Dončić protiv Portlanda (© AFP)
Dončić protiv Portlanda (© AFP)

Braća po poenima: Dončič 42, Embid 42; biće opasna trka za najboljeg igrača lige

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.11.22. | 06:03

Luka ima nešto lično protiv Portlanda, centar Filadelfije povredio rame

Deluje da se i pitomi Luka Dončić naljutio. Kad se pojavio na sceni ostavio je utisak mirnog momka, koji će samo slegnuti ramenima ako mu je učinjena nepravda, u međuvremenu se transformisao u košarkaša sposobnog da na terenu pokaže kako ga boli. Prošle sedmice je za najkorisnijeg igrača nedelje na Zapadu proglašen Pol Džordž iz Kllipersa, iako su mnogi smatrali je bi laureat trebalo da postane Slovenac. Odgovor je stigao u velikom stilu, pošto je as Dalasa vodio Maverikse do slavlja nad Portlandom – 117:112.

Učinio je to Luka tako da ga zapamte mnogi. Brojao je do 42 kad su poeni u pitanju, pogodio 13 od 22 šuta iz igre (59 odsto), preuzimao odgovornost u kritičnim trenucima i bez obzira na nešto sporiji početak tima uzvratio posle dva spojena poraza u gostima.

Izabrane vesti

Osim poenterski, Dončić je bio raspoložen i u drugim segmentima. Iako bi se na prvi pogled moglo zaključliti da je igrao za sebe, a manje za tim, zapravo je obrnuto. Dodao je deset skokova, podelio 13 asistencija i izrastao u centralnu fuguru meča. Toliko da je u drugi plan potisnuo Demijena Lilarda (29 poena).

Ovaj het-trik znači da je šesti put u karijeri Luka Dončić ostvario dvocifren učlinak u najznačajnijim statističkim kolonama sa najmanje 40 ubačenih poena. Kakvu razliku pravi u korist svog tima vidi se po podatku da svi ostali košarkaši Dalasa u istoriji zajedno imaju 40 tripl-dablova, a nekadašnji prvotimac Reala sam 49. Dovoljno da razgali navijače koji ga smatraju legitimnim kandidatom za MVP nagradu, što su mu i skandirali kad je u završnici stao na liniju penala.

Zbog njih niam smeo da promašim“, rekao je Luka.

Očito da ima nešto protiv Portlanda, jer je Blejzersima u poslednjih šest međusobnih utakmica ubacivao redom: 44, 38, 37, 15, 39 i sad 42 poena!

Slučajnost ili ne, tek do iste kote dogurao je i Džoel Embid. Najbolji igrač Filadelfije je odigrao simultanku protiv Atlante i doveo Sikserse do slavlja 121:109 čime je nagovešten izklazak uz krize.

Embid je zabeležio i deset skokova i šest asistencija, međutim, takvo izdanje imalo je i cenu, pošto je povredio rame.

Ne znam tačno šta se desilo, ali ponekad jednostavno ne mogu da podignem ruku. To naročito osećam prilikom pokušaja blokada. Zasad mogu da igram u nedelju, ali videćemo još“, rekao je Embid pred nedeljni susret sa Jutom.

Džejson Tejtum je već istakao kandidaturu za najkorisnijeg igrača NBA lige, da nasledi na tronu Nikolu Jokića, u početku su to bili Dža Morant i Janis Adetokumbo, sad Luka Dončić i Džoel Embid, pa Pol Džordž... Da ne pominjemo veterane poput Kevina Durenta, Stefona Karija, Entonija Dejvisa. Opasna trka?

NBA LIGA

Los Anđeles Klipers – Bruklin 95:110

/Džord 17 – Bruklin 110/

Vašington – Juta 121:112

/Porzingis 31 - Klarkson 18/

Detroit – Boston 108:117

/Bogdanović 28 – Tejtum 43/

Indijana – Toronto 118:104

/Hild 22 – Anunobi 26/

Filadelfija – Atlanta 121:109

/Embid 42 – Jang 27/

Majami – Šarlot 132:115

/Štrus 31 – Adebajo 24/

Dalas – Portland 117:112

/Dončić 42 – Grant 37/

Nju Orleans – Hjuston 119:106

/Vilijamson 26 – Grin 33/



tagovi

Luka DončićDžoel EmbidFiladelfijaFiladelfija SeventisiksersDalasDalas MaveriksNBA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara