Foto: Starsport; MN Press
Foto: Starsport; MN Press

Bolomboj pred velikim izazovom, ali reflektori će biti na majstorima koji prkose godinama

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.12.23. | 14:37

Centar Crvene zvezde će imati zadatak da parira Matijasu Lesoru, a prava poslastica za sve košarkaške sladokusce biće okršaj Miloša Teodosića i Kostasa Slukasa

Košarkaši Crvene zvezde će poslednji meč na evro-sceni u 2023. godini odigrati u čuvenoj OAKA Areni, protiv šestostrukog šampiona Evrope, koji je letos pravio ekipu da se posle 13 godina vrati na kontinentalni tron (20.15). Jasno, pred izabranicima Janisa Sferopulosa je težak zadatak jer pored činjenice da Panatinaikos ima izuzetan sastav i da je u odličnoj formi (dobili pet utakmica zaredom), dočekaće ih i krcate tribine. Karte za duel u Atini su rasprodate još prošle sedmice.

Ipak, otišla je i Zvezda u dobrom raspoloženju u Grčku, jer je dobila dve od poslednje tri utakmice u Evroligi (izgubila od Reala), a partija protiv Makabija pokazala je da stvari u Sferopulosovoj ekipi polako dolaze na mesto. Kako bi na pravi način stavili tačku na kalendarsku godinu na najvećoj kontinentalnoj pozornici, moraće crveno-beli najpre da izađu na kraj sa dobro poznatim licem i najkorisnijim igračem ekipe Ergina Atamana ove sezone - Matijasom Lesorom.

Izabrane vesti

Francuz je posle izuzetne godine u dresu Partizan Mozzart Beta odlučio da prihvati ponudu iz glavnog grada Grčke i crno-beli dres zamenio zelenim. Odmah se nametnuo kao jedan od stubova Panatinaikosa. Dosad je beležio 14,4 poena i 5,9 skokova, a sa prosečnim indeksom 18,9 je šesti najkorisniji igrač Evrolige i naravno - najkorisniji košarkaš grčkog tima.

Bio je njegov nastup pod znakom pitanja zbog povrede koju je pretrpeo u susretu sa Olimpijom Milano minule sedmice, ali je Ataman istakao da Francuz ima veliku želju da izađe na megdan Zvezdi, te je prilično jasno da će istrčati na parket i biti jedna od udarnih igli Zelenih. Jasno je i odakle crpi motivaciju za večerašnji okršaj - kao košarkaš Partizana je odigrao 15 večitih derbija u Evroligi i ABA ligi, prosečno beležio 10,8 poena i 6,7 skokova, kao i indeks 18,6. Iako je svojevremeno igrao na Malom Kalemegdanu, stvorio je posebnu vezu sa crno-belima i pomogao im da se vrate na jadranski tron posle 10 godina.

Zato će centarska linija crveno-belih imati važan zadatak da ga zaustavi, a jasno je da će on biti poveren najpre Džoelu Bolomboju koji ima odličnu sezonu. Kako je i sam rekao, individualno najbolju u karijeri. Doprinosi na oba kraja terena, a Sferopulos ga je odmorio protiv Splita, te će svež i punih baterija stati na crtu jednom od najboljih centara Evrolige i ove sezone. Nema PAO pravu alternativu za Francuza, pa bi zato Zvezda obavila veliki posao ukoliko bi uspela da izbaci Matijasa iz ritma. Aleksander Balcerovski još nije pokazao da može da bude bitan faktor u Evroligi, a isto važi i za Kostasa Adetokunba.

Ipak, iako će se bitna borba voditi pod obručima, u centru pažnje će biti dvojica plejmejkera koji partijama u tekućoj sezoni pokazuju da su za njih godine samo broj. Kostas Slukas je napravio potres minulog leta kada je odlučio da Olimpijakos zameni Panatinaikosom. Zbog izvesno većeg ugovora, ali i veće uloge. Oscilirao je od početka takmičarske godine, ali baš u poslednje vreme pruža najbolje partije. Tako je u susretu sa Asvelom postavio rekord karijere po broju asistencija (12), a postigao je 18 poena i zabeležio indeks korisnosti 29. Trijumfu nad Monakom doprineo je sa 17 poena (indeks 16), dok je u pobedi nad Olimpijom Milano odigrao raznovrsno, te je pored devet poena imao i šest završnih dodavanja, kao i pet skokova, uz samo jednu izgubljenu loptu (indeks 19).

GRANICA ZA POENE MILOŠA TEODOSIĆA U MOZZARTU - 11,5

GRANICA ZA POENE KOSTASA SLUKASA U MOZZARTU - 11,5

Iskusni grčki plejmejker i dalje spada u krem evropskih plejmejkera, iako će u sredinom januara proslaviti 34. rođendan, a sada mu na megdan dolazi virtuoz koji čitavu košarkašku Evropu ostavlja bez daha u 37. godini. Miloš Teodosić igra sjajnu sezonu u dresu Zvezde, a i dalje se priča o njegovoj partiji protiv Makabija. Jednoj od najboljih u skoro dve decenije dugoj profesionalnoj karijeri bivšeg kapitena reprezentacije Srbije. Postao je drugi najstariji igrač posle Arvidasa Sabonisa sa indeksom 40 na jednom evroligaškom meču. Red je da ponovimo da je ubeležio 27 poena i izjednačio sopstveni rekord sa 14 asistencija, ali to već i ptice na grani znaju.

Pravi je motor ekipe, mada se ne štedi ni u odbrani. Odmorio je i njega Sferopulos protiv Splita, jer je svestan da će morati da pruži još jednu odličnu partiju kako bi crveno-beli došli u poziciju da upišu pozitivan rezultat protiv izuzetno kvalitetnog Atamanovog sastava. Ostaje da se vidi da li će dobiti podršku u Nikoli Topiću, koji je registrovan za nastupe u Evroligi, ali je pod znakom pitanja da li će posle samo dva odrađena treninga sa timom biti u protokolu.

U svakom slučaju, sudar Slukasa i Teodosića biće prava poslastica za sve košarkaške sladokusce. Sudar asova koji na najvećoj evropskoj pozornici traju više od decenije – i to u samom vrhu. Kostas igra 14., Miloš 12. sezonu. Ipak, za njih dvojicu vreme kao da je stalo, pa i dalje gospodare terenima u Evroligi. Ne kaže se džabe, „forma je prolazna, a klasa je večna“.

EVROLIGA - 17. kolo

Četvrtak:

18.30: (2,40) Efes (15,0) Fenerbahče (1,70)

18.30: (1,60) Partizan Mozzart Bet (16,0) Virtus Bolonja (2,65)

19.00: (1,70) Žalgiris (15,0) Makabi Tel Aviv (2,40)

20.00: (6,00) Asvel (20,0) Real Madrid (1,17)

20.15: (1,30) Panatinaikos (17,0) Crvena zvezda (4,10)

20.30: (1,50) Bajern Minhen (16,0) Baskonija (2,65)

20.30: (1,60) Olimpija Milano (16,0) Baskonija (2,65)

Petak:

20.00: (4,10) Alba Berlin (17,0) Olimpijakos (1,30)

21.00: (1,70) Monako (15,0) Barselona (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PanatinaikosDžoel BolombojMatijas LesorMiloš TeodosićKostas Slukas

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara