Jagodić Kuridža i Kalates (©MN Press)
Jagodić Kuridža i Kalates (©MN Press)

Barsa ipak druga dimenzija, Zvezda rano ušla u trku koju nije mogla da dobije

Vreme čitanja: 5min | pet. 22.01.21. | 21:00

Vratio se Džordan Lojd, debitovao je Lendri Noko, ekipa Dejana Radonjića se dobro borila, ali je u trećoj četvrtini ostala bez municije... Katalonski gigant stigao na deobu prvog mesta zahvaljujući porazu CSKA u Moskvi od Fenera

Real Madrid je jedna, a Barselona u ovom trenutku sasvim druga dimenzija u Evroligi. Ostaće lepo sećanje na pobedu u Madridu, ali nešto slično nije moglo da se dogodi večeras u Beogradu kada je na suprotnom kraju terena bila Ol star ekipa iz Katalonije. Crvena zvezda - Barselona 60:72 (11:21, 20:14, 14:22, 15:15).

Džordan Lojd se vratio posle nešto više od mesec dana i videlo se brzo koliko je ispao iz šuterskog ritma. Na kraju je imao devet poena, ali i 4/10 iz igre, odnono 0/5 za tri u 19 odigranih minuta. Lendri Noko konačno je debitovao u Evroligi, ali i njega čeka dug put do povratka u optimalni takmičarski ritam. U svom prvom evropskom nastupu za Zvezdu odigrao je 16 minuta i imao dva poena. Pred Dejanom Radonjićem su tek sada sedmice teških izbora i odluka, jer mora da svede broj igrača na koje može da računa u završnici sezone... Plus integracija Lojda i Noka u sistem trofejnog stručnjaka.

Izabrane vesti

Atipične probleme je Zvezda imala sa linije slobodnih bacanja i ostala na samo 57 odsto pogođenih šuteva (12/21) iako je nominalno druga najefikasnija ekipa Evrolige s crte. Nije mogla da odgovori ni na Barsinu kontrolu skoka gde su gosti apsolutno izdominirali (31-10 / 21-6), mada će ostati zapisano da su Barsini igrači pogodili samo dve trojke iz osamnaest pokušaja...

Zvezda večeras nije imala ni raspoloženog strelca kojim bi se suprotstavila Barsi. Ognjen Dobrić bio je najefikasniji sa 11 poena (4/10 iz igre, 3/6 za tri) i bio je jedini dvocifreni u svom timu. Kori Volden ostao je na osam poena (3/6 iz igre, 2/5 za tri) posle odlične role u Madridu, dok je Džoni O’Brajant imao šest poena uz samo jedan pogodak iz igre (1/6, 0/3 za tri) uz osam skokova. Kod Barse 14 poena ubacio je Higins, 12 je dopisao Oriola uz sedam uhvaćenih lopti, dok je Kalates na 10 poena pribeležio i pet asistencija, odnosno četiri skoka.

--------------------------

CRVENA ZVEZDA – BARSELONA 60:72

/11:21, 20:14, 14:22, 15:15/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Sudije: Robert Lotermozer, Marćin Kovalski, Mikele Rosi.

CRVENA ZVEZDA: O’Brajant 6 (8sk), Volden 8, Lojd 9, Davidovac 7 (4sk), Lazić 3, Rit -, Dobrić 11, Jagodić Kuridža 3, Kuzmić -, Noko 2, Kolom 6.

BARSELONA: Dejvis 9, Vesterman 1, Hanga -, Šmits 11, Postovoj 2, Oriola 12 (7sk), Abrines 3, Higins 14. Martinez 2, Kurič 2, Mirotić 6 (8sk), Kalates 10 (5as, 4sk).

--------------------------

Možda bi utakmica bila otvorenija da Crvena zvezda nije prerano ušla u trku koju nije mogla da dobije. Barselona je već u finišu prve četvrtine imala 13 poena viška (21:8) pošto je postavila neprobojnu barikadu ispred svog koša što je crveno-bele nateralo da praktično od starta jure ozbiljan minus i da u tih uvodnih deset minuta ne pogode nijedan šut za dva poena jer su svi prilazi košu bili praktično zatvoreni. Toliku prednost supertim poput Barselone, s tako ozbiljnom širinom i rotacijom kakvom raspolaže Šarunas Jasikevičijus, jednostavno ne dozvoljava da se ispusti, ma ko bio protivnik. Pogotovo u situaciji kada je legendarni Šaras na raspolaganju imao praktično najjači sastav sa sve Nikolom Mirotićem i Brendonom Dejvisom.

Džordan Lojd (©Star Sport)Džordan Lojd (©Star Sport)

Nije Zvezda u tom pogledu imala sreće, jer je Barsa praktično mesec dana igrala bez dvojice važnih članova startne petorke. Vratili su se baš za utakmicu u dvorani Aleksandar Nikolić i ostavili ne možda toliko snažan pečat na pobedu, ali sasvim dovoljan da se na jednom od najvrelijih parketa u normalnim košarkaškim uslovima ne razmišlja previše o konačnom ishodu. Mirotić, kome su Marko Kešelj i predstavnik udruženja “Srbi za Srbe“ uručili prigodne poklone zbog humanitarnog rada i posvećenosti stvaranju boljih uslova za siromašne porodice iz Srbije i regiona, meč je završio sa šest poena i osam skokova za nešto više od 17 minuta na parketu. Dejvis je dopisao devet poena za 15 minuta, a nešto manje je igrao samo zato što se ekipnim treninzima priključio tek početkom sedmice pošto ga je preko mesec dana mučila povreda lista.

Crvena zvezda je i pored lošeg ulaska u meč imala šansu da uhvati priključak posle odlične druge četvrtine kada je zaostatak gotovo bio anuliran, ali su duhovi prošlosti došli po svoje i uzeli timu Dejana Radonjića mogućnost da možda uvede susret u neizvesniju završnicu. Ponovo je slaba treća četvrtina bila presudan faktor, kao i mnogo puta u dosadašnjem delu sezone kada su se gubile utakmice. Suviše velikih problema Crvena zvezda imala je na početku drugog poluvremena za utakmicu ovakvog tipa, sa maksimalno čvrstim odbranama koja je donela igru na mali broj poena.

Čak pet promašaja sa linije slobodnih bacanja, ali i tri neiskorišćena otvorena šuta sa distance, uz neke isforsirane iliti šuteve na samom isteku napada uputili su Zvezdini košakaši i tako došli u situaciju da posle četiri poena zaostatka (37:33) iz realizacije Marka Jagodić Kuridže Zvezda pogubi konce i dozvoli protivniku da se ponovo suviše odlepi. Nik Kalates, Kori Higins i Pjer Oriola su otvorili domaćina sa uzastopnim pogocima i tako kaznili neka loša Zvezdina rešenja, a upravo su njih trojica Barselonu odveli do nove dvocifrene prednosti posle nepuna četiri minuta igre u nastavku. Kalates je proigravao, Higins i Oriola su pogađali, da bi se u samom finišu trećeg kvartala priključio i Dejvis sa četiri važna poena kojim je doneo tada maksimalnih 14 poena razlike (57:43), uz još deset minuta. Barselona je pred sobom imala otvoren put do pobede i istu je samo potvrdila u nastavku.

Crvenu zvezdu već u nedelju čeka gostovanje Mornaru u Baru.

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

Zenit - Efes 85:78

/Tomas 14 - Micić 23/

Panatinaikos - Himki 94:78

/Mitoglu 29, Nedović 21 - Miki 25, Jović 9/

Makabi - Real Madrid 86:84

/Dorsi 30 - Tompkins 20/

Olimpija Milano - Bajern 75:51

/Rodirgez 14 - Rejnolds 12/

Asvel - Valensija 90:77

/Hauard 17 - Kalinić 18/

Petak

CSKA - Fenerbahče 83:89

/Šengelija 18 - Veseli 24/

Crvena zvezda - Barselona 60:72

/Dobrić 11 - Higins 14/

Žalgiris – Olimpijakos 81:79

/Lovernj 21 – Printezis 16/

21.00: (1,25) Baskonija (17,0) Alba (4,40)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan RadonjićDžordan LojdNikola MirotićNik KalatesKK BarselonaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara