INTERVJU - Novak Musić: Neka nova romantika

Vreme čitanja: 6min | sub. 15.06.19. | 10:25

U intervjuu za Mozzart Sport, plejmejker OKK Beograda govorio je o tekućoj sezoni u klubu, ambicijama i planovima za budućnost

Za Klonfere sezona u Košarkaškoj Superligi Srbije je završena. Može se reći više nego uspešno i iznad svakog očekivanja. Velikan se ponovo vratio na košarkašku mapu naše zemlje i sa nestrpljenjem očekuje nastavak nezaboravne priče.

Ali odakle popularnim Klonferima ta nova snaga i elan da krenu u „borbu sa vetrenjačama“? Pola odgovora leži u činjenici da su mlade nade OKK Beograda sve povukle napred, a ona druga, važnija polovina dolazi iz saradnje Mege i plavo-belih.

Izabrane vesti

Priliku da popričamo o svemu i sumiramo utiske o minuloj sezoni imali smo sa Novakom Musićem, plejmejkerom OKK Beograda u protekloj godini. On je zajedno sa još nekoliko igrača došao među Klonfere sa ciljem da pokaže svima da ume i da  može. Nema nikakve sumnje da je u tome uspeo.

Prethodna sezona za OKK Beograd je bila dosta drugačija u odnosu na prilično tmuran period od pre nekoliko godina. Veliki broj košarkaša došao je u klub na startu same sezone. Koliko je bilo teško uklopiti se u takvu ekipu?
„Svakako nije bilo lako. Kada dovedeš toliki broj igrača u klub nikada ne možeš da znaš u kom smeru će sve da ode. Bilo je tu dosta iskusnih košarkaša iz Mege, poput Miljenovića i Veljkovića, ali sa druge strane, imali smo i dosta mladih igrača koji prvi put nastupaju na ovakvom nivou. Sigurno je da je saradnja između Mege i OKK Beograda dosta pomogla Romantičarima ove sezone“.

Dobro ste započeli sezonu i dugo konkurisali za mesto koje vodi u ABA 2 ligu. Da li je to pomoglo da se dodatno opustite i pokažete da možete bilo kome da parirate?
„Nakon par uvodnih kola imali smo sasvim dobar učinak. Mogu da kažem da je sve leglo na pravi način i da nam je to ujedno pomoglo da dobijemo neke neizvesne završnice. Mislim da smo pet ili šest utakmica tada rešavali bukvalno na jednu loptu, protiv Slobode, Vojvodine... Ranije dok sam igrao u Smederevu u takvim situacijama bismo uglavnom gubili, ali je ove sezone potpuno drugačija priča“.

Sa klupe vas je predvodio Vića (Branislav Vićentić prim. aut) koji ima dosta igračkog i trenerskog iskustva. Da li je bilo uživanje raditi sa njim i kakva je atmosfera vladala u svlačionici?
„Zanimljivo je da ovo nije bilo moje prvo iskustvo u radu sa Vićom. On je bio trener dok sam igrao u kadetskim selekcijama Mege i od tad sam bio u stalnom kontaktu sa njim. Ove sezone nas je sjajno vodio i mogu samo da mu se zahvalim za sve što je uradio za nas. Meni je možda davao i malo više kredita, imali smo odličnu komunikaciju tokom utakmice, tako da je sve bilo odlično“.

Navijači su prepoznali dobru priču i ponovo u većem broju počeli da dolaze na utakmice. Koliko je njihova podrška bila značajna?
„Iskreno, mnogo mi je drago i mogu reći da je dosta lepše igrati pred velikom publikom nego pred nekoliko desetina gledalaca. Navijači su se pojavili na par utakmica, što me je iskreno prilično iznenadilo, ali drago mi je da se donekle vraća vera u košarkašku sekciju ovog kluba“.

Novak Musić u dresu Igokee

Dosta igrača se u klubu smenilo u toku sezone. Milenko Veljković je otišao u Palensiju, Nenad Miljenović u Olimpiju. Kasnije su došli Kostja Mušidi, Filip Stanić, Nikola Tanasković... Je li bilo problema u prilagođavanju na nove saigrače?
„Očigledno je da je to donekle uticalo na naše igre, pogotovo u Superligi gde smo zabeležili samo dve pobede. Svi momci su igrali veoma dobro i sa svima sam se vrlo brzo uklopio i imam dobar odnos. I raspored sezone je bio takav da nije bilo dovoljno vremena sve da se sredi. Verovatno da je sve potrajalo još mesec dana, gledali bismo drugu priču. Ovako, solidno smo parirali Crvenoj zvezdi i FMP-u u nekim delovima utakmice i mislim da je to sa naše strane sasvim korektno“.

I ti si kraj ligaškog dela Košarkaške lige Srbije proveo u Igokei. Kakve utiske nosiš iz ABA lige i kolika je razlika u kvalitetu između Jadrana i našeg prvenstva?
„Pre svega, moram da kažem da su me svi u Igokei prihvatili na najbolji mogući način, počev od saigrača, pa sve do uprave. Pomogli su mi vrlo brzo da se uklopim i prvi meč protiv Mornara odigrao sam sasvim korektno. Drugi meč protiv Partizana je bio nešto specifičniji, ali sam u poslednjem kolu protiv Zadra u odlučujućoj utakmici dobio priliku i iskoristio je“.

Pre dve nedelje je bila održana godišnjica smrti Radivoja Koraća, a između ostalog održana je komemoracija na Novom groblju u Beogradu. Zajedno ste se sa brojnim poštovaocima okupili da održite počast velikanu naše košarke?
„Znam koliko je OKK Beograd veliki klub i kakvi su sve igrači ovde igrali. Ta komemoracija faktički je bila oproštaj od ekipe za ovu sezonu, pošto su treninzi završeni. Još jednom ističem da mi je drago što sam ove sezone nosio plavo-beli dres“.

Ponovo se vraćamo na tvoj učinak... Koja utakmica ili pobeda je ona koje se najradije sećaš iz tekuće sezone?
„Definitivno je kruna čitave sezone bila pobeda nad Zadrom u ekipi Igokee, ali kada govorimo isključivo o domaćem prvenstvu, ne bih mogao da izdvojim konkretnu utakmicu. Najdraže se sećam perioda kada sam u nekoliko utakmica vezao po više od 20 poena i iz partije u partiju pomerao dotadašnje granice u karijeri. Ako bih izdvojio samo jednu, onda bi to recimo bila partija protiv Vojvodine kada sam došao do prvog tripl-dabla ikada. Nikada nisam sanjao da ću moći da dođem do takvog učinka, a kada bi me sada pitali kako sam to uradio, ni sam ne znam“.

A protiv koga je bilo najteže igrati? Jasno je da se dosta razlikuju KLS i Superliga, pa da li bi istakao nekog košarkaša protiv kojeg jednostavno nisi imao rešenje?
„Najteže je bilo na gostovanjima u Novom Pazaru i Čačku. U Pendiku je sa jedne strane uživanje igrati pred velikim brojem ljudi, a sa druge je neverovatno teško. U Čačku je tu publika koja ’zna košarku’ i ume da oseti pravi trenutak. Ni u Užicu nije bilo lako, mada je tamo publika nešto mirnija. Igrač kog bih svakako podvukao je Branko Lazić, jer protiv njega nije bilo nikakvog rešenja. Imao sam ogromnih problema i gotovo da ništa nije prolazilo“.

Musić je nastupao i za mlađe selekcije naše reprezentacije

Prošao si mlađe kategorije naše reprezentacije, bio vrlo dobar na ANGT turniru u Rimu. Koliko ti je to iskustvo pomoglo ove sezone i kakva su sećanja na sve?
„Lep je to osećaj, iako obično reprezentacije dolaze nakon naporne sezone kada je svima potreban odmor. Ipak, dok si mlad ne osetiš to toliko i velika je čast biti u svemu. Na tim turnirima upoznao sam dosta igrača koji sada igraju u dosta jačim ligama poput turske i italijanske. Svakako da sve dosta znači“.

Stalno si sa sobom na dresu nosio „osmicu“, jedino u Igokei nisi. Ima li kakve simbolike u svemu tome?
„Iskreno, i nema baš. U suštini, u početku sam stalno nosio ’desetku’, ali sam tek kasnije preuzeo ’osmicu’ i baš mi se dopalo kako mi taj broj stoji. Kada sam došao u klub, pitao sam da li je taj broj slobodan i tako je i ostalo. U Igokei je, nažalost, sve već bilo zauzeto, pa sam morao preuzeti ’četvorku’“.

Nakon sjajnih partija, nameće se pitanje šta dalje. Kakvi su tvoji planovi za narednu sezonu?
„Još uvek ništa sa sigurnošću ne mogu da kažem. Nadam se da će to biti ABA liga, a za dalje ćemo videti, ne zavisi sve isključivo od mene“.

Pred nama je pravo košarkaško leto. Igraće se Evropska prvenstva za mlade, potom Evropski šampionat za dame u Srbiji i Letoniji, a za kraj i Svetsko prvenstvo u Kini. Šta očekuješ?
„Malo toga bih mogao da kažem za mlađe selekcije, pošto nisam u potpunosti upoznat sa tim ko sve igra u ostalim ekipama. Nažalost, isto mogu da kažem i za dame, jer nisam ispratio ko je sve u timu i u kakvom sastavu ćemo nastupati. Što se seniorske reprezentacije tiče, ne bih žurio. Mislim da je važno da se ide utakmicu po utakmicu i da će tako biti najbolje. Verovatno bi tragedija bila da ispadnemo u četvrtfinalu ili polufinalu, ali nikad se ne zna. Teško je svima u ekipi, znaju kakav je pritisak. Svi očekuju zlato i zaista je sve moguće. Amerikanci su stvarno jaki, ali ne toliko koliko na Olimpijskim igrama. Mislim da možemo da pariramo i da bi sve ispod srebra bio neuspeh“.

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Mozzart Sport, MN Press, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara