Embid (©AFP)
Embid (©AFP)

Besni Francuzi raskrinkali Embida: Pisao Makronu, tražio pasoš i obećao da će igrati za Trikolore

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.04.24. | 13:45

Pismo poslato pre dve i po godine, a u Parizu će Kamerunac igrati za SAD

Objavili su Amerikanci konačan spisak košarkaša koji će braniti boje njihove zemlje na Olimpijskim igrama u Parizu. Na njemu je i Džoel Embid, MVP prošle sezone u NBA ligi, koji bi i ove bio jak kandidat za tu nagradu da dobar deo takmičarske godine nije propustio zbog povrede.

Time je SAD dobila bitku za kršnog Kamerunca, ali danas je stigao odgovor iz Francuske. Vrlo škakljiv. Čuveni portal Radio Monte Karlo (RMC) ekskluzivno je objavio faksimil pisma (možete pogledati ovde) koji je Embid u oktobru 2021. poslao predsedniku države Emanuelu Makronu.

Izabrane vesti

U tom pismu Kamerunac je zatražio da dobije pasoš Republike Francuske, a obavezao se da će igrati za tu reprezentaciju. Embid je pasoš dobio u julu 2022. godine, ali je Francuskoj potom okrenuo leđa i izabrao Ameriku.

Portal RMC je objavio celu sadržinu pisma, u kojem stoji:

„Gospodine predsedniče,

Znam za Vaše iskreno interesovanje za košarku i njen razvoj, za generalno za ceo sport koji pronosi slavu Francuske. Svakako, ne pišem Vam da diskutujemo o NBA sezoni koja uskoro počinje i od koje imam velika očekivanja sa mojim klubom Filadelfijom. Sada igram vodeću ulogu i činim klub ozbiljnim kandidatom za titulu.

Pišem Vam da vam kažem o Francuskoj. Iako sam veliki deo mladosti proveo u SAD, kao i u Francuskoj, ja sam Kamerunac. Rođen sam 1994. godine u Jaundeu. Samim tim Kamerun će zauvek ostati važan deo mog identiteta. Ali, drugi deo je francuski. Deo moje porodice je iz Francuske, a pored toga što govorimo istim jezikom, često boravim u Francuskoj. Kad god imam priliku, dolazim u posetu mojim tetkama Suzan i Lusi, koje žive u Kurtiju i Kurkuronu, kao i mom rođaku Pjeru, koji živi u Ivriju. Čuvam drage uspomene na letnje odmore provedene u Francuskoj, kao leto 2009. kada sam ceo jul proveo u prestonici. Pored toga, redovno dolazim u Pariz, gde želim da mi bude stalna druga kuća.

Takođe, posle razgovora sa Košarkaškim savezom Francuske, doneo sam odluku. Voleo bih da načinim korake za dobijanje francuskog državljanstva, da bih potom mogao da igram za Plave. Ne želim da igram ni za jednu drugu reprezentaciju. Pisao sam i Ministarstvu spoljnih i unutrašnjih poslova.

Nikada nisam igrao ni za jednu reprezentaciju. Bila bi mi ogromna čast da se pridružim francuskom državnom timu na sledećem velikom takmičenju, najviše zbog Olimpijskih igara 2024. godine.

Uzimam u obzir ozbiljnost mog zahteva, šta on predstavlja, šta znači, ali isto tako u određenim aspektima i njegovo trajanje i složenost u odnosnu na uobičajene kriterijume za davanje državljanstva. Zbog toga molim za Vašu podršku u ovim inicijativama, bez koje one ne bi bile uspešne.

Stojim, naravno, na raspolaganju Vama i Vašim saradnicima da podržite ovu zajedničku ambiciju koju delimo sa reprezentacijom Francuske i njenim liderima.

Hvala Vam na pažnji koju ste posvetili mom zahtevu i molim Vas da verujete, Gospodine Predsedniče, u izraze mog najdubljeg poštovanja.

Džoel Embid“.

Nema dileme da će Kamerunac u dresu SAD imati topao doček na Igrama u Parizu...


tagovi

Džoel Embidkošarkaška reprezentacija FrancuskeKošarkaška reprezenatcije SADNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara