Košarkaši Crvene zvezde i trofej (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde i trofej (Foto: Starsport)

Crvena zvezda šampion Srbije osmi put zaredom, sa 17 vezanih pobeda kreće po novu triplu krunu

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.06.23. | 13:53

Košarkaši ekipe sa Malog Kalemegdana slavili i u drugom meču finala Superlige i produžili trijumfalni niz, Mitrović najbolji strelac i MVP finala

Jedanaesto uzastopno finale i osma vezana titula šampiona Srbije za Crvenu zvezdu. Posle ubedljivog trijujmfa u dvorani Aleksandara Nikolić (94:70), naišli su crveno-beli na daleko veći otpor FMP-a u drugom susretu, ali su ipak odigrali koliko je bilo potrebno da se upiše nova pobeda i po sedmi put u nizu odbrani domaći tron - 82:72.

Izjednačila se tako Zvezda sa Partizan Mozzart Betom, po broju titula u Superligi (8) i uvećala prednost po broju osvojenih državnih kruna naspram večitog rivala (23-21). FMP s druge strane može da bude zadovoljan drugim uzastopnim plasmanom u finale, ali mlada ekipa Nenada Stefanovića nije mogla da se nosi sa evroligaškim sastavom sa Malog Kalemegdana, iako može da bude veoma zadovoljna otporom pruženim u drugoj utakmici.

Izabrane vesti

Crveno-beli su tako produžili decenijski niz trijumfa na čak 17 i u odličnom raspoloženju dočekuju finale ABA lige, gde će se protiv Partizana boriti za novu, sedmu titulu regionalnog šampiona i treću uzastopnu triplu krunu, s ozbirom da je predvođena Duškom Ivanovićem ove sezone osvojila i Kup Radivoja Koraća.

Svi košarkaši Crvene zvezde upisali su se u listu strelaca, a prednjačio je još jednom Luka Mitrović sa 16 poena. Ubeležio je i šest skokova i tri asistenije za indeks korisnosti 18, a proglašen je i za najboljeg strelca i MVP-a finala.

Ben Bentil je zablistao u finišu susreta, pomogao Zvezda da stekne ključnu prednost, pa je susret okončao sa 14 poena i pet uhvaćenih lopti, dok su po 11 poena postigli Fakundo Kampaco (sedam asistencija) i Nemanja Nedović. Luka Vildoza je bio van protokola, s ozbirom da se požalio na probleme sa preponama u prvom susretu finalne serije, pa ostaje da se vidi da li će biti spreman da zaigra od starta borbe za Jadranski tron sa Partizanom.

U ekipi FMP-a istakao se Aleksa Stepanović sa 19 poena, po 13 su ubeležili Nikola Šaranović i Ebuka Izundu, koji je je pre početka meča na poklon od kluba dobio dres sa brojem 15, jer se nakon dve i po godine provedene u Železniku rastaje sa Panterima.

FMP - CRVENA ZVEZDA 72:82

(27:23, 9:20, 19:18, 17:21)

Dvorana: FMP Arena

Poseta: 1350

FMP: Bič 5, Mur 2, Šaranović 13, Matović 4, Izdundu 13, Pavićević 3, Todorić, Stepanović 19, Simović 7, Vuković 3, Dženkins 3

Crvena zvezda: Kampaco 11, Mitrović 16, Lazić 3, Nedović 11, Petrušev 3, Lazarević 8, Martin 2, Dobrić 6, Ilić 3, Marković 3, Kuzmić 2, Bentil 14

Otvoreno se igralo od starta, FMP se dobro držao, dok je sa druge strane Mitrović nastavio gde je stao u prethodnom susretu i već posle pet minuta postigao sedam poena. Usledio je period nešto lošije igre Zvezde, obeležen kroz nekoliko prekršaja nad igračima domaće ekipe pri šutu, ali i olako izgubljenih lopti, što su Panteri iskoristili da preko raspoloženog Stepanovića i Šaranovića naprave seriju 11:2 i steknu nešto osetniju prednost. Ipak, u finišu deonice crveno-beli su se konsolidovali, zategli odbranu i posle tri vezana poena Ilića u završnici kvartala prišli na minus četiri.

Zaigrali su Ivanovićevi puleni sa daleko većom koncentracijom od starta druge deonice i vrlo brzo napravili seriju 10:2. Mitrović je nastavio sa odličnom igrom, Lazić pogodio trojku, dok je odbrana bila daleko čvršća i očas je Zvezda preuzela kontrolu. Teško je FMP dolazio do poena, pa su crveno-beli bez većih problema očuvali prednost i veliki odmor dočekali sa 43:36. Kampaco je u poslednjim sekundama pokušao da pogodi sa velike distance, ali je bio opkoljen igračima FMP-a i nije bio precizan, pa je protestovao kod sudija jer je smatrao da je bio fauliran. To je rezultovalo tehničkom greškom za Zvezdinog plejmejkera i to po isteku vremena.

Činilo se da je branilac trona preuzeo konce igre, ali FMP je sjajno otvorio drugo poluvreme. Iz dobre odbrane, još bolje je trčao u tranziciji i preko Simovića, Izundua i Šaranovića napravio seriju 11:0 za novi preokret (47:43). Odgovorila je Zvezda preko Mitrovića koji je sa nekoliko dobrih poteza vratio puls ekipi Duška Ivanovića, a onda je Lazarević serijom penala (6/6) preokrenuo rezultat. Vratila je zvezda kontrolu nad utakmicom, FMP je sve teže dolazio do dobrih pozicija u napadu, pa je posle 30 minuta na semaforu stajalo 55:61 u korist crveno-belih.

Iako je otvorio poslednji kvartal sa četiri vezana poena, FMP je ubrzo ostao bez goriva. Na drugoj strani se razigrao Bentil i sa pet vezanih poena održavao prednost svog tima. Nakon toga je nekoliko dobrih poteza imao Nedović i prednost Zvezde je narasla na 16 poena. Peh je doživeo Lazarević na šest minuta do kraja utakmice, kada posle jednog duela raskrvario usnu. Napustio je parket kako bi povreda bila sanirana, ali se ubrzo vratio na klupu. Crvena zvezda je već imala kapitalnu prednost, te je rutinski privela meč kraju i overila novu titulu.

FINALE SUPERLIGE SRBIJE (na dve pobede)

Prva utakmica

Crvena zvezda - FMP 94:70

/Mitrović 21 - Izundu 11/

Druga utakmica

FMP - Crvena zvezda 72:82

/Stepanović 19 - Mitrović 16/



tagovi

Luka VildozaStefan LazarevićEbuka IzunduNikola ŠaranovićAleksa StepanovićFakundo KampacoLuka MitrovićNenad StefanovićDuško IvanovićKK FMPFMP ŽeleznikFMPKK Crvena zvezdaBen Bentil

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara