Nebojša Čović (Foto: Starsport)
Nebojša Čović (Foto: Starsport)

Čović: Sva dugovanja izmirena sa 30. decembrom, mnoge smo uplašili, nemojte napadati Bodirogu

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.01.23. | 11:20

Prvi čovek Crvene zvezde detaljno govorio o zabrani Evrolige da registruje nove igrače i trenere do 28. februara

Evroliga je četvrtog januara produžila zabranu registrovanja novih igrača i trenera KK Crvena zvezda do februara 28. godine i kaznila je zbog kršenja Pravila o finansijskoj stabilnost i fer-pleju sa još 25.000 evra. Iz kluba sa Malog Kalemegdana su najavili borbu da se stroga kazna obori, ali i da očekuju reakciju čelnika takmičenja, predsednika Dejana Bodiroge i izvršnog direktora Maršala Glikmana.

Na tu temu je gostujući na TV Pink opširno govorio predsednik kluba sa Malog Kalemegdana Nebojša Čović. Detaljno je objasnio kako je do zabrane došlo, koja je crveno-belima najpre privremeno izrečena još 1. decembra 2022. godine.

Izabrane vesti

Ništa nismo krivi, pošto svaka četiri meseca potpisujete deklaraciju Evroligi u kojoj dajete izjavu da li dugujete ili ne dugujete. Zvezda je rekla da ne duguje, da nema obaveze, jer su napravljeni određeni dogovori da do jula prošle godine izmirimo sve obaveze, pretežno prema igračima i nešto prema trenerima, tačnije Dejanu Radonjiću. Nismo do kraja jula uspeli, jer dogovor da nam pomogne država nije ispoštovan. Poslali smo deklaraciju, potpisali, nismo izmirili do kraja jula. Onda se pojavio Volters da pita za novac, izmirili smo. Pa Holins, izmirili smo. Sve radimo na bazi ugovora, papipra, plaćamo penzijsko i invalidsko osiguranje trenerima igračima, jer to je zakonska obaveza. Onda se odjednom pojavio kao i 2017. Dejan Radonjić. Interesantno je da su to sve treneri i igrači vezani za Miška Ražnatovića kao menadžera. U međuvremenu ELPA počinje da šuška, obilazi okolo, špijunira, da pita igrače koliko van duguju, šta vam duguju. Samo se za to interesuju. Vrlo sam im zahvalan oko saopštenja oko Kampaca, ali treba da zaštite igrače. Kakva je to liga kojoj nije stalo da jedan od najboljih plejmekera igra u toj ligi, Kampaco? Za Radonjića smo imali potpisan sporazum, prvo je bilo na reč, a onda smo počeli da isplaćujemo. Onda odjednom, nešto što je neuobijačeno, BAT. Pojavljuje se Radanov sa 100.000 evra, koliko mu se kao duguje. A znate koliko imate na FIBA BAT-u drugih klubova, između ostalih i našeg konkurenta Partizan, ali mi smo sad interesantni”, rekao je Čović.

Prvi čovek elitnog takmičenja Bodiroga se oglasio i istakao da je interes Evrolige da Fakundo Kampaco, kojeg Crvene zvezda zbog pomenute zabrane još ne može da registruje – igra.

Sa Bodirogom smo imali nekoliko konstruktivnih razgovora, na kraju je bio i igrač u reprezentaciji dok sam ja bio predsednik Saveza, bez ozbira na nesporazume neke koje smo imali, veoma korektan i profesionalan odnos od strane Bodiroge, koji je eksplicitno rekao da Evroligi treba da Kampaco igra. Nemojte napadati Bodirogu, on je veoma korektan čovek, korektno i profesionalno je odradio posao u dogovoru sa Zvezdom. Njegove mogućnosti su takve kakve su, on je privremeno predsednik, kao što je Glikman privremeno izvršni direktor. Izvršna ovlašćenja ima Glikman. Bodiroga je rekao da treba registrovati Kamapca. Maršal je rekao da nije primereno da se menadžment lige meša u nezavisna tela, a po medijima ste mogli da vidite da su pritisci bili veliki. Kako je to nešto nezavisno, ako reaguje na pritiske? To su sve ugledni profesori, znam ih, imalli smo i kontakte i biće interesantni susreti kad se budemo gledali u lice.

Govorio je Čović i o angažovanju Luke Vildoze i Kampaca i napomenuo da je Zvezda izmirila sve obaveze.

Vildoza je došao pre Duška Ivanovića, dok je bio Vlada Jovanović tu. Kreće napada na Zvezdu, pojavljuje se Kampaco. Stepen ugroženosti kod pojedinih španskih klubova, te odveli smo Vildozu iz Baskonije, onda naši mediji pišu gluposti, mi dajemo ovoliko para, pa dugujuemo Baskoniji. Ne znaju da prevedu predsednika kluba Kerehetu koji je dao izjavu. Zvezda s tim nema veze. Imaju odnos Baskonija i Vildoza. Što se tiče Kampaca, mi sa Realom nemamo ništa. I umesto da se dozvoli Kamapco, pravi se ovakav slučaj. Mi jesmo u prekršaju, jer smo napisali da ćemo uraditi, ali svi naši dugovi obaveze prema igračima i trenerima su pokriveni sporazumima. Piše da ćemo izmiriti za ogroman broj igrača do kraja prošle godine i sve izmirujemo sa 30. decembrom 2022. godine.”

Istakao je i da je iz kluba postojalo interesovanje za italijanskog reprezentativca Akilea Polonaru, ali i da pored zabrane nema razloga za brigu.

"Bio je u opticaju i Polonara, videćemo kako će se to završiti. Nemamo razloga da očajavamo, jer smo i bez Kamapca napravili rezultate."

Pre novog rešenja Evrolige o produženju zabrane i izdavanju novčane kazne, Evroliga je priznala da je na utakmici između Crvene zvezde i Barselone napravljen propust, koji je direktno uticao na ishod susreta odigranog 30. decembra prošle godine. Nikola Mirotić je pre postizanja trojke za produžetak gazio aut-liniju, što je sudijama promaklo.

Rekli su da je Mirotić bio u autu, naša greška. I šta ćemo sad? Ovde je Zvezde rekla, naša greška, imali smo obećanje da ćemo imati pomoć do kraja jula, avgusta, pa je nije bilo, ali nismo hteli nikoga da varamo. Naša greška, zabrinite registraciju. Ovde mi otmeš dva boda, evidentno je bilo da je koš postignut iz auta, što je direktno odredilo ko je pobedio. I? Ništa, mi smo pogrešili. Pa dobro i mi smo pogrešili. Napravićemo mi ekipu, izdržaćemo februar. Igra se ABA liga, kup...”

Jedna od opcija Crvene zvezde u sportu sa Evroligom je i da se obrati Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

Da li će Lozana biti sledeći korak, videćemo. Na kraju krajeva, 28. februar nije daleko. A potpuno smo smireni kao klub i stabilni, igra Zvezda bez ikakvog opterećenja, igraćemo svaku utakmicu da pobedimo.”

Istakao je da će Zvezda izdržati i pozvao navijače da pomognu klubu.

Izdržaćemo sve ovo vrlo stabilno, očekujem da gospodin Glikman bude vrlo jasan, dođe i na našu utakmicu i da je gleda. A to što će prodati performanse i priče, a znamo sve te relacije Beograd – Madrid – Barselona, pritisci… Direktno smo pokazali da neki dečaci iz Južne Amerike ne moraju da ulaze u robovlasničke odnose kada odlaze u druge klubove. Ovde dođeš u klub, igraš, imaš propisano obeštešećenje, ako ideš u NBA, postoji tarifa obeštećenja. Ne tražim ti naknadu kao igraču, po 5-6.000.0000 evra i tu smo neke povredili, a i mnoge uplašili. A Zvezda će možda ući u osam, možda u četiri. Sve Zvezdaše pozivam na opštu mobilizaciju, da isprate šta se javno događa i kakav i koliki je napad na Zvezdu da se proba da se sruši. Ta priča, bićemo prvi u fudbali, a oni u košarci... Može, samo kada se dogovorite sa nekim. S nama se niko nije dogovorio, ni pričao na tu temu”, zaključio je Nebojša Čović.


tagovi

Nebojša ČovićKK Crvena zvezdaEvroligaFakundo KampacoDejan BodirogaMaršal Glikman

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara