Alen Smailagić i Šenon Šorter (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)
Alen Smailagić i Šenon Šorter (©ABA LIGA - Dragana Stjepanović)

Crno bez ič belog: Partizan se kockao bez Pantera i Doužera protiv Splita, sad visi i za drugo mesto

Vreme čitanja: 5min | pon. 05.02.24. | 20:43

Branilac regionalne titule sve ozbiljnije kalja obraz i navijači su zvižducima ispratili igrače, a aplauzima hrvatski sastav koji je odigrao srcem

Postoji u narodu izreka "crno, bez ič' belog" kojom se uglavnom opisuje nešto što je loše i nema praktično ništa pozitivno što bi moglo da se istakne. E, to je večeras bio Partizan! Crno, bez ič belog...

Kockao se Željko Obradović sa odlukom da u civilu ostavi kapitena Kevina Pantera i prvog plejmejkera Pi Džej Doužera, a Partizan Mozzart Bet pretrpeo je poraz posle kojeg mu visi i drugo mesto na tabeli Jadranske lige! Split je u Beogradskoj areni crno-belima očitao lekciju iz borbenosti, želje i posvećenosti koju će teško moći da zaborave. I ne samo što neće moći da zaborave, već s ovim porazom i pre svega načinom ophođenja prema igri Partizan Mozzart Bet mora da podvuče liniju koju će od sada, pa do kraja sezone nazvati "najnižom tačkom" - 74:67 (17:19, 27:11, 15:15, 15:22).

Izabrane vesti

Na kraju, eto, može braniocu titule da se prizna da je pritisnuo goste uza zid i pokušao na mišiće, kvalitet i iskustvo da izvuče pobedu, ali je i tada uspeo da uradi toliko, da minus bude nešto prihvatljiviji. Mada, svaki se poraz teško vari, a iz ovakvih utakmica još i teže... Zvižduci po oglašavanju sirene za kraj to najbolje potvrđuju, dok su košarkaši Splita nagrađeni aplauzom zbog toga što su igrali srcem od početka do kraja. Tako je srušena neverovatna tradicija, pošto je Partizan doživeo prvi poraz od Splita posle 27 godina, odnosno prvi posle 17 uzastopnih pobeda!

Jasno je svakom da je Željko Obradović morao da kalkuliše sa opterećenjem dvojice košarkaša koji nose ogroman teret na svojim leđima i da ih ostavi da malo predahnu. Ovo je trebalo da bude savršena prilika za igrače sa smanjenom ulogom i minutažom da iskoče, ali su svoju šansu propustili. I ne samo što su je propustili, nego su učinili da Partizan večeras ne liči ni na delić prošlogodišnjeg tima koji je osvojio Jadransku ligu i bio na poluvreme od Fajnal fora Evrolige!

***** Jadranska liga, 19. kolo *****

PARTIZAN MOZZART BET - SPLIT 67:74

/19:17, 11:27, 15:15, 22:15/

Beogradska arena, Novi Beograd;

Gledalaca: 6.317;

Sudije: Milan Nedović, Tomislav Stapić, Nermin Nikšić.

PARTIZAN MOZZART BET: Smit 4, Vukčević -, Ledej 6 (5sk), Avramović 8, Koprivica 4, Smailagić 4, Jaramaz 4 (6as), Naneli 10, Anđušić 6 (4sk), Ponitka 8 (8sk), Kaminski 8 (7sk), Kaboklo 5 (5sk).

SPLIT: Fanderburk 7, Perković 9 (8sk), Šorter 18 (8sk, 3as, 2uk), Saliven 15, Kalajžić 4, Tišma 2, Runjić 5, Kučić 6, Vuko 8, Perkušić -, Dubravčić -.

-------------------

Džejlin Smit je trebalo da bude faktor koji će doneti ravnotežu u igri Partizana, umesto toga izgubio je svoje mesto u postavi, a ono što radi nije dovoljno. Četiri poena, te po dva skoka i asistencije... Danilo Anđušić ponovo nije imao svoje veče, šest poena uz 2/7 iz igre, odnosno 2/6 sa distance. Ognjen Jaramaz se vratio posle jedne utakmice odsustva i za 20 minuta imao četiri poena (2/5 iz igre), ali i šest asistencija. Mateuš Ponitka je jedini uz Frenka Kaminskog ponudio nešto. Obojica su imali po osam poena, s tim da je poljski reprezentativac imao isto toliko skokova, a Amerikanac sa srpskim korenima jedan manje. Partizan je ponovo izgledao jako inferiorno, nešto slično dogodilo se u Zadru sredinom decembra...

Nisu se proslavili oni koji svaku šansu treba da ugrabe, a isto može da se kaže i za preostale nosioce. Bruno Kaboklo nije igrao celo prvo poluvreme mada u poslednje vreme njegova forma je ozbiljno u silaznoj putanji. Zaigrao je u nastavku i skupio po pet poena i skokova. Zek Ledej je za gotovo 26 minuta ubacio samo šest poena (2/6 iz igre) uz pet skokova, Džejms Naneli je odigrao 23 minuta i imao 10 poena (3/9 iz igre, 1/6 za tri), Aleksa Avramović je imao šest poena za 20 minuta (2/8 iz igre, 1/6 za tri)...

Partizan ozbiljno kalja obraz u Jadranskoj ligi. Tek 35 odsto iz igre i samo četiri pogotka sa distance iz 31 pokušaja, to nije renome Partizana, bez obzira ko (ne) igra! Šta se dešava sa crno-belima? Otkud ovolike amplitude? Da li je sve ovo posledica povreda i zaista teškog rasporeda ili toliko nedostaje bar delić prošlogodišnje hemije? U Humskoj kao da su zaboravili da poraz u večitom derbiju nije kraj, već da ima još mnogo da se igra. Dok Crvena zvezda, koja je večeras ubedjivo poražena u Podgorici od Budućnosti, nema više teških rivala do kraja ligaškog dela, ekipi Željka Obradovića početkom marta dolazi Cedevita Olimpija, a krajem istog meseca ili početkom aprila - zavisno od rasporeda - ide baš u Moraču. Sa ovakvom igrom i trenutnim stanjem na tabeli, aktuelnom šampionu ozbiljno visi drugo mesto i sada se za sve pita Budućnost koja ima pobedu više.

O samoj utakmici ne treba trošiti mnogo reči. Partizan je aktivno u utakmici bio 13 minuta i onda je usledio sunovrat. Od koša Balše Koprivice posle ofanzivnog skoka za 26:24, uz sedam minuta na semaforu, Partizan je do kraja poluvremena ubacio samo jedan šut iz igre! I to jedan iz deset pokušaja, odnosno četiri poena. Za isto vreme Split je na krilima MVP januara Šenona Šortera, te Luisa Salivena i mladog Vita Kučića ubacio 20 poena i stekao kapitalnu prednost od 14 poena! U tom momentu nijedan igrač crno-belih nije imao više od pet poena i gotovo ujednačenu minutažu njih desetorice, što samo pokazuje koliko je Obradović tražio pravu petorku. Nije je pronašao. Jeste Partizan Mozzart Bet krenuo sa nešto većom energijom u nastavak, ali su Šorter i društvo serijom teških pogodaka otišli na +20 (55:35) i navijači, njih oko 6.300 u Areni, nadalo se samo da može da se dogodi novo čudo. Nije se dogodilo.

Split može visoko podignute glave da napusti Beograd, sa potpuno zasluženom pobedom kao rezultatom izuzetnog karaktera, hrabrosti i želje, uz malo sreće što svakom treba. Ali, Slaven Rimac je definitivno pronašao žicu ovom timu koji je u poslednjih šest kola ostvario pet pobeda i ušao u ozbiljan miks za plej-of. Sada da vidimo koji je domet Splitu. Šenon Šorter je odigrao partiju na nivou MVP januara i ubacio 18 poena (8/18 iz igre, 0/5 za tri), osam skokova, tri asistencije, dve ukradene lopte. Pratio ga je Luis Saliven sa 15 poena i četiri uhvaćene lopte. Toni Perković je imao devet poena i osam skokova, Tonko Vuko osam poena i pet uhvaćenih lopti, baš kao i Derek Fanderburk uz sedam poena.

Partizan Mozzart Betu sledeća obaveza je Bajern u Beogradskoj areni, a meč se igra u četvrtak od 20.30.

ABA LIGA - 19. KOLO

Subota

Borac Mozzart - Cedevita Olimpija 65:74

/Frenklin 15 - Matković 19/

Nedelja

FMP - Igokea 78:64

/Rebec 15 - Nakić 20/

Ponedeljak

Budućnost - Crvena zvezda 84:62

/Ferel 18 - Mitrović 16/

Partizan Mozzart Bet - Split 67:74

/Naneli 10 - Šorter 18/

21.00: (1,60) Mornar (14,5) Cibona (2,55)

Utorak

17.00: (2,55) Krka (14,5) Studentski Centar (1,60)

19.00: (1,45) Zadar (15,0) Mega (3,05)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetKK SplitAleksa AvramovićDžejms NaneliBruno KabokloKevin PanterPi Džej DoužerLuis SalivenŠenon Šorter

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara