Đordi Bertomeu (©Shutterstock)
Đordi Bertomeu (©Shutterstock)

Bertomeu otvoreno: Zvezda i Partizan kandidati za A licencu, Srbija važan region za Evroligu

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.01.21. | 12:12

Prvi čovek elitnog takmičenja prvi put otvoreno govorio o sigurnoj višegodišnjoj ulaznici za klubove iz naše zemlje i regiona

Evroliga je otvorena za proširenje lige u doglednoj budućnosti, ali isto tako i za dodeljivanje novih višegodišnjih A licenci za klubove. To je, između ostalog, izjavio prvi čovek elitnog klupskog takmičenja Đordi Bertomeu tokom gostovanja u Minhenu, gde je govorio o mnogim aktuelnostima u evropskoj košarci, a pre svega o statusu klubova kandidata za dugoročne ugovore...

Daleko najvažnija informacija za košarkašku Srbiju jeste izjava Đordija Bertomeua da su dva najveća kluba - Crvena zvezda i Partizan, legitimni kandidati za A licencu!

Izabrane vesti

"Ne mogu da otkrijem imena, ima dosta timova širom Evrope koji žele da igraju Evroligu, lista je poduža, što govori o tome da je takmičenje uspešno. Moramo da gledamo tržište po tržište i da tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtevima takmičenja koji su veliki. I biće još zahtevniji kako vreme bude prolazilo. Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati (za A licencu). Za mene je jako važan koncept Evrokupa, jer s nekim klubovima imamo mogućnost da radimo godinama unazad, zbog čega nam je mnogo lakše da razmišljamo o njima kao kandidatima", izjavio je Bertomeu tokom konferencije u Minhenu.

To ne znači automatski da će se dodeljivanje istih, pogotovo za Srbiju i region bivše Jugoslavije, dogoditi u bliskoj budućnosti... Prioritet imaju Nemačka i Francuska, a nije strana ni priča o ulasku kluba iz Velike Britanije u Evroligu.

"Moramo da idemo korak po korak. Sada je najvažnije da vidimo možemo li da uključimo timove poput Asvela i Bajerna. Nama je Bajern od izuzetnog značaja jer je u pitanju globalno jedan od najvećih brendova, zato je Bajern za nas prioritet. Najlakše je nekog samo pozvati u takmičenje, mi kao vlasnici lige želimo da ukažemo na sve obaveze i odgovornosti koje nosi poziv, šta možemo da ponudimo", rekao je Bertomeu i dodao:

"Kada budemo to završili, sledeći korak je da privučemo klubove sa sličnim bazama u zemljama koje su nam važne. Tu mislim i na Nemačku koja nam je važna zemlja, ove godine igraće se F4 u Kelnu, u razgovorima smo s Albom iz Berlina oko dublje saradnje. Na duže staze Evroliga će biti otvorena za priključivanje drugih timova, da pojačamo pul klubova koji će imati dugoročne ugovore u takmičenju. Sada ih imamo jedanaest, cilj je da do kraja sezone imamo trinaest, a u narednim godinama još više. Pre dva leta dogovorili smo se da imamo pun spisak učesnika u Evroligi, bez obzira na plasman u domaćim takmičenjima, da imamo punu slobodu da pozovemo koga mi želimo gde gledamo naš interes, to je ono što želimo. Za Nemačku i Francusku je već završeno, ali tu imamo Srbiju ili zemlje koje su nam važne zbog promocije košarke i imaće svoje klubove u takmičenju".

On je takođe istakao važnost Evrokupa kao takmičenja koje nosi prohodnost u viši rang.

"Za nas je Evrokup je izuzetno važan, jer daje direktan plasman u Evroligu. U budućnosti će takmičenje biti sastavljeno od najjačih klubova tog ranga, jer potencijalna buduća licenca doći će upravo kroz Evrokup, gde ćemo pokušati da pomognemo klubovima da podignu nivo i postanu ranga Evrolige".



tagovi

Đordi BertomeuEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara