Fakundo Kampaco (©Star Sport)
Fakundo Kampaco (©Star Sport)

Unija igrača brani Kampaca: Pozdravljamo Zvezdinu isplatu dugova, kazna najviše utiče na Fakunda

Vreme čitanja: 2min | čet. 05.01.23. | 13:29

"Dužina procesa stvara negativnu konotaciju i u javnosti", stoji u saopštenju

Odluka Finansijskog panela da Crvenoj zvezdi produži zabranu registracije novih igrača do 28. februara i priloži novčanu kaznu od 25.000 evra izazvala je snažnu reakciju na Malom Kalemegdanu. Najviše iz razloga što je šampion Jadranske lige ostao bez mogućnosti da registruje poslednje veliko pojačanje, Fakunda Kampaca.

Klub se nekoliko puta javno oglasio, braneći se da je ispoštovao sve finansijske obaveze, dok je istovremeno tražio hitnu reakciju čelnih ljudi Evrolige, predsednika Dejana Bodiroge i generalnog direktora Maršala Glikmana. Crvena zvezda je takođe najavila da će na sve načine pokušati da obori prethodnu odluku Finansijskog panela, čak i da će ići do suda u Lozani.

Izabrane vesti

20.30: (1,55) Valensija (14,5) Crvena zvezda (2,70)

Povodom kompletnog slučaja oglasila se Unija igrača (ELPA) koja je stala u odbranu Fakunda Kampaca i pozdravila napore kluba da isplati zaostala dugovanja.

"Sporazum Evrolige (EFA) zalaže se za striktno poštovanje rokova za isplatu zaostalih primanja kako bi garantovala redovno izmirivanje dugova igračima, što je takođe jedan od prioriteta Unije igrača. Ako klub prekrši ta pravila, nadležni organi Evrolige mogu da uvedu sankcije klubu, uključujući i zabranu registracije novih igrača i trenera. To je slučaj sa Crvenom zvezdom.

Striktno poštovanje pravila dovelo je do isplate dugovanja prema svim igračima od strane Crvene zvezde, što mi kao organizacija podržavamo i to je potvrda uspešnog sistema. Zbog ozbiljnosti prekršaja kluba, nezavisni Finansijski panel je takođe odlučio da finansijski kazni klub i produži zabranu registrovanja novih igrača i trenera do 28. februara.

Dok ELPA podržava poštovanje sistema, ključno je da Evroligini organi donose odluke u okviru rezonskih vremenskih okvira. To u ovom slučaju nije ispoštovano, što je dovelo do nepotrebnog nivoa neizvesnosti, pogotovo kod člana ELPA Fakunda Kampaca koji je nedavno potpisao za klub. Osim toga, dužina procesa stvara negativnu konotaciju i u javnosti. Na kraju, sankcija od 25.000 evra i zabrana registracije novih igrača i trenera ne utiče toliko na klub, koliko na samog igrača koji nije u mogućnosti da izvršava svoje profesionalne obaveze na najvišem nivou u ovom trenutku, bez lične krivice. ELPA smatra da tako nešto ne sme da se dogodi.

Iz tog razloga ELPA radi na tome da se implementiraju poboljšanja u izvršenju zakona ne samo u svrsi veće efikasnosti i transparentnosti, već i kako bi sprečila ovakve i slične situacije u budućnosti.

ELPA će nastaviti da podržava Fakunda Kampaca u daljoj zakonskoj borbi protiv ove odluke", stoji u saopštenju ELPA.

Crvena zvezda u petak ide na noge Valensiji, dok naredne sedmice dočekuje Kampacov bivši klub Real Madrid, te čeka Monako.


tagovi

Fakundo KampacoKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara