Filip Rebrača (©AFP)
Filip Rebrača (©AFP)

Bivši trener Lebrona Džejmsa zvao Filipa Rebraču u svoj tim

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.04.21. | 11:07

Iskusni stručnjak na klupi Dukejna razgovarao sa mladim Srbinom

Preko 1.500 košarkaša u NCAA Diviziji 1 zatražilo je ovog proleća transfer, odnosno pismenim putem iskazalo želju za promenom fakulteta. Među njima je i Filip Rebrača. Da je sin proslavljenog srpskog reprezentativca Željka Rebrače doneo pravu odluku svedoče interesovanja univerziteta iz najjačih konferencija, poput Arizone, Jute, Providensa, Kolorada, Minesote, Virdžinije Tek, Vejk Foresta, Ajove Stejt, Vičite Stejt, ali i Dukejna, na čijoj klupi sedi Kit Dembrot. Stručnjak koji ima skoro četiri decenije trenerskog iskustva, a koji je svojevremeno bio trener i Lebronu Džejmsu u srednjoj školi, u direktnom razgovoru sa Filipom saopštio je da ga želi u svom timu.

Izabrane vesti

"Dembrot je bio vrlo iskren, rekao mi je šta misli o meni i zašto smatra da mogu da igram na profesionalnom nivou posle fakultetske karijere. Veruje da može da mi pomogne da se razvijem u takvog igrača. Poznata mi je njegova biografija. Radio je sa nekoliko igrača u NBA ligi, nekoliko u Evropi, a takođe je trenirao najboljeg igrača današnjice - Lebrona Džejmsa. Zaista poštujem njegov rad u prošlosti i to ima veliku težinu u razgovoru sa mnom", rekao je za američke medije Rebrača, koji je imao razgovore sa još nekoliko fakulteta.

Za razliku od ogromne većine prijavljenih na transfer-listi, Filip, koji je prošlu sezonu završio s prosekom od 16,8 poena, 7,6 skokova i 1,2 asistencije, nije se odlučio za selidbu iskuljučivo iz košarkaških razloga iako je pokazao da poseduje kvalitet daleko viši od nivoa Severne Dakote.

"Bila je to vrlo teška odluka (da tražim transfer). Morao sam da biram između obrazovanja koje mi se možda ne sviđa najviše i ostajanja ovde i odlaska na master studije koje sam zaista želeo negde drugde da završim".

Rebrača je diplomirao na smeru "biznis i administracija", ali zbog akademskih pravila na Severnoj Dakoti o stranim studentima i aktuelne zdravstvene situacije nije mogao da uskladi master studije i košarku.

"Mislim da ljudi ne razumeju u potpunosti da postoje neke stvari koje mi kao međunarodni studenti moramo da prođemo. Nemamo pravo na onlajn studiranje koje je na master programu tokom korona virusa jedino moguće, pa sam zato morao da pogledam druge opcije."

Ipak odlazi uzdignute glave sa fakulteta iz Grand Forksa, kome, priznaje, duguje mnogo, a oni koji prate taj fakultet kažu i da mu je mnogo dao.

"Po završetku srednje škole nisam imao konkretnu ponudu nijednog fakulteta. Kada mi je Severna Dakota pružila priliku i puno poverenje, trudio sam se da joj vratim sve što mi je dala. Iskreno verujem da je Pol Seter jedan od najboljih trenera za koje sam igrao i što je još važnije, sjajno je ljudsko biće. Zaista sam želeo da sa timom igramo na NCAA turniru. Žao mi je što nismo, ali pokušao sve što sam mogao da vratim ovom programu i univerzitetu", objasnio je Rebrača.


tagovi

NCAAFilip RebračaŽeljko Rebrača

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara