Britni Grajner na suđenju u Rusiji (Foto: AFP)
Britni Grajner na suđenju u Rusiji (Foto: AFP)

Britni Grajner se iz ruskog zatvora obratila američkom predsedniku: Bojim se da ću zauvek ostati ovde

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.07.22. | 03:12

Američka košarkašica je još u februaru uhapšena zbog posedovanja zabranjenih supstanci

Jedna od najboljih američkih košarkašica svih vremena Brtini Grajner uhapšena je 17. februaru na moskovskom aerodromu. Tereti se zbog posedovanja ulja kababisa i preti joj zatvorska kazna od čak 10 godina. Američke vlasti pokušavaju da je vrate kući, suđenje uveliko traje, ali se procenjuje da bi u pritvoru mogla da ostane još makar šest meseci. U očajničkom pokušaju da dobije pomoć iz domovine, poslala je pismo predsedniku SAD Džou Bajdenu.

Izabrane vesti

"Dok sedim u ruskom zatvoru, sama sa svojim mislima i bez zaštite svoje supruge, porodice, prijatelja, olimpijskog dresa ili bilo kojih dostignuća, prestravljena sam da bih ovde mogla da ostanem zauvek. Shvatam da se borite sa mnogo stvari, ali molim Vas da ne zaboravite mene i ostale pritvorene Amerikance. Molim Vas da učiniti sve da nas vratite kući. Prvi put sam 2020. izašla na glasanje i dala svoj glas Vama. Verujem u Vas. Još puno dobrih stvari treba da uradim na slobodi. Nedostaje mi supruga, porodica. Nedostaju mi saigračice. Ubija me što znam koliko svi pate trenutno. Zahvalna sam za sve što možete da uradite da me vratite kući", napisala je Grajnerova.

Stav američke Vlade je da je košarkašica neosnovano pritvorena i zahteva da bude oslobođena. Nije poznato na koji način bi to moglo da se dogodi. Mediji iz Rusije su ranije pisali da bi mogla da bude otpuštena iz zatvora ukoliko bi Amerikanci pristali da u suprotnom smeru pošalju Trgovca smrću - osuđenog trgovca oružjem Viktora Buta.

Agonija zarobljene košarkašice se nastavlja. Ona je sa kanabisovim uljem uhvaćena kada je pokušavala da napusti Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Nanjušio ju je policijski pas tragač. Smatra se i da ruske vlasti otežu čitav slučaj zbog sankcija koje su joj uvedene sa zapada kao posledica ratnog sukoba.

U teritorijalno najvećoj zemlji sveta je bila kako bi van sezone u WNBA igrala za ekipu Jekaterinburga, čiji član je s vremena na vreme od 2014. godine. Brojne košarkašice se odlučuju za sličan potez, s ozbirom da u Rusiji mogu da zarade i do pet puta više novca nego u domovini. Igračice iz WNBA u proseku zarađuju i do 200 puta manje nego košarkaši iz NBA, a primera radi Grajnerova je vezana ugovorom za Finiks Merkuri do leta 2023. godine, prema kojem zarađuje 221.515 dolara po sezoni.

Grajnerova iza sebe ima WNBA titulu (2014), četiri u Evroligi (2016, 2018, 2019, 2021), kao i četiri zlata sa američkom reprezentacijom (po dva svetska i olimpijska). Smatra se jednom od najboljih u istoriji ženske košarke, a poznata je i po 23 zakucavanja u karijeri (više nego sve igračice iz američke lige zajedno za četvrt veka).


tagovi

Britni Grajner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara