Foto: Fiba Basketball
Foto: Fiba Basketball

BiH savladala Bugarsku za kraj uspešnih kvalifikacija

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.02.21. | 18:20

Bugari nisu imali šanse

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobedom je okončala kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, koje će se naredne godine igrati u Italiji, Njemačkoj , Češkoj i Gruziji. Izabranici Vedrana Bosnića su u poslednjem kolu grupe H, savladali Bugarsku rezultatom 80:61.

Iako su pred poslednji balon, čiji je domaćin bila letonska Riga, već bili osigurali plasman na kontinentalni šampionat, te na put krenuli bez nekoliko važnih igrača, BiH košarkaši su maksimalno angažovano pristupili utakmicama te na najbolji mogući način okončali kvalifikacije.

Izabrane vesti

Već od prvog sudijskog zvižduka na parketu Riga Arene, izabranici Vedrana Bosnića nametnuli su svoj ritam igre i polako počeli da stvaraju prednost koju će znalački čuvati tokom meča. Rezultat prve četvrtine glasio je 19:16 za BiH. U drugoj deonici isti scenario na parketu, što je dovelo do plus 5 na poluvremenu (43:38).

U trećoj četvrtini Bugari se bude, te uspevaju da taj deo reše u svoju korist, pa se u poslednju četvrtinu ušlo pri rezultatu (56:54) za BiH.

Ipak, ispostavilo se da je to bilo sve što je Bugarska uspela da uradi u ovom meču, pa je prednost u poslednjoj četvrtini samo rasla u korist Bosne i Hercegovine, te je rezultat na koncu glasio (80:61).

Najefikasniji u pobedničkoj selekciji bio je sjajni košarkaš sarajevskih Sparsa Kenan Kamenjaš sa 17 poena i 14 skokova, a pratio ga je Emir Sulejmanović sa 14 poena.

U redovima Bugarske reprezentacije bolji od ostalih bili su Zahariev i Kostadinov sa po 11 ubačenih poena.

Plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine za Bosnu i Hercegovinu biće ukupno 10. učešće na kontinentalnom šampionatu. Poslednji put nastupili su 2015. U Francuskoj.

Sve je krenulo od Letonije, u februaru prošle.godine kada je BiH tim trijumfovao na gostujućem parketu. Nakon toga sledi poraz od Grčke, da bi sa dvije vezane pobede protiv Bugarske i Letonije plasman na EP bio potvrđen. Dobra forma nastavljena je u onom pomenutom meču protiv Grčke od pre dva dana, a kruna na uspešne kvalifikacije stavljena je današnjim trijumfom nad Bugarskom.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Estonija - Makedonija 84:86

/Kocar 15 - Dimitrijević 23/

Švedska - Holandija 74:59

/Čerapovič 19 - Nekvesi 11/

Belgija - Češka 86:91

/Bohačik 24 - Obasohan 23/

Bugarska - BiH 61:80

/Zaharijev 11 - Kamenjaš 17/


tagovi

kvalifikacije za Evrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara