Luka Vildoza (©Starsport)
Luka Vildoza (©Starsport)

Crnih pet minuta Zvezde za poraz u Minhenu, šanse za plej-of sve manje

Vreme čitanja: 6min | čet. 02.03.23. | 21:02

Košarkaši Crvene zvezde imali plus devet sredinom poslednjeg kvartala, a onda potpuno pali i pretrpeli poraz

Odigrala je Crvena zvezda veoma loše drugo poluvreme u Beogradu minule sedmice protiv Albe i pretrpela bolan poraz. Jača za Fakunda Kampaca otputovala je u Minhen, motivisana da se vrati na pobedničke staze i nastavi plej-of trku, ali nije uspela da savlada Bajern u Audi Domu. Imala je devet poena viška na nešto više od pet minuta do kraja, ali je usledila velika serija Bajerna, koji je furiozno završio utakmicu i slavio 87:80.

Oscilirali su crveno-beli u prvom poluvremenu, ispustili sedam poena viška s kraja prvog kvartala vrlo brzo u drugom. Poveo je Bajern i sa plus osam, ali su se izabranici Duška Ivanovića konsolidovali i sveli zaostatak na samo tri poena pred veliki odmor. Nastavili su u dobrom ritmu po povratku sa pauze. Zaigrali daleko agresivnije u odbrani i serijom 14:2 za preko šest minuta igre preuzeli kontrolu. Vraćao se Bajern, ali kada je Nedović sredinom kvartala sa sedam vezanih poena doneo crveno-belima 75:66, usledio je veliki pad u igri srpskog i regionalnog šampiona. Loša rešenja u napadu, uglavnom su akcije završavane šutevima sa distance - a lopta nije htela u koš. Fredi Gilespi je zatvorio reket, a Vladimir Lučić i drugovi su pokrenuli preokret. Bajern je serijom 21:5 zatvorio utakmicu i došao do 10. trijumfa (16 poraza), dok je tim sa Malog Kalemegdana pretrpeo 15. neuspeh (11 pobeda) i propustio još jednu priliku da uhvati priključak u borbi za plej-of.

Izabrane vesti

Pogodila je Crvena zvezda 10 trojki, ali iz 31 pokušaja. Uzela je samo dve dvojke više, ali nije bila najpreciznija ni u šutu za dva (15/33). Odnos asistencija (21) i izgubljenih lopti (6) je bio sasvim dobar, ali su crveno-bele ponovo koštali loši procenti šuta. Pogotovu u odlučujućim momentima, kada nisu uspevali da pronađu prava rešenja kroz reket, pa su sa distance pokušavali da slome protivnika, ali su Luka Vildoza, Kampaco i drugovi uglavom pogađali stative. Argentinci su van linije 6,75 šutirali 5/20.

Na kraju je Vildoza bio najefikasniji sa 18 poena. Ubeležio je i pet asistencija, tri uhvaćene lopte za indeks korisnosti 17. Nije bio najkorisniji u crveno-belim redovima, pošto je Nemanja Nedović sakupio 21 indeksni poen. Ubacio je reprezentativac Srbije 15 poena, uz četiri asistencije, tri skoka i pet iznuđenih faulova. Fakundo Kampaco je na evroligaškom derbiju u crveno-belom postigao 16 poena, upisao je i sedam asistencija, tri uhvaćene lopte, ali zbog velikog broja promašaja iz igre (1/4 za dva, 3/11 za tri), sakupio je indeks 12.

Dvocifren je uz njih bio još samo Filip Petrušev sa 10 poena (četiri skoka, indeks 10), Luka Mitrović je imao dobre sekvence i zabeležio pet poena, četiri skoka i tri asistencije (indeks 11). Hasan Martin je na momente izgledao dobro, ali je jasno da Amerikanac posle dvomesečne pauze još traži ritam (osam poena).

Junak Bajerna je na kraju bio bivši košarkaš Partizana i kapiten nemačkog vicešampiona Vladimir Lučić. Videlo se da je izuzetno motivisan, ima dugu istoriju sa crveno-belima, a nedavno se i oporavio od teške povrede lakta, pa se uželeo vrhunske košarke. Meč je okončao sa 20 poena, uz samo dva promašaja (4/4 za dva i 4/6 za tri). Kasijus Vinston je imao isti poenterski učinak, ali je postigao samo četiri poena u drugom poluvremenu. Nils Gifaj je dodao 11 poena, ali je izuzetno važnu ulogu u završnici odigrao Gilespi. Zaključao je Amerikanac reket i bio vrlo blizu dabl-dabla sa osam poena i devet skokova i dve blokade u veoma bitnim momentima (indeks 11).

Tvrd početak utakmice. Tražili su i jedni i drugi pravi ritam, a vrlo brzo je postalo jasno da je plejmejker Bavaraca Kasijus Vinston dobro raspoložen. Ipak, Nedović je po ulasku u igru pokrenuo crveno-bele koji su posle njegovih pet poena poveli sa 10:7. Ušao je potom i Kampaco, prvi put u crveno-belo kročio na teren u Evroligi i odmah pogodio trojku. Držali su se ipak domaći košarkaši, sve do poslednja dva minuta, kada je Zvezda napravila seriju 7:0, na krilima dobre Kampacove igre. Ipak, Lučić pogađa trojku sa zvukom sirene i prekida momentom Bajerna, da bi se na prvi odmor otišlo sa 23:19 u korist ekipe Duška Ivanovića.

Pokrenula je ta trojka kapitena Trinkijerijevu četu, koja vrlo brzo po povratku na teren poravnava rezultat. Nije Zvezda pronalazila dobra rešenja u napadu, da bi Bajern serijom 8:0 stekao osam poena viška. Uspeo je Vildoza da vrati puls crveno-belima sa pet vezanih poena, a onda su bitne trojke pogodili Lazarević i Dobrić, da bi se posle sjajne asistencije Kampaca, Martin laganim polaganjem postavio konačan rezultat prvog poluvremena - 41:38 za domaćina.

Vinston je ubacio čak 16 poena u prvom poluvremenu, 11 u drugoj deonici kada je Bajern stekao kontrolu, dok je redovima Zvezde najefikasniji bio Vildoza sa osam poena, Kampaco je dodao šest, uz tri asistencije i dva skoka.

Oscilirala je Zvezda u prvom poluvremenu, nije uspevala da održi kontinuitet u odbrani, a ni u napadu, a onda je na parket u drugom poluvremenu izašla sa potpuno novom energijom. Grizli su Ivanovićevi izabranici u odbrani i bez povređenog kapitena Lazića, sakrili koš od protivnika kojem je punih šest minuta bilo potrebno da se upiše, što su crveno-beli iskoristili da naprave seriju 14:2 i preuzmu potpunu kontrolu nad utakmicom. Ipak, uspeo je Bajern da se trgne posle tajm-auta i sa sedam vezanih poena se u potpunosti vratio. Uspeli su crveno-beli sa linije penala da odbiju nalet domaćina, da bi se na poslednji odmor otišlo sa 56:52 u korist Crvene zvezde.

Dobro je Lučić otvorio poslednji kvartal, preuzeo odgovornost, ali Zvezda nije popuštala. Pogodio je trojku Kampaco i naterao Trinkijerija da pozove tajm-aut u ranoj fazi, a onda je i Nedović pogodio sa distance posle pauze, pa su crveno-beli ponovo stekli osam poena viška. Čuvao je Vildoza prednost, ali Lučić se nije predavao. Vezao je osam poena i držao Bavarce u igri. Ali nije mogao Lučić sam, pogotovu jer se na drugoj strani ponovo aktivirao Nemanja Nedović. Ogrnuo plašt, prodorima sekao odbranu rivala, dobijao faulove i sa sedam vezanih poena omogućio crveno-belima da ponovo prodišu (75:66). Bilo je ipak kratkog daha, jer je Bajern imao spreman odgovor. Razgoropadio se Gilespi na oba kraja terena, lupio dve rampe, ubeležio jedno zakucavanje, da bi posle trojke Obsta domaćin priošao na samo dva poena zaostatka (75:73). A onda je Gilespi i izjednačio na dva i po minuta do kraja, da bi Volden trojkom na ulasku u poslednja dva minuta preokrenuo... Nije Zvezda uspela da zaustavi krvarenje, Bajern je nanjušio meso, sa velikom energijom i agresivnom igrom na oba kraja dodatno uvećao prednost i upisao pobedu...

- Evroliga - 26. kolo -

BAJERN MINHEN - CRVENA ZVEZDA 87:80

(19:23, 22:15, 11:18, 35:24)

Dvorana: Audi Dom (Minhen)

Sudije: Olegs Latiševs, Karlos Peruga, Tomaš Travicki

Bajern Minhen: Vajler Beb 7, Volden 7, Sili 3, Vinston 20, Gifaj 11, Hanter 8, Bonga, Lučić 20, Obst 3, Cipser, Vimberg, Gilespi 8

Crvena zvezda: Vildoza 18, Lazarević 3, Kampaco 16, Mitrović 5, Martin 8, Dobrić 3, Ivanović, Nedović 15, Marković, Kuzmić, Petrušev 10, Bentil 2

EVROLIGA - 26. KOLO

Četvrtak

Bajern Minhen - Crvena zvezda 87:80

/Lučić, Vinston 20 - Vildoza 18/

Barselona - Žalgiris 93:74

/Mirotić 28 - Brazdeikis 15/

Panatinaikos - Anadolu Efes U TOKU

Monako - Makabi Tel Aviv U TOKU

Partizan Mozzart Bet - Alba Berlin U TOKU

Petak

18.45 (1,35) Fenerbahče (16,00) Virtus Bolonja (3,50)

20.00 (3,90) Asvel (16,00) Real Madrid (1,30)

20.30 (1,60) Baskonija (14,5) Valensija (2,55)

20.30 (3,05) Olimpija Milano (15,00) Olimpijakos (1,45)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićKK Bajern MinhenAndrea TrinkijeriFakundo KampacoLuka VildozaFilip PetruševKasijus Vinston

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara