Markus Hauard u prodoru (© Euroleague)
Markus Hauard u prodoru (© Euroleague)

Baskonija bez Hauarda sasvim drugačija zverka: Partizan traži osvetu za onu trojku uz zvuk sirene

Vreme čitanja: 4min | pet. 13.01.23. | 10:25

Crno-beli večeras od 20.30 u punoj Areni igraju protiv velikog dužnika sa starta ove sezone u Evroligi koji će sada biti žestoko oslabljen

Malo ko je pred početak ove sezone svrstavao Baskoniju u timove koji bi mogli da se bore za sam vrh tabele Evrolige. Jednostavno, klub iz Vitorije, na prvi pogled, nije imao zvučna imena koja je potpisivao tokom leta, radili su tiho, a o dolasku Markusa Hauarda se tek ponegde moglo pročitati.

Međutim baš je to ime pokrenulo Baskoniju da u jednom momentu bude tim koji igra najbolju košarku, a da stvar bude zanimljivija, Hauard se Evropi pokazao baš protiv Partizan Mozzart Beta u drugom kolu kada je ubacio 33 poena. Sada je međutim situacija drugačija, Hauarda muče leđa, neće biti u stanju da pomogne saigračima večeras u Beogradu protiv crno-belih koji su i te kako željni osvete zbog svega što se desilo u prvom ovosezonskom okršaju. Partizan Mozzart Bet večeras od 20.30 treba da sprovede plan u delu kako bi se ispravilo ono što se dogodilo u Španiji.

Izabrane vesti

Bilo je to 14. oktobra u Vitoriji. Partizan je na krilima Kevina Pantera i Zeka Ledeja bio na korak do pobede, a onda bomba Hauarda uz zvuk sirene za produžetak gde su crno-beli ostali bez gasa. Već u sledećem kolu je Hauard ponovo ubacio 30 poena, samo Crvenoj zvezdi. Tada su već svi moraju da obrate pažnju na nekadašnjeg igrača Denver Nagetsa koji je polako, ali sigurno postao jedan od novih zvezda elitnog takmičenja.

Postavlja se onda pitanje kako Baskonija može da igra bez igrača koji je u stanju da svakome ubaci 30 poena i to za kratko vreme? Drugi strelac Baskonije je Darijus Tompson sa 10,7 poena po meču, a onda iza njega je nekoliko igrača kao što su Maik Kocar, Pijer Henri, Metju Kostelo i Vanja Marinković. Svako od ovih imena je imao mečeve kada zablista, ali niko ni blizu kao Hauard.

"Da li će Hauard igrati ili neće, nas ne zanima. Mi se spremamo kao da igra", rekao je bio Željko Obradović na treningu crno-belih.

Najveći problem crno-belih u ovom momentu je umor. Ekipa je juče direktno sa aerodroma otišla na trening kako bi pokušala što bolje da se spremi za meč. Naime, izabranici Željka Obradovića su u sredu uveče igrali u Tel Avivu gde je upisan poraz od Makabija, a odlučeno je da je bolje da tim prespava dodatnu noć u Izraelu pa onda krene put Beograda.

"Ono što može da se uradi za jedan trening to je da se malo uradi analiza i da se postavi utakmica sa Baskonijom. Nekog velikog rada ne može da bude, nego upravo da radimo na način kako se inače radi na dan utakmice. Više pokazivanja detalja. Igrali smo protiv Baskonije u drugom kolu, sećamo se kako smo igrali i kako smo imali lepu šansu da pobedimo, ali smo na žalost izgubili. Ništa se to previše nije promenilo, s tim da smo i mi i oni uigraniji nego tada. Njihov način igre je različit u odnosu na ono što smo imali sinoć. Imaju dosta toga postavljenog za šutere, dosta kretnji bez lopte i izlaska iz blokada i nakon toga skok šuta. Dosta šuteva za tri poena i nakon toga skok u napadu. To su najbitnije stvari o kojima moramo da vodimo računa i koje moramo kroz ovaj trening i sutra ujutru da pripremimo ukoliko želimo da odigramo dobru utakmicu", dodao je Obradović

Niko u crno-belom taboru nije zaboravio šta se dogodilo u Vitoriji, pa ni Dante Egzum koji bi mogao da iskoristi očiglednu fizičku nadmoć u odnosu na spoljne igrače protivnika i da večeras eventualno bude presudan faktor u pokušaju da se dođe do vrlo bitne pobede.

"Biće veoma teška utakmica kao i svaka u Evroligi. Vratili smo se u Beograd i naša je želja da odbranimo domaći teren, to jest da se vratimo pobedama. Svesni smo da smo prvu utakmicu protiv Baskonije trebali da dobijemo, ali nam je izmakla iz ruku. Naša situacija je da moramo imati kratkoročno pamćenje bilo da je velika pobeda ili težak poraz, moramo da se fokusiramo na to da u sledećem meču dođemo do trijumfa", istakao je Egzum

Kao što smo istakli, Baskonija je u jednom momentu bila nezaustavljiva, nanizali su šest trijumfa, ali je sada očigledno došlo do pada forme. U Beograd stižu posle dva neuspeha.

"Već dve nedelje imamo po tri utakmice i očigledno i na mentalnom i na fizičkom planu nosimo taj teret. Moram da se saberemo i da mislimo o utakmici sa Partizanom. Igraćemo pred publikom koja je fantastična“, rekao je trener baskijske ekipe Đoan Penjaroja.

Mladi trener je u prvi plan istakao spoljnu liniju ekipe trenera Obradovića u kojoj će biti jedno novo ime u odnosu na prvi duel.

Partizan je veoma dobar tim i uvek je težak rival. Imaju mnogo talentovanih na spoljnim pozicijama, vratio se igrač koji nije igrao u Vitoriji Avramović. Jedan od najboljih timova u fazi napada sigurno, a imaju i snažne igrače u reketu poput Lesora“, dodao je Penjaroja.

EVROLIGA - 19. KOLO

Četvrtak

Fenerbahče - Bajern 79:71

Crvena zvezda - Monako 92:68

/Petrušev 21 - Džejms 26/

Alba - Real 77:84

/Smit 22 - Musa 15/

Virtus - Olimpijakos 83:85

/Teodosić 21 - Vezenkov 22/

Petak

20.00: (1,80) Asvel (14,5) Valensija (2,15)

20.00: (1,80) Panatinaikos (14,5) Makabi (2,15)

20.30: (1,55) Barselona (14,5) Anadolu Efes (2,70)

20.30: (1,55) Olimpija Milano (14,5) Žalgiris (2,70)

20.30: (1,70) Partizan Mozzart Bet (14,5) Baskonija (2,30)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanBaskonijaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara