Foto: AFP
Foto: AFP

Bukerova izgubljena lopta vredna prstena? Kris Pol kasno upalio, Milvoki na korak od titule (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.07.21. | 05:52

Baksi došli do brejka u uzbudljivom petom meču i po prvi put poveli u seriji - 123:119

Koliko života je "potrošio" Milvoki u ovogodišnjem plej-ofu. Smešila mu se "metla“ protiv Bruklina, u nezavidnom položaju bio i na startu finala, ali je sve preživeo i došao nadomak titule, druge u istoriji franšize. Pošto su u prethodne dve utakmice uspeli da "odbrane" domaći teren i izjednače u seriji, Baksi su u potpuno ludom petom meču savladali Finiks i treći uzastopni put, ovog puta u Arizoni, pa će za tri dana pred svojim navijačima imati prvu meč loptu – 123:119.

Kakvu su samo predstavu pružili košarkaši Finiksa i Baksa u Futprint Centru. I jedni i drugi prolazili su put od sjaja do očaja, s tim da je Finiks timski blistao isključivo na početku i u poslednjim minuta meča. Individualno, sve je u redovima domaćina u većem delu utakmice ponovo zavisilo od Devina Bukera. Ali uprkos tome što je bio najefikasniji igrač utakmice sa 40 poena, šuter Finiksa je poneo zvanje tragičara pete utakmice finalne serije.

Izabrane vesti

Na petnaestak sekundi do kraja, kada su Sansi prišli na pola koša zaostatka, Buker je bespotrebno ušao u gužvu, spetljao se i dozvolio Džruu Holideju da "ukrade" treću loptu na meču, ispostaviće se presudnu, jer je u završetku akcije Janis Adetokunbo zakucao nade tima iz Arizone da može do preokreta.

Pokušao je Buker u narednom napadu da se iskupi brzom trojkom, preuzeo je odgovornost na sebe, međutim, nije uspeo. Nije doduše tokom većeg dela utakmice imao ni adekvatnu podršku. Tek u poslednjoj četvrtini pridružio mu se Kris Pol (na kraju 21 poen, 11 asistencija), ali je tada bilo kasno.

Uvodna četvrtina nije ukazivala na ovakav konačan ishod. Štaviše, košarkaši Finiksa pogađali su gotovo sve što bi poslali ka košu rivala. Dvoranu je na noge digao Dže Krauder sa dve trojke i zakucavanjem na startu, da bi na isti talah zajahao i Buker, pa je na kraju prve deonice domaćin imao 16 poena prednosti (37:21), uz procenat šuta iz igre od skoro 78 odsto!

Međutim, u drugoj četvrtini se situacija potpuno okrenula. Usledila je šuterska eksplozija Milvokija, i to u trenucima kada su Baksi na parket istrčali sa praktičnom rezervnom petorkom, bez Adetokunba. Izostanak "Grik frika" (dobar deo druge deonice presedeo na klupi, ubacio četiri poena) iskoristio je Holidej, preuzeo uzde tima u svoje ruke i sa 12 poena u drugoj četvrtini doveo Bakse do vođstva pred odlazak na pauzu. Procenat šuta Sansa u drugoj deonici pao je na blizu 35 odsto, a Milvokija skočio sa 45 na 68!

I samo nastavio da raste. Koliko su zapravo bili precizni košarkaši tima iz Viskonsina govori podatak da su Adetokunbo (32 poena), Midlton (29) i Holidej (27) tek peti trio u istoriji NBA finala koji je uspeo da ubaci po minimum 25 poena uz procenat šuta iznad 50 odsto. Poslednjih put tako nešto uradili su Džejms Vorti, Karim Abdul-Džabar i Medžik Džonson 1985. godine. Protiv takve šuterske klinike Buker sam nije mogao ništa, iako je sam u trećoj četvrtini ubacio 14 koševa. I pored toga, Baksi su u poslednju četvrtinu ušli sa deset poena prednosti.

A onda se u poslednjih 12 minuta pojavio vidno izmoreni Kris Pol i sa pet vezanih poena na pet minuta pre kraja prepolovio vođstvo Milvokija. Nadovezao se Deandre Ejton slobodnim bacanjima, Buker je pogodio dalekometnu trojku, pa je Adetokunbu zadrhtala ruka na liniji penala pri rezultatu 120:117. Pol ga je za tili čas kaznio sa poludistance, a kada je Midlton na 30 sekundi pre kraja promašio flouter, Buker je imao sve u svojim rukama. Ali bio je brzoplet i izgubio loptu, vrlo verovatno vrednu titule.

NBA - FINALE, PETA UTAKMICA

Subota

Finiks - Milvoki 119:123

/Buker 40 - Adetokunbo 32/


tagovi

NBA finaleNBA ligaDevin BukerJanis AdetokunboKris MidltonKris PolDžru Holidej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara