Blejk Grifin (©AFP)
Blejk Grifin (©AFP)

Bilo je pitanje trenutka: Blejk Grifin otišao u penziju

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.04.24. | 19:19

Dugogodišnji košarkaš Klipersa godinu dana od poslednje utakmice objavio kraj karijere

Bilo je samo pitanje trenutka. Konačno je i došao. Blejk Grifin je u utorak, u 36. godini, objavio kraj košarkaške karijere duge skoro deceniju i po.

Skoro godinu dana od poslednje odigrane utakmice, šestostruki učesnik Ol-stara je putem društvenih mreža saopštio da se posle 14 godina provedenih u NBA povlači iz košarke. Grifin, kojeg je LA Klipersi izabrali kao prvog pika na draftu 2009. godine, prvu sezonu u NBA ligi propustio je zbog povrede kolena, ali je već u sledećoj eksplodirao, beleživši u proseku 22,5 poena, 12,1 skokova i 3,8 asistencija po utakmici na putu do Ol-stara. Dovoljno za zvanje 'rukija godine', koje je potom 'začinio' trijumfom u takmičenju u zakucavanjima.

Izabrane vesti

Samo šest meseci nakon što je potpisao novi petogodišnji ugovor sa Klipersima, Grifin je 2018. trejdovan u Detroit u kojem je proveo naredne tri sezone. Partijama u dresu Pistonsa krilni centar je 2019. po poslednji, šesti put u karijeri, obezbedio učešće na Ol-staru. Potom je godinu i po dana nastupao za Bruklin, još godinu za Boston, u sezoni 2022/23, uz prosek (najslabiji u jednoj sezoni tokom karijere) od 4,1 poena, 3,8 skokova i 1,5 asistencije u proseku tokom 41 odigrane utakmice, uglavnom u ulozi rezerve.

Igrači Seltiksa pokušali su da ubede 35-godišnjeg košarkaša da se pridruži ekipi i u aktuelnoj sezoni, ali je Grifin odlučio da ostane podalje od terena kako bi provodio više vremana sa porodicom.

Najbolje partije pružao je tokom sezone 2013/14, tokom koje je u proseku beležio 24,1 poen, 9,5 skokova i 3,9 asistnecija, a koju je završio na trećem mestu u borbi za MVP nagradu.

"Nikad sebe nisam zamišljao kao tipa koji će imati 'pismo košarci' kao najavu odlaska u penziju. I neću biti taj momak. Ali dok sam razmišljao o svojoj karijeri, jedini osećaj kome sam se stalno vraćao i jedina stvar koju sam želeo da izrazim bila je zahvalnost.

Zahvalan sam za svaki pojedinačni trenutak - ne samo za one dobre: pobede, nagrade, zakucavanja i nezaboravna vremena provedena sa porodicom, prijateljima, navijačima, saigračima i trenerima... Mogao bih da nastavim o ljudima u mom životu koji su mnogo doprineli mojoj karijeri, ali u ovom kratkom pismu moram da se zahvalim svojim roditeljima, Tomiju i Gejl, i mom bratu Tejloru, na njihovoj bezuslovnoj podršci. Na kraju, i mom agentu, Semu Goldfederu, koji je bio nepokolebljiv glas razuma i moj ratni savetnik - hvala vam!

Jednako sam zahvalan i za ne baš dobre trenutke: poraze, povrede, mnogo operacija, lekcije, slomljena srca, a ovo ne bi bilo pismo o odlasku u penziju kada ne bih poemnuo i hejtere. Sva ova iskustva učinila su mojih 14 godina u NBA ligi nezaboravnim i ne mogu da ne budem samo zahvalan.

Košarka mi je dala toliko toga u životu i ne bih ništa menjao. Na kraju, ali svakako i ne najmanje važno, ovde dolazi obavezni deo:'Uzbuđen sam zbog svog sledećeg poglavlja'. Samo se šalim, završio sam", napisao je Grifin na društvenim mrežama.


tagovi

Blejk GrifinNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara