Trej Bel Hejns (©Mozzart Sport)
Trej Bel Hejns (©Mozzart Sport)

Bel Hejns na posebnom zadatku: Moje je da saigrače upoznam sa tim koliko su dobri Srbi iz ABA i Evrolige

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.09.23. | 08:00

"Uživam dok gledam Srbiju, a kako sam igrao u Crnoj Gori, mogao sam da odmerim snage sa mnogima od njih. Dobro ih je videti i ovde. Srbija je dobar tim, zbog toga moramo da damo sve od sebe u petak“, kaže prošlogodišnji organizator igre Budućnosti za Mozzart Sport

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Regionalna košarka mogla je prošle sezone imala je prilike da upozna Treja Bel Hejnsa u dresu Budućnosti. Kanadski plejmejker odigrao je vrlo dobru sezonu sa podgoričkim Plavima, što mu je donelo angažman u ACB ligi, tačnije Saragosi gde će deliti svlačionicu sa Stefanom Jovićem i, nadamo se, Borišom Simanićem.

Izabrane vesti

Dobre igre u klubu takođe su mu otvorile vrata reprezentacije Kanade sa kojom je na dobrom putu da uzme medalju u Manili. Okružen NBA asovima i svestan konkurencije, Bel Hejns je neko koga je selektor Đordi Fernandez najviše koristio u prvoj fazi takmičenja, dok je u drugoj i nokaut rundi odigrao samo dva minuta protiv Španije.

Ne mari za to previše, već žeki da sa selekcijom Kanade doživi najveći uspeh u istoriji te zemlje i popne se na podijum. Pošto dobro poznaje Srbiju i košarkaški region, rado je izdvojio nekoliko minuta kako bi za Mozzart Sport govorio o svom dosadašnjim partijama Kanade, Srbiji i svom zadatku u Manili...

“Bilo je sjajno. Sama činjenica da sam mogao da budem deo trening kampa, da igram i učim od svih ovih igrača je odlična stvar. Dosad smo bili vrlo dobri, pobedili nekoliko jako teških rivala, osećaj je dobar“, rekao je Bel Hejns za Mozzart Sport na treningu pre utakmice.

Selektor Srbije Svetislav Pešić izjavio je da je Kanada možda i najbolja defanzivna ekipa na turniru, dok u napadu ima toliko opcija...

“Defanzivno pokušavamo da budemo jako dobri. Videli ste protiv Slovenije, koja ima jednog od najboljih košarkaša na planeti, da smo pokušali sve kako bismo ga zaustavili. Možemo da budemo zadovoljni onim što smo uradili i da se držimo toga pred utakmicu sa Srbijom. Ova grupa napravljena je tako da svi pokušavaju da unesu celog sebe. Napadački imamo jako talentovane košarkaše, vešte sa loptom koja je stalno u pokretu i ne ostaje preterano u nečijim rukama. Većim delom igramo vrlo dobru košarku“.

Neko bi rekao da ste u odbrani uradili dobar posao na Luki Dončiću, iako je meč završio sa 26 poena...

“Njega nikad ne možeš u potpunosti da zaustaviš, sami ste rekli koliko je poena imao na kraju. Znali smo da će lopta najčešće biti u njegovim rukama i da će akcije ići preko njega. Zato smo imali Dilona (Bruksa) i Lua (Dorta) da ga sve vreme prate i čuvaju. Dvajt (Pauel) ga dobro poznaje iz kluba, pa smo imali spreman plan. Želeli smo da ga nateramo da se propisno pomuči za svaki posed, jer smo znali da je njega teško zaustaviti. Zato verujem da smo uradili dobar posao“.

Svi u Manili pričaju o Šaju Gildžes Aleksanderu i njegovoj klasi na terenu. Kako je raditi sa njim?

“On je sjajan, prijatelji smo neko vreme i uvek je lepo biti kraj njega, upijati njegovo iskustvo. Volim da gledam sve te sitnice na koje on obraća pažnju. Jasno je da je sjajan igrač, to pokazuje od početka turnira, pa me ne iznenađuju njegove partije. Srećan sam zbog njega, što na ovom nivou košarke pruža ono najbolje od sebe“.

Igrao si u Budućnosti prošle sezone, poznaješ dobar deo srpske ekipe...

“Sve momke, izuzev onih iz NBA lige, znam i igrao sam mahom protiv svih njih. Zato je moja uloga u ovom timu da stavim jasno do znanja svima u kanadskoj ekipi koliko su dobri košarkaši iz Srbije. Na primer, koliko je Gudurić dobar šuter ili kakav je plejmejker Avramović. Tako je lakše mojim saigračima, da se odmah upoznaju sa tim koga čuvaju i sa kim imaju posla. Pokušavam da pomognem koliko mogu“.

Kakav ti je utisak ostavila Srbija tokom dosadašnjeg turnira?

“Gledao sam ih na delu nekoliko puta. Iskreno, sviđa mi se kako igrate, stil košarke koji negujete ovde u Manili. Svi su jako nesebični, igraju timski, brzo i to mi se posebno dopada. Uživam dok gledam Srbiju, a kako sam igrao u Crnoj Gori mogao sam da odmerim snage sa mnogima od njih. Dobro ih je videti i ovde. Srbija je dobar tim, zbog toga moramo da damo sve od sebe u petak“.

Selektor Đordi Fernandez je neko čije se ime dosta pominje u košarkaškim razgovorima ovde u Manili...

“Kada igrate na ovakvim turnirima, obično su to grupe igrača koji nikada ranije nisu igrali zajedno. Sada je Đordi uradio sve kako bi nas okupio i spojio, kako bi se stvorila hemija među nama. I brzo smo uspeli, što je zapanjujuće. Svaka čast i treneru, jer je radio prave stvari kako bi nas sve zbližio. Trudi se da iz svakog izvuče maksimum, da ne zavisi sve od Šaja, već da Keli (Olinik), Ar Džej (Beret) i ostali rade svoj posao. Uradio je dosad sjajan posao i srećni smo što ga imamo za selektora“.


tagovi

Trej Bel Hejnskošarkaška reprezentacija Kanadekošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara