Foto: Starsport
Foto: Starsport

Čović oštro o KSS i Panterovoj plati: Kod nas je igrao za 30.000 mesečno, nismo mi CSKA

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.07.21. | 17:18

Prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović govorio je o brojnim temama tokom gostovanja u emisiji Fokus na televiziji B92

Nebojša Čović je gostujući na B92 govorio o neuspehu srpske reprezentacije u kvalifikacijama za Olimpijske igre, problemima u KSS, ali i o Crvenoj zvezdi i budžetima klubova sa ovih prostora. Nije želeo da govori previše o Partizanu, ali je obelodanio koliko je najnovije pojačanje crno-belih Kevin Panter zarađivao na Malom Kalemegdanu.

Navodi da je godinama opominjao zbog nedostatka strategije, a kao glavni problem apostrofira činjenicu da selektor Igor Kokoškov sedi na dve stolice (predvodi i reprezentaciju i turski Fenerbahče).

Izabrane vesti

"Naravno, da je to što se dogodilo izuzetno loše za nasu košarku i perspektivu naše košarke. Tri, četiri godine unazad pričam o zabrinutosti za našu košarku, jer ne vidim strategiju. Oni koji treba da objasne sta se događa, sede u Košarkaškom savezu Srbije. Da objasne šta su razlozi i kako ćemo dalje. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo počinju u novembru mesecu. Igor je stručan i kompetentan, ali morate da stojite i ispred i iza trenera i da gledate kakav je ambijent. Nikola Jokić nije došao, svako ima pravo na svoje probleme. Jeste li imali kontakt sa njim? Saša Đorđević je za Rio animirao igrače, razgovarao, Igor to nije mogao. Nije dobro da nemate trenera pforesionalca, taj covek, mora da bude u KSS, kao i njegovi pomoćnici, da im je to jedini posao".

Ističe da je situacija lošija nego 2000. godine.

"Odgovornost je na KSS, od predsednika pa nadalje, pa možemo da analiziramo po dubini. Nema ništa u tome lično, ni ljubavi ni mržnje, to je profesionalan odnos. Imate rezultata ili nemate. Neka izađu i kažu da li su dobili pet do sedam miliiona evra. Ne možemo se pokrivati ženskom košarkom. Marina je napravila rezultat, nije to lako, ali devojke su rezultat za sebe. Ovo je seniorska reprezentacija. Sledeća Olimpijada je 2024, za nju se treba kvalifikovati. U novembru su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Ko će tada igrati? Ne znam, igrači su u Evroligi i NBA, to traži sistematski rad i plan. Mislim da je gora situacija nego posle Sidneja 2000. godine, tada se gotovo sve raspalo, pa smo seli i napravili strategiju. Došao je Pešić i napravio tim, radio je profesionalno, samo taj posao. Potom, Istanbul prvaci Evrope, pa prvaci sveta i čovek je otišao zbog bosanskog lobija. Rušimo ono što imamo, smetaju nam stručni i uspešni ljudi".

Kevin Panter je nedavno potpisao milionski ugovor sa ekipom Partizana. Amerikanac je u Crvenoj zvezdi zarađivao 30.000 na mesečnom nivou.

"Panter je iz Olimpijakosa prešao u Zvezdu bez obeštećenja. Mesečna plata mu je bila 30.000 dolara. Ugovor na 6 meseci, pritom zadnje dve rate nisu plaćene, jer je sezona bila prekinuta zbog Kovida pa se isplaćivalo 80 odsto. To su pare za koje je čovek igrao u Zvezdi, sada se afirmisao, ne pada mi na pamet da ulazim u bilo kakve priče sa kamionima i avionima. To bi bilo opravdanja, ali davati ogromne cifre, pa mi nismo CSKA".

Nije želeo da komentariše skupocena pojačanja najljućeg rivala, a ističe da razmišlja i povlačenju sa funkcije u Crvenoj zvezdi po isteku mandata.

"Odmah da kažem nisam ni neiskusan ni naivan da diskutujem o Partizanu. Neka javnost procenjuje. Svako vodi svoj tim. Imao sam prilike da uđem u te polemike, da budem alibi za razne svinjarije. Te svinjarije sam platio lično, zdravstveno stanje mi je ugrožneo. Moju porodicu, sina, suprugu niko nije zaštitio. U februaru sam rekao da već tada razmišljam, ističe mi mandat u Zvezdi, da na kraju sezone donesem konačnu odluku. Nisam je još doneo. Jednostavno, gde ja treba da se dokazujem više. Postoje ambicije i ka nečemu drugom."

Dotakao se i važnosti mlađih selekcija reprezentacije.

"Naše mlađe selekcije, kastatrofa. Nadam se da će U19 napraviti rezultat. Pobedili smo, ali to je baza iz koje crpite sve igrače. Nije normalno da vi od 30, 40 zaposlenih u KSS nemate nijednog trenera. Sad je trenutak ili je bio trenutak, da pojektujete određene stvari. Alarmi su zvonili. Utakmica sa Švajcarskom, pa utakmica sa Austrijom. To su sve alarmi. Homogenizacija tima, neprekidna. Taj tim dok se sprema za tako važan turnir ne sme da bude uznemiravan".

Brojni reprezentativci su tokom ili neposredno po okončanju kvalifikacija rešili pitanje svoje sudbine u klupskoj košarci. Čović ističe da je skandalozno što su košarkaši, kako se u emisiji Fokus navodi, tokom priprema saletani kako bi potpisivali nove ugovore.

"Čuo sam i ja da su reprezentativci saletani, nisam imao vremena da istražujem, ali to je skandalozno. To je još jedna od zamki pred Crvenom zvezdom, period koji je sad i koji dolazi. Ako misle da to nismo prepoznali, varaju se. Država ne da je dala, to je iznos koji treba oni da objave. Gde je odgovornost? Sad ćemo da ćutimo. Petao koji prvi kukuriče ima perspektivu da završi u supi".



tagovi

Nebojša ČovićKK Crvena zvezdaKSSkošarkaška reprezentacija SrbijeKošarkaški savez SrbijeKevin Panter

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara