preko 40 poena, zaista dominantno, a i tada je bio igrač za oba pravca na parketu. Igrao je odbranu sa velikim ponosom i požrtvovanjem. Tu je dolazio taj njegov pozitivni fanatizam do izražaja i nešto što je nama kao klubu donosilo pobede. Meni kao treneru je naravno bila čast što sam radio sa takvim momkom, pravim profesionalcem i sada izvanrednim reprezentativcom Srbije koji nam donosi medalje".

Obično se tih godina očekivalo da posle dominatne sezone u klubu van Beograda krene da se bori za ugovor u Crvenoj zvezdi ili Partizanu. Umesto toga, Aleksa odlučuje da je vreme za inostrani angažman. Odluka pada na Italiju.

Kako je i sam nekoliko puta isticao, postao je samostalan čovek u Italiji. Naučio je jezik, postao istinski profesionalac koji čvrsto stoji na svojim nogama i gradi karijeru. Tri sezone je proveo u Varezeu, a ubedljivo najbolja je bila ona poslednja kada je u proseku ubacivao skoro 18 poena po utakmici u Seriji A. To ga preporučuje da se preseli u Španiju, tamo se uostalom igrala najbolja košarka. U Španiji je bio od 2019. do 2021. godine. Posebno je blistao u dresu Estudijantesa, ali bio je i na raskrsnici kada je okončao sezonu na leto 2021.

Osećao je da je vreme za još jedan stepenik više, a šuškalo se tog leta da nema nikakvu nameru da se vraća u srpsku košarku. Bila je tih godina i ponuda Crvene zvezde koju je odbio, ali onda na scenu stupa Željko Obradović. Najtrofejniji trener Evrope je pikirao baš Aleksu da bude deo novog projekta u Humskoj, a po Čačku se tih dana moglo čuti da se Obradović na sve strane raspitivao o energičnom beku koji želi po svaku cenu da nastavi putešestvije po Evropi. Serija sastanaka koji su trajali tri dana uverila je Avramovića da je idealan trenutak da dođe u Beograd i obuče crno-beli dres.

"To mu je jedan od najbitnijih momenata u karijeri. Ipak, ne zove vas baš svaki dan najbolji trener u Evropi. O kvalitetima Željka Obradovića nema potrebe da pričam. On je sve već pokazao, a sada posle dve sezone, svima je jasno da je Aleksa napravio odličan potez kada je došao u Partizan. Napredovao je u svakom smislu. To uostalom donosi rad sa Obradovićem, a i Aleksin karakter je idealan za takav rad. On je uvek spreman da napreduje, da se adaptira, da donese nešto novo u svojoj igri".

Njegova igra je definitivno specifična i ne viđa se svaki dan.

"Neverovatna energija je nešto što ga najviše krasi. Malo je takvih igrača koji su u stanju za tako kratko vreme da promene čitav tok meča. Ako govorimo o čisto košarkaškim elementima, onda je ta njegova prodornost nešto što se odmah izdvaja, tu je i šut za tri poena, ali i odbrana. Posvećenost u odbrani. Ipak, Evroliga je najviše moguće takmičenje i zahteva ekstrakvalitet, što je u radi sa Obradovićem Aleksa dobio. On sada ulazi u ozbiljne godine, verovatno najbolje u karijeri i mislim da ono najbolje od Alekse tek sledi."

Aleksa Avramović i Sale Đorđević (© Star Sport)Aleksa Avramović i Sale Đorđević (© Star Sport)

Što se reprezentativne karijere tiče. Nije sve teklo baš kao što je Aleksa želeo. S vremenom je međutim postajalo sve evidentnije da ekslozivni Čačanin poseduje nešto što drugi nemaju. Prvi je reagovao Aleksandar Đorđević kada ga je zvao na seniorska reprezentativna okupljanja. Počelo je to još 2018. godine.

Tada nije bilo realno da se probije do 12 igrača koji idu na velika takmičenja, ali dolaskom Svetislava Pešića i to se menja. Aleksa Avramović je krenuo da napreduje, već je stasao u bitnu figuru u sistemu trenera Obradovića u Partizanu, a u reprezentaciji kreće da donosi pobede u kvalifikacijama. Pamte se mečevi protiv Slovačke kada je bio ubadljivo najbolji pojedinac na parketu. Očekivano, kasnije je zaradio priliku da igra na najvećim takmičenjima. Nažalost prelom šake ga je sprečio da prošle godine bude deo Evrobasketa, ali sada nije bilo šanse da propusti Mundobasket. Došao je spreman kao zapeta puška i sebi izgradio takav imidž u Manili da sada ne možemo da zamislimo reprezentaciju Srbije bez Alekse Avramovića.

"Prosto je neverovatno kako je Svetislav Pešić osetio šta Aleksa može da uradi na parketu. Fantastično je u prvi plan stavio sve ono što Aleksa najbolje radi, a onda to on krene da vraća i tako u krug. Došli smo do toga da je praktično sam na svojim leđim doneo preokret u finalu, jednostavno on ima taj karakter da povede ceo tim, energija koja je zarazna i koja se teško obuzdava", završava Raško Bojović razgovor za MozzartSport sa očiglednim ponosom u glasu.

Posle Mundobasketa Avramović je dobio nekoliko slobodnih dana da se odmori pre nego što ponovo krene sa treninzima, sada u dresu Partizan Mozzart Beta gde ima velike ambicije da nastavi da igra na nivou kao u reprezentaciji.




tagovi

Aleksa AvramovićKK PartizanKK Borac Čačakkošarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara