Košarkaška reprezentacija Belgije (©fiba.basketball)
Košarkaška reprezentacija Belgije (©fiba.basketball)

Belgijanci protiv pomeranja kalendara: Jednostran potez FIBA zbog Evrolige

Vreme čitanja: 2min | sub. 08.10.22. | 11:29

Svetska kuća košarke načinila potez dobre volje, ali ima i onih kojima se to ne sviđa

Već nekoliko godina FIBA i Evroliga "ratuju" zbog preklapanja kalendara. Iz elitnog klupskog takmičenja nisu pravili ustupke i menjali raspored zbog kvalifikacionih mečeva usred sezone, pa su državni timovi često pokušavali da se izbore za mesto na kontinentalnoj ili planetarnoj smotri bez najboljih igrača. Osetila je to na svojoj koži i Srbija, dok je Belgija jedna od retkih selekcija kojoj je takav rasplet odgovarao.

Dario Đerđa je sa svojim izabranicima uspeo da se domogne Evrobasketa i na njemu ostavio vrlo dobar utisak. Nije imao igrača iz Evrolige u selekciji, ali je mogao da ugirava tim iz prozora u prozor. Sada je FIBA odlučila da promeni termine odigravanja novembarskih utakmica, kako bi reprezentacijama otvorila mogućnost da računaju na igrače iz društva najboljih na Starom kontinentu. Belgijancima se to nije previše dopalo...

Izabrane vesti

Utakmica novembarskog prozora protiv Grčke pomerena je sa 13. novembra (nedelja), na 14. Igraće Lavovi i dan kasnije nego što je u startu planirano protiv Turske (11. umesto 10. novembar).

"Ova jednostrana odluka FIBA motivisana je kalendarom Evrolige. Nove okolnosti neće uticati na motivaciju naših reprezentativaca koji će dati sve od sebe u želji da izbore plasman na Svetsko prvenstvo", stoji na sajtu KS Belgije.

Jasno je da će od odluke FIBA profitirati Grci i Turci, koji pored NBA snaga, na koje svakako neće moći da računaju, imaju veliki broj reprezentativaca u Evroligi. Ne i Belgija. Od ovog leta ima tri člana državnog tima u društvu najboljih evropskih klubova - Ismaela Bakoa iz Virtusa, Retina Obasohana iz Asvela i iskusnog Sema Van Rosoma iz Valensije (nije nastupao na Evrobasketu zbog problema sa povredom).

Imaće Belgijanci i dalje veoma uigran tim. Dario Đerđa je dobro složio kockice, samim plasmanom na Evropsko prvenstvo napravio odličan rezultat, a onda srušio i Španiju u grupnoj fazi, dobro uzdrmao Sloveniju u osmini finala. Ipak, neće Belgijanci nikome više biti iznenađenje, a imaće i daleko kvalitetnije rivale u kvalifikacijama nego što su navikli.

Belgija na putu ka Svetskom prvenstvu sedi na trećem mestu Grupe I sa po tri pobede i poraza. Ima isti učinak kao Srbija, ali i bolji skor u međusobnim susretima. Orlovi su osetili posledice preklapanja kalendara i pretrpeli dva iznenađujuća poraza od Đerđine ekipe, koja u novembru neće neslaganja FIBA i Evrolige moći da koristi kao adut. U februarskom prozoru je očekuje i gostovanje u Velikoj Britaniji (24. februar), dok na kraju kvalifikacija dočekuje Tursku (27. februar).

FIBA PROZOR (NOVEMBAR) - GRUPA I

Petak (11. novembar)

Grčka - Letonija

Turska - Belgija

Velika Britanija - Srbija

Ponedeljak (14. novembar)

Letonija - Velika Britanija

Belgija - Grčka

Srbija - Turska




tagovi

košarkaška reprezentacija BelgijeFIBAEvroligaKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara