Ben Simons (©AFP)
Ben Simons (©AFP)

Ben Simons bi na Mundobasketu mogao da oživi karijeru

Vreme čitanja: 2min | pet. 05.05.23. | 17:42

Svojevremeno ruki godine u NBA proživljava teške trenutke u karijeri, ali bi braneći dres državnog tima mogao da se vrati na pravi put

Prvi pik sa NBA drafta 2016. godine, Ben Simons, skrenuo je u pogrešnom smeru. Iako je u drugoj godini proglašen za najboljeg novajliju (prvu preskočio zbog povrede), te je dva puta bio u defanzivnim petorkama lige, upisao tri Ol-star nastupa, otkako je rešio da napustio Filadelfiju, košarkaš rodom iz Melburna ne može da se reši malera.

Morili su ga problemi sa leđima, dugo je bio i nespreman zbog želje da po svaku cenu napusti Seventisikserse pa nije ni trenirao, na sve to nadovezali su se i problemi sa mentalnim zdravljem i nimalo prijatna situacija u Bruklinu. Ubeležio je svega 42 nastupa u tekućoj sezoni sa 6,9 oena, 6,3 skoka i 6,1 asistencijom u proseku... Sve to za prosečnu platu od preko 35.000.000 dolara po sezoni (do leta 2025). Zato je veliko pitanje kakva sudbina ga čeka u NBA, ali bi korak u pravom smeru mogao da napravi ovog leta u dresu reprezentacije Australije.

Izabrane vesti

Selektor Bumersa, Brajan Gordžijan, ističe da postoji šansa da Simons pomogne državnom timu na predstojećem Mundobasketu.

"Njegov stav je sve bolji, polako dolazi u optimalnu formu i sprema se da igra. Smatram da je već neko vreme na tom putu i to sam osetio prethodni put kada smo razgovarail. Čini mi se da je trenutno velika šansa da nastupi", rekao je Gordžijan za SEN Radio.

Ben Simons u dresu Australije (©fiba.basketball)Ben Simons u dresu Australije (©fiba.basketball)

Dugo je 25-godišnji košarkaš bio i na udaru zbog činjenice da je preskakao obaveze u reprezentaciji, pa je poslednji put u zvaničnim mečevima nosio dres Australije još 2013. godine, kao 16-godišnjak. Bilo je priče da bi mogao da igra na Olimpijskim igrama u Riju, pa na Svetskom kupu 2019, kao i na Igrama u Tokiju pre dve godine. Ipak, nije se nijednom pojavio na okupljanju.

"Zbog spleta nesrećnih okolnosti ga nije bilo u Tokiju, ali imam osećaj da će ovoga puta biti dostupan", zaključuju Gordžijan.

Na predstojećem Mundobasketu, Australija će biti u Grupi E sa Nemačkom, Finskom i domaćinom Japanom u Okinavi. Biće to jedna od najinteresantnijih grupa u prvoj fazi takmičenja, u to nema sumnje, a Bumersi bi mogli da izađu u veoma jakom sastavu. Gordžijan bi na raspolaganju mogao da ima veterana Petija Milsa, sjajnog Džoša Gidija iz Oklahoma, a po svemu sudeći i Bena Simonsa.


tagovi

Ben Simonskošarkaška reprezentacija AustralijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara