Alen Omić i Dalibor Ilić (Foto: Cedevita Olimpija/Jure Benfi)
Alen Omić i Dalibor Ilić (Foto: Cedevita Olimpija/Jure Benfi)

Cedevita Olimpija na velikom ispitu karaktera, Igokea ne nosi belu zastavu u Ljubljanu

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.04.22. | 08:55

Izabranici Jurice Golemca i Dragana Bajića ukrstiće koplja na otvaranju plej-ofa ABA lige

Počinje ključni deo sezone na Jadranu. Zavesu će podići košarkaši Cedevita Olimpije i Igokee prvi mečom preliminarne runde plej-ofa (19.00). Sastav iz Ljubljane ima prednost domaćeg terena, pa će dvorana Tivoli biti poprište prvog i ukoliko bude potrebe trećeg meča u seriji koja se igra na dve pobede. Ko prvi prođe kroz cilj ide na megdan najbolje plasiranom timu iz ligaškog dela sezone - Crvenoj zvezdi.

Četa Jurice Golemca u doigravanje ulazi sa četvrtog mesta zahvaljujući učinku od 18 pobeda i osam poraza. Ekipa iz Laktaša je bila peta sa 15-11. Revanš je na programu u sredu (19.00), eventualna treća utakmica u nedelju (termin će biti naknadno određen).

Izabrane vesti

Nekoliko je razloga zbog kojih Cedevita Olimpija nosi ulogu velikog favorita. Prvi je činjenica da je na poslednje 24 utakmice ostvarila 22 trijumfa, ne računajući utakmice u slovenačkom prvenstvu u kojem nastupa sa praktično rezervnim timom. Drugi da je iz oba ovosezonska okršaja sa Igokeom izašla kao pobednik. Najpre je u prvom delu bila više nego ubedljiva u Laktašima (101:83), a potom je rutinski slavila i pred svojim navijačima početkom februara (80:70).

Ljubljančani na papiru imaju i kvalitetniji igrački kadar. Skrojeni su sa visokim ambicijama i nadom da bi iz senke mogli da napadnu plasman u Evroligu. Boje Cedevite brani član idealne petorke ABA lige Jaka Blažič, tu su njegove kolege iz reprezentacije Slovenije Zoran Dragić, Alen Omić i Edo Murić, a svlačionicu dele sa nekoliko sjajnih stranaca. Iskusni Džejkob Pulen pokazuje da mu godine ne mogu ništa, bivši igrač Dalas, Sakramenta, Klivlenda i LA Klipersa Jogi Ferel se konačno adaptirao na evropske uslove. Melvin Edžam je prošle sezone bio jedan od ključnih igrača podgoričke Budućnosti, dok Zek Ogasti ima ozbiljno iskustvo i iz Evrolige.

Sa druge strane Dragan Bajić na raspolaganju ima atletski vrlo dobru ekipu, nekoliko iskusnih igrača poput Marka Jošila, Dešona Stivensa i Antabije Volera i jednog od najperspektivnijih igrača regionalne lige Dalibora Ilića. Polivalentni Aleksa Radanov i Amerikanac Džejms Robinson imaju solidne sezone, Nikola Tanasković i Darko Talić su umeli da blesnu, ali objektivno gledano kvalitet je na strani Cedevite. To je u najavi meča istakao i trener tima iz Laktaša.

"Imam veliki respekt prema Cedeviti Olimpiji. Uz sve promene od početka lige stvorili jedan veoma moćan tim, što su pokazali u poslednjem periodu gdje su beležili dobre rezultate kako u Evropi tako i u ABA ligi. Oni su u ovom meču favoriti, taj tim je dobio na samopouzdanju, igrački kvalitet je neosporan i deluju kao celina i dobro uigran tim", rekao je Bajić.

Problem bi timu iz glavnog grad Slovenije moglo da napravi emotivno pražnjenje koje je doživeo u četvrtfinalu Evrokupa. Pretrpeli su Golemac i njegovi puleni poraz pred svojim navijačima i ispali iz takmičenja. Nadu im je dao Pulen u poslednjim sekundama, pa je poraz bio još bolniji kada su sudije utvrdile da je okasnio.

Najveća prednost Igokee je što u Tivoli stiže bez pritiska. Ne očekuje se pobeda od Bajića i njegovih košarkaša i nema sumnje da će to pokušati da iskoriste na najbolji način. Domaćin će posle eliminacije sa evroscene biti pod imperativom pobede.

"Ne ulazimo u seriju sa belom zastavom. Pokušaćemo da damo maksimum, da ovo što smo spremali za utakmicu ispoštujemo na najvišem nivou. Samo takav pristup i maksimalni fokus na zadatke koje smo sebi postavili može nam dati nadu da ostvarimo pozitivan rezultat", napominje trener Igosa.

Poraz od Burse Dušana Alimpijevića na korak od polufinala Evrokupa veliki je udarac za Ljubljančane. Golemac ne može da bude zadovoljan partijom njegovih pulena protiv turske ekipe i ističe da će morati da pokaže reakciju.

"Čeka nas duel sa nezgodnim protivnikom i kvalitetnim takmičarom. Igokea već nekoliko godina igra odličnu timsku košarku. Trener Bajić, zajedno sa ostalim članovima stručnog štaba, odlično radi svoj posao. Igraju veoma pametnu i timsku košarku, sa mnogo izmena u defanzivnoj igri. Ako želimo da zabeležimo pobedu, moraćemo da budemo veoma pribrani, da pravimo što manje grešaka i da igramo sjajno u odbrani. Moraćemo da budemo mnogo bolji, posebno u odbrani, nego u prošloj utakmici", rekao je šef struke Cedevite Olimpije.

ABA LIGA (PLEJ-OF) - PRELIMINARNA RUNDA (PRVI MEČEVI)

Subota

19.00: (1,30) Cedevita Olimpija (16,0) Igokea (3,90)

21.00: (1,17) Budućnost (20,0) FMP (5,50)

*** Kvote su podložne promenama

NAPOMENA: Serije se igraju na dve pobede


tagovi

Cedevita OlimpijaIgokeaJurica GolemacDragan BajićJaka BlažićDžejkob PulenJogi FerelZoran DragićAleksa RadanovMarko JošiloDalibor Ilić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara