Al Horford i Markus Smart (AFP)
Al Horford i Markus Smart (AFP)

Boston rasturio Majamijevu tvrđavu u paramparčad: Utakmica godine Markusa Smarta (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 20.05.22. | 05:39

Boston izjednačio na 1:1 u seriji i napravio brejk, naredna dva meča igraju se u njegovom TD Gardenu

Neprikosnoven je bio Majami na svom terenu tokom aktuelnog plej-ofa NBA lige - sve do večeras. Verovala je publika na Floridi da će njihovi miljenici nakon trijumfa 118:107 u prvom meču finalne serije istočne konferencije duplirati prednost, ali tropsku vrelinu Majamija ohladili su razgoropađeni Boston Seltiksi. Okršaj u FTX areni pretvorili su u jednosmernu ulicu, trojkama, tečnom timskom igrom, ali i sjajnom odbranom uništili ekipu Erika Spolstre koja od druge četvrtine nije bila konkurentna za bilo kakvu vrstu povratka - 102:127.

Šta je to Boston imao za razliku od prve utakmice? Za početak Markusa Smarta i Ala Horforda. I dok se Horford prevashodno isticao defanzivnim učinkom, Smart je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica u 2022. godini, možda i od starta sezone. Defanzivni specijalista je bio sveprisutan i neumoran, Ime Udoka ga je držao na terenu preko 40 minuta, a svojevremeno šesti pik sa drafta iz 2014. godine seckao rivala na sitne komade.

Izabrane vesti

Jedan skok nedostajao je Smartu za tek treći tripl-dabl učinak u karijeri. Ubacio je 24 poena, podelio 12 asistencija, a iako je često uzimao šuteve i ispalio čak 22 lopte ka košu rivala, to mu se ne može uzeti za zlo, jer je njegov doprinos na obe strane terena bio ključni za lagano izjednačenje u seriji i potpunu kontrolu utakmice. Pogodio je Smart pet trojki iz 12 pokušaja, izvodio neke sjajne krosover driblinge i "lomio" zglobove čuvarima. Pritom oborio je lični plej-of rekord po broju spakovanih koševa kolegama na jednom meču i maltene je zaslužan za polovinu od Bostonivih 28 timskih asistencija.

Zajedno sa Džejsonom Tejtumom i Džejlenom Braunom proizveo je 75 poena svoje ekipe i pomogao da Majami izgubi na svom terenu posle deset uzastopnih mečeva, od čega je osam pobeda nanizao u plej-ofu. A nije delovalo da će vrhunski pobednički niz kod kuće biti tako lako ugašen kada je na startu utakmice domaćin poveo 18:8. Međutim, Seltiksi su taj zaostatak istopili sa neverovatnom lakoćom i serijom 27:6 okončali prvu deonicu u kojoj su trojkama razneli protivnika. Ne viđa se često da jedan tim u četvrtini ubaci devet šuteva van linije 7,24, a gosti su uradili upravo to i otpočeli rušenje Majamijeve tvrđave u paramparčad.

U drugoj četvrtini nisu spuštali gas, u jednom momentu imali su i plus 29, a na veliki odmor otišli sa prednošću 70:45. Blistao je u tim trenucima Tejtum koji je meč završio kao najbolji poenter pobedničkog tima sa 27 poena, a prvo poluvreme sa čak 20 (po pet skokova i asistencija pride). Za razliku od Bostona u kojem su praktično svi protagonisti bili šuterski raspoloženi, iz sivila Majamija iskočio je jedino Džimi Batler sa 29 poena. Drugi strelac ekipe Viktor Oladipo je ubacio 14, ali od toga je 11 došlo u poslednjoj deonici kada je meč već bio rešen i kada su Seltiksi olabavili odbranu.

Inače, većim delom utakmice, upravo su agresivnim pristupom u defanzivi primoravali rivala na teške šuteve i samim tim ih terali da promašuju. Majami je meč završio sa tek 44, 2 posto šuta iz igre i mršavih 29,4 za tri poena.

Dok je Tejtum kucao, Smart pogađao trojke iz koraka unazad, blistave momente imao je i Džejlen Braun koji je takođe postigao 24 poena, kao i Al Horford (10 poena, tri skoka, tri asistencije), koji je povremeno u tranziciji, u svojoj 36. godini života umeo da bude brži od pola Majamijevog tima.

Seltiksi su ponovo pokazali koliko su kompletni i raznovrsni i da imaju igrački kadar sposoban da se nađe u finalu plej-ofa i napadne šampionski prsten. Sada ih čekaju dva domaćinstva Majamiju i prilika da uz igru koju su demonstrirali ovog jutra steknu dve meč lopte za poslednji stepenik NBA borbe.



tagovi

BostonBoston SeltiksMarkus SmartAl Horford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara