Ti Džej Šorts (©fiba.basketball)
Ti Džej Šorts (©fiba.basketball)

Borba za epitet najbližeg pratioca Monaka: Pariz se uzda u Šortsa, računa na umor Pocekovih pulena

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.12.23. | 15:29

U derbiju 15. kola francuske LNB Pro A lige sastaju se Pariz i Asvel

Monako je prošle sezone osvojio prvu titulu šampiona Francuske u istoriji kluba, ali ne namerava tu da se zaustavi. Tako je na 14 mečeva LNB Pro A lige samo jednom poražen. Izdvojio se na vrhu prvenstva, a zasada mu je najbliži pratilac, očekivano, Asvel. Odmah iza je i ambiciozni projekat iz glavnog grada. Pariz je sa Tuomasom Isalom na klupi odlično otvorio sezonu, dominira u Evrokupu, a sada će kod kuće pokušati da preskoči najtrofejniji klub u državi i zauzme drugo mesto. Ima bolju koš razliku, trijumfom bi se izjednačio po učinku, stekao prednos tu međusobnim okršajima. Dakle, bitan susret se igra u Karpentije dvorani (19.00).

Pariz je prošlog vikenda pretrpeo jedan od retkih poraza, ali ne može mnogo da žali jer je poražen na najtežem mogućem gostovanju - Monaku (84:62). Ipak, popravio je raspoloženje ubedljivim trijumfom u Litvaniji nad Vulvsima (110:79) i učvrstio se na čelu Grupe A Evrokupa sa učinkom 9-1.

Izabrane vesti

S druge strane, Asvel je vezao pet trijumf u francuskom šampionatu, ali je zato u seriji od pet poraza u Evroligi. U sedmici na izmaku je u okviru duplog kola elitnog takmičenja izgubio tesno od Makabija u svojoj novoj dvorani (91:94), a onda je Valensija posramila četu Đanmarka Poceka na istom mestu (55:78).

Dolazak Italijana je prodrmao ekipu, o čemu je nedavno govorio i prvi čovek kluba Toni Parker. Ipak, izgleda da Asvel jednostavno nema kvalitet za Evroligu. Zato je bivši NBA as istakao i da će klub raditi na povećavanju budžeta.

"Nije bilo mnogo opcija, da budem iskren Posebno u ovo doba godine. Ali uvek sam ga se sećao kao igrača. Neko sa puno energije, veoma talentovan i igra sa puno emocija. Mislim da je to ono što nam je trebalo u ASVEL-u. Trebao nam je elektrošok, potrebna nam je bila promena. To je ono što Poceko donosi. On je tip trenera koji voli da bude blizu svojih igrača.Trenutno mu ide veoma dobro,” rekao je Parker za Marku o šefu struke njegovog tima, a onda se osvrnuo na finansije:

"Želimo da se poboljšamo kao tim i kao organizacija. Nadam se da će nas nova arena odvesti u bolji pravac. Takođe ćemo nastojati da poboljšamo naš budžet i igrače koje možemo da dovedemo da se takmiče”.

Kako bilo, Parižani se nadaju da je duplo kolo izmorilo tim iz Vilerbana i da bi svežina mogla da im bude prednost. Nema sumnje da će od prvog minuta krenuti žestoko, sa željom da nametnu visok ritam. A reflektori će bez dileme biti uprti u Amerikanca sa makedonskim pasošem, Ti Džej Šortsa. Trenutno je treći strelac (15,9 poena), drugi asistent (6,9 dodavanja) i četvrti najkorisniji igrač francuske lige (17,9 indeks). Pariz može da se pohvali i da ima drugi najbolji napad (84,4 poena) i drugi najveći prosečan timski indeks u LNB Pro A ligi (100,9), iza Monaka. Stiče se utisak da može da pomrsi račune francuskom evroligašu iz Vilerbana i ponese epitet najbližeg pratioca Kneževa.

LNB PRO A - 15. KOLO

Subota

Sen Kenten - Roan 57:64

/Džonson 14 - Džons 15/

Gravlen - Strazbur 67:56

/Noko 14 - Hoker 22/

Dižon - Nanter 82:84

/Hant 22 - Rodrigez 23/

Šalon - Ada Bloa 93:75

/Eito 23 - Traore 16/

Metropolitan - Le Man 88:100

/Gegić 16 - Švarc 25/

Šole - Burg 78:88

/Salaun 13 - Rizaher 20/

Nedelja

Le Portel - Monako 67:74

/Fleming 14 - Okobo 16/

16.30: Nansi - Limož

19.00: (1,60) Pariz (14,5) Asvel (2,55)

*** Kvote su podložne promenama




tagovi

AsvelKK AsvelKK ParizTi Džej ŠortsĐanmarko PocekoTomas IsaloLNB Pro A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara