Pjerija Henri (©MN Press)
Pjerija Henri (©MN Press)

Baskonija zatvorila bekovsku liniju, Henri ostaje

Vreme čitanja: 2min | sre. 22.07.20. | 12:31

Dogovor postignut i sa Zoranom Dragićem, Patrisio Garino ide, seli se u Litvaniju

Šampionska titula, pa – razlaz!

Posle dolaska na tron ACB lige po četvrti put u klupskoj istoriji, prvog posle tačno deset godina, Baskonija je napravila veliki rez i ušla u totalnu rekonstrukciju tima. Otišao je dobar deo tima, počev od prve zvezde Toka Šengelije, za koga je CSKA platio 1.100.000 evra na ime obeštećenja, do Džejsona Grejndžera, Ševona Šildsa, Zorana Dragića, Majkla Erika, Semadža Kristona... A poslednji u nizu je Patrisio Garino. Argentinski reprezentativac dogovorio je dvogodišnji ugovor sa Žalgirisom iz Kaunasa i već tokom dana očekuje se ozvaničenje saradnje.

Izabrane vesti

Garino je otišao, ali je zato dogovoren ostanak Pjerije Henrija. Odlični plejmejker braniće boje Baskonije i u narednoj sezoni, pošto je u debitantskoj sezoni u Evroligi ostavio dubok trag. Osim toga što je bio jedan od nosilaca igre u šampionskom pohodu, Henri je pod komandom Duška Ivanovića igrao najbolju košarku dosadašnje karijere i upravo je ostanak iskusnog stručnjaka bio ključan za ostanak američkog organizatora igre.

Henri je prošle sezone imao prosek od 7,9 poena, 3,6 skokova, 3,4 asistencije, ali i 1,6 ukadenih lopti, po čemu je bio najbolji u elitnom takmičenju. U ACB ligi je imao još bolju statistiku, sa 10,9 poena i 3,9 završnih dodavanja. Skupio je ukupno 50 utakmica, po 25 u Evroligi i ACB.

Podsetimo, oko Henrija se poslednjih dana vodila polemika da li će prihvatiti Baskonijin predlog za smanjenje ugovora u vreme ekonomske krize. On je u Baskoniji prema navodima španskih medija imao milionsku zaradu na godišnjem nivou. Mada nije još otkriveno da li je Henri pristao na 20 odsto umanjenja plate, Baskonija je na društvenim mrežama potvrdila njegov ostanak i naredne sezone. Henri je pre Baskonije nosio opremu Uniksa iz Kazanja, gde je zaradio mesto u idealnoj petorci takmičenja, ali i zvanje najkorisnijeg igrača prvog dela sezone. Takođe je igrao za Tofaš, Hapoel Elijat, Ulm i Vitu Tbilisi. Koledž je završio u Šarlotu.

Ubrzo pošto je objavljen ostanak Henrija stigla je vest da je Baskonija postigla dogovor sa Zoranom Dragićem za saradnju i u narednoj sezoni. Slovenački košarkaš odigrao je jednu od bitnijih uloga u osvajanju titule, uz prosek od 8,4 poena po meču.

Valensijin projekat iz snova

Henri je drugi igrač iz prošlosezonske postave koji je dobio novi ugovor posle Ilimana Diopa. Baskonija je tokom dosadašnjeg prelaznog roka dovela Tonja Džekirija, Aleka Pitersa, Rokasa Gijedraitisa i Kadina Karingtona

S Henrijevim potpisom Baskonija je zatvorila bekovsku liniju koju će činiti još i Luka VIldoza, Arturs Kuruc i Kadin Karington, uz klince koji će se rotirati po potrebi.



tagovi

ŽalgirisPatrisio GarinoPjerija HenriBaskonijaZoran Dragić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara