Košarkaši Majami Hita (©AFP)
Košarkaši Majami Hita (©AFP)

Biti loš u NBA je izbor, a za Majami nije opcija

Vreme čitanja: 5min | čet. 01.06.23. | 18:45

Tim sa Floride se NBA finala domogao sa sedam igrača koji nisu izabrani na Draftu

NBA liga godinama unazad pokušava da spreči timove da namerno gube utakmice. Taktika poznata pod nazivom "tenkovanje" (od engleske reči "tanking" - potpuno podbaciti) postala je popularna među timovima koji zbog neuspelog projekta ili serije loših rezultata žele da krenu od nule, pa je tako Detroit ove sezone ostvario samo 17 pobeda s jasnom namerom da bude poslednji na tabeli i tako uveća šanse da bira prvi na Draftu.

Često klubovi iz najjače lige sveta za njom posežu, mada nije uvek isplativa, jer su Pistonsi drugu godinu zaredom dobili pravo da "tek" peti biraju. Ipak, ima i timova kojima nije u DNK da gube. Jedan od njih je i Majami.

Izabrane vesti

I kada su Vrelinu napuštale zvezde, kada su im bile limitirane opcije na draftu, Pet Rajli je sa svojim saradnicima uvek pronalazio način da ekipa bude konkurentna. To pokazuje i podatak da je od njegovog dolaska 1995. godine Majami samo šest puta propustio plej-of.

Nakon odlaska Lebron Džejms 2014. godine, nije došlo do kompletnog remonta. Hit je nastavio da pravi takmičarski nastrojenu ekipu i u svaku sezonu ulazio sa ambicijom da se nadmeće. Pa dokle ga to dovede. Nije padao na niske grane, pomišljao da "tenkuje" i pomiri se sa činjenicom da zarad rekonstrukcije mora da ostavi takmičarske motive po strani. Krpio je roster veteranima, davao šansu mladim igračima i važio za tim koji ne želite da sretnete u doigravanju, jer grize i kada je u podređenoj poziciji. Po pravilu igra najbolje kada je priteran uza zid. Nikada se ne predaje. Takvu kulturu je u timu sa Floride uspostavio Rajli, jedan od najuspešnijih trenera i operativaca u istoriji NBA lige.

Ove sezone se Majami susreo sa brojnim problemima. Maleri su ga pratili od starta, povrede su se ređale kao na traci, a Dankan Robinson koji je 2021. godine potpisao petogodišnji ugovor težak 90.000.000 dolara sa epitetom jednog od najboljih šutera u ligi, ispao je iz rotacije (delom i zbog povrede koja ga je odvojila na 20 utakmica od terena).

Stekao se i utisak da je u ekipi previše veterana, a nedovoljno kvaliteta, da će i plasman u plej-of biti teška misija. Posebno nakon poraza od Atlante u plej-inu. Ipak, dobio je Majami biti ili ne biti utakmicu protiv Čikaga i još jednom pokazao da je najbolji kada je najteže, ali to je značilo da će u doigravanje kao osmi i da ide na megdan najboljeplasiranom timu Istoka, Milvoki Baksima koji su skrojeni da osvoje titulu.

Pobeda od 4-1 nad Janisom Adetokunbom i ekipom i to uprkos povredama Tajlera Hira i Viktora Oladipa može se bez dileme svrstati među najveća plej-of iznenađenja. Protiv Niksa je u polufinalu Istoka varničilo, ali su Džimi Batler i drugovi bili previše dobri za ekipu iz Njujorka, te su posle šest utakmica zakazali megdan sa Bostonom. Poveli su 2-0 (dva brejka), a interesantno je da su američki mediji i u tom trenutku davali značajno veće šanse za prolazak Seltiksima (65 naspram 35 odsto). Dobili su i treću utakmicu, a onda ispustili tri zaredom. Mnogi su verovatno pomislili - to je to. Ostali su bez goriva. Batler i društvo su ipak imali drugačije planove. Upisali su verovatno i najubedljiviji trijumf u seriji i otišli u finale.

Nema dileme, Batler je apsolutni heroj Floride, ali je isto tako jasno da nije mogao sam da počisti Milvoki, Njujork i Boston. A oko sebe nije imao baš zvezdanu ekipu. Majami je u plej-of stigao sa sedam igrača koji nisu izabrani na NBA draftu, od kojih su četvorica odigrali veoma bitne uloge u pohodu na finale.

Kejleb Martin je u ligaškom delu sezone beležio oko devet poena u proseku, a onda je protiv Seltiksa podigao prosek za 10 poena. Kroz plej-of beleži 14,1 i treći je strelac ekipe. U NBA je stigao 2019. godine, zajedno sa bratom blizancem Kodijem Martinom potpisao za Šarlot, a dve godine kasnije uzeo ga je Majami. Prepoznao je Rajli nešto posebno u ovom momku i naravno, nije pogrešio.

Reprezentativac Nigerije, Gejb Vinsent, bio je blizu toga da okači patike o klin i pre dolaska u NBA. Imao je ponudu da se posveti trenerskom poslu, ali je verovao u sebe. Potpisao je za Majami dvosmerni ugovor 2019. godine i polako se nametao. U doigravanju je na proseku od 13,1 poena, dao je ogroman doprinos u velikoj pobedi nad Bostonom u utakmici broj 3 sa 29 poena.

Maks Strus je svojevremeno verovao da će za hleb zarađivati igrajući u Evropi. To mu je bio cilj dok je bio na Luis univerzitetu. Odlučio je da se okuša u NBA, a odmah na startu su ga Seltiksi otpustili, a potom je pokida i ukršteni ligament levog kolena nastupajući u Razvojnoj ligi. Nije odustajao, a Majami mu je dao šansu. Pokazao je da ima meku ruku, prilagio se dobro na sistem Erika Spolstre, uvideo da ima prostora da dokaže da vredi i odlično ga iskoristio.

Pomenuti Dankan Robinson nije skrenuo pažnju nijednog NBA kluba tokom Drafta 2018. godine. Obukao je dres Majamija u Letnjoj ligi i zaradio dvosmerni ugovor, kao i gore-pomenuti. Dobio je priliku usled određenih povreda u ekipi sa Floride, nastavio vredno da radi i to dobro naplatio, a ove sezone je uprkos lošoj formi pravi ritam pronašao u doigravanju (9,3 poena i 44,6 odsto van linije za tri).

Uz pomenuti kvartet, boje Hita kao nedraftovani brane i Hejvud Hajsmit koji daje vredan doprinos i uliva veliku količinu energije ekipi s klupe, turski internacionalac Omer Jurtseven i legendarni Judonis Haslem, verni Majamijev vojnik koji je 20 godina u klubu. Sedmorica ovih momaka, koji nisu zavredeli pažnju klubova iz najjače lige sveta na najvećoj izložbi talenata, zajedno su postigli više poena i ubeležili više nastupa u startnim petorkama, nego nedraftovani igrači ostalih plej-of učesnika zajedno - 876 poena i 39 nastupa u petorci, naspram 778 poena i 31 nastup u petorci.

"Mislim da organizacije rade bolji posao sa domaćim zadacima, ne pretpostavljaju samo da zato što igrač nije draftovan ne može da pomogne. Na draft testiranjima ne možete da izmerite karakter, disciplinu, odgovornost i te stvari se često zanemaruju," rekao je Haslem.

Sa momcima iz senke, četa Erika Spolstre stigla je do velikog finala. Tek drugi put da jedan osmoplasirani tim iz ligaškog dela došao do borbe za trofej (Niksi 1999). Nikada se nije desilo da poslednji učesnik plej-ofa jedne konferencije osvoji i titulu (Hjuston je kao šestoplasirani postao šampion 1995).

"Ako imate velike snove i želite izazove, ovo je pravo mesto za takve momke," istakao je Spolstra.

Nemaju Džimi Batler, Kajl Lauri, Kevin Lav, Kodi Zeler i družina koja nije izabrana na Draftu nameru da se zaustave, mada ih na drugom kraju terena čeka jednako gladna ekipa Denver Nagetsa, predvođena nezaustavljivim Nikolom Jokićem.


tagovi

Majami HitPet RajliErik SpolstraKejleb MartinGejb VinsentDankan RobinsonMaks StrusUdonis Haslem

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara