Četvrta nedelja košarke i poslastica na Bahamima: Mega potpuno drugačija od drugih

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.08.19. | 10:13

Ružičasti tim noćas po srednjoevropskom vremenu igra veoma interesantan duel protiv prošlogodišnjeg finaliste NCAA lige, ekipe Teksas Teka

Polovina je avgusta. Reklo bi se idealan trenutak za početak priprema za novu košarkašku sezonu. Većina klubova iz regionalne ABA lige krenula je u nove radne obaveze ove ili prethodne nedelje,  a neki se još uvek čekaju. Za to vreme u Naselju „Braće Jerković“ nisu marili za paklene vrućine i vredno su radili. I to još od 22. jula, kada su se košarkaši zvanično okupili za početak sezone. Mega je i ovoga puta odlučna da pokaže da je drugačija od svih ostalih.

Za razliku od ostalih klubova u regionalnoj ligi, koji su od starta prelaznog roka krenuli u masovnu kupoprodaju igrača, mahom stranaca, Mega se odlučila da zadrži dobro oprobane košarkaše i da sastav pojača sa nekoliko momaka koji su prethodne sezone nastupali kako u domaćem prvenstvu, tako i u ABA ligi. Uzimajući u obzir sve timove, ekipa Dejana Milojevića je jedina u čitavoj ligi čiji igrači vode poreklo isključivo sa područja bivše Jugoslavije.

Izabrane vesti

Preko leta, klub su napustili Kostja Mušidi koji će ove sezone nastupati za Braunšvajg u rodnoj Nemačkoj, potom Adam Mokoka koji je otišao u NBA ligu i biće član Čikago Bulsa, Zoran Janjić će igrati sa Budućnost, Dejan Janjić za Slobodu iz Tuzle, dok Stefan Fundić još uvek nije pronašao budući tim.

Novak Musić

Sa druge strane, u sastav je priključeno pet novih imena. Pogrešno bi bilo reći „dovedeno“, jer su neki od ovih košarkaša ranije već nastupali za Ružičasti tim. Nikola Tanasković prethodne sezone igrao je za OKK Beograd, baš kao i Novak Musić koji je predstavljao jednog od najkorisnijih košarkaša Klonfera u minuloj sezoni. Uroš Trifunović se vratio „na staru adresu“, pošto je iz Partizana prosleđen u Megu na pozajmicu, a u klub su još došli Jurij Macura iz Baskonije koji igra na poziciji krilnog centra, kao i Marko Simonović iz Cedevita Olimpije. On će roster pojačati u srcu reketa, pošto igra na „petici“.

INTERVJU - Novak Musić: Neka nova romantika

Zaključno sa današnjim danom, najstariji košarkaš Mege u predstojećoj sezoni imaće svega 22 godine. Mnogi bi rekli da je reč o veoma riskantnom potezu Dejana Milojevića, ali znajući ove košarkaše, to može da bude samo fantastičan zalog za budućnost. Još ranije smo imali priliku da gledamo neka sjajna imena u ružičastom dresu, a nema sumnje da će i u predstojećoj sezoni biti uživanje posmatrati šta to ovaj klub može.

Da ne zaboravimo i ostale košarkaše koji će činiti sastav Mege predstojećeg leta. Ponovo ćemo u ekipi gledati Andriju Marjanovića, Luku Ašćerića, Nikolu Miškovića, Ognjena Čarapića, Edina Atića, Luku Cerovinu, Aleksandra Langovića i Filipa Stanića. I neki od njih su prethodne sezone sa vremena na vreme sreću okušali na pozajmicama, pre svega u OKK Beogradu, sa kojim je Mega prethodnog leta poptisala saradnju. O njihovim kvalitetima ne treba trošiti previše reči, a sama činjenica da je velika većina njih bila član mlađih kategorija u nacionalnim selekcijama verovatno i dovoljno govori o svemu.

Nikola Mišković

Nakon nekoliko godina, klub se „vraća“ u Beograd, pošto će mečeve regionalne lige u predstojećoj sezoni igrati na Novom Beogradu, u Hali sportova „Ranko Žeravica“. Tako će publika u glavnom gradu imati priliku da ove sezone, uz beogradske večite i FMP iz Železnika, ove godine isprati i Megine momke.

Što se samih priprema tiče, nakon uvodnih pregleda i treninga tokom prve dve nedelje, Mega je prethodne sedmice u Beogradu dva puta ugostila ekipu iz kineske prve lige, Sičuan. U Naselju „Braće Jerković“ prethodne srede gledali smo pravu košarkašku rapsodiju, pošto su gosti samo nemoćno posmatrali fantastičnog domaćina koji je slavio sa ubedljivih 118:65. Već na poluvremenu, Mega je vodila sa čak 35 poena razlike, 66:29.

Ništa se bolje Sičuan nije proveo ni u drugoj kontrolnoj utakmici, koja je odigrana u subotu u Zemunu u Hali „Vizura“. Doduše, pružili su nešto jači otpor, pa je tim koji je tada nastupao u tamnoplavim dresovima slavio rezulatom 99:71.

Kao i prethodnog leta, Mega se ove sedmice zaputila čak 9.000 kilometara daleko od Srbije, na Bahame. Tamo su pristigli u utorak kasno uveče po srednjoevropskom vremenu, a već večeras ih tamo očekuje veoma interesantan meč protiv prošlogodišnjeg finaliste NCAA Martovskog ludila, Teksas Teka.

Dejan Milojević

Sem Ognjena Čarapića, koji se nalazi na pripremama reprezentacije Crne Gore za predstojeći Mundobasket, Dejan Milojević moći će da računa na sve ostale igrače. Kao što smo već napomenuli, prosek godina ovih momaka je svega 19,9, što je još jedan podatak koji je vredan svakog poštovanja.

CRNA GORA PRVA U GRUPI - KVOTA 10,0

Generalni menadžer kluba, Goran Ćakić istakao je za zvanični sajt kluba da je veoma ponosan na odličan i sistematski rad koji se sprovodi u klubu, te da su provere kao što je predstojeća, protiv Teksas Teka, sjajan pokazatelj da tim ide u pravom smeru.
„Ovakva putovanja, kao i utakmice protiv Teksas Teka koje nas očekuju tokom nedelje, sjajan su pokazatelj da se u klubu dobro i odgovorno radi. Godinama smo izgradili reputaciju sredine koja predstavlja odličnu odskočnu dasku mladim košarkašima na njihovom putu ka NBA ligi. Prošlog leta, na poziv Kentakija, na istom ovom mestu igrali smo prijateljsku utakmicu, a potom smo se u Španiji sastali sa Mičigenom. Polako, ali sigurno uspostavljamo ’tradiciju’ igranja sa nekim od najeminentnijih timova iz NCAA lige. A sve je započelo pre četiri godine u Grčkoj, kada smo igrali protiv Teksas A&M-a. Nadamo se da će se taj trend samo nastaviti“.

Dodao je da je pred večerašnji meč veoma važno da se igrači aklimatizuju na nove uslove. Vremenska razlika između Srbije i Bahama je šest sati, a sam put do ovog rajskog ostrva ne traje kraće od 16 sati.
„Nakon dolaska na Bahame, bilo je potrebno malo vremena da se svi prilagode i uđu u ritam treninga. Započeli smo pripreme mnogo pre ostalih timova u ABA ligi i mislim da će meč protiv Teksas Teka biti odlična prilika da vidimo na čemu smo. Na utakmici neće nastupiti Ognjen Čarapić, ali sam uveren da će ostali dati sve od sebe da nadomeste njegov izostanak“.

Nakon večerašnjeg odmeravanja snaga sa Teksas Tekom, Mega će igrati sa istim timom i u nedelju od 19.00 po srednjoevropskom vremenu, nakon čega sledi povratak u Srbiju dan kasnije za nastavak priprema. Do ABA Superkupa, Ružičasti tim odmeriće snage i sa Karšijakom, Klužom, Darušafakom, Mornarom, Budućnošću iz Podgorice, Lovćenom i grčkim AEK-om.

I za kraj, može se reći da je Mega već odavno nadmašila svoju krilaticu i da slobodno može da kaže da je već u društvu „velikih“. Vreme će samo pokazati koliko mogu ove sezone.

PRIJATELJSKA UTAKMICA

Petak
01.00: Teksas Tek - Mega Bemaks

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: BC Mega Bemax, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara