Matej Boltauzer, Tomislav Hordov i Milan Majkić na utakmici ABA lige (MN press)
Matej Boltauzer, Tomislav Hordov i Milan Majkić na utakmici ABA lige (MN press)

Crvena zvezda: Vraćanje 'nacionalnog ključa' za sudije otvara mogućnost mešetarenja u ABA ligi

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.09.22. | 10:37

"Predlažemo da se arbitri svrstaju u 3 ili 4 grupe, da se svakom od njih dodeli broj, a da se delegiranje vrši žrebanjem u kancelariji Lige u Begoradu koje bi klubovi mogli da prate uživo preko YouTube kanala ABA lige, ili da lično prisustvuju", naveli su crveno-beli u pismu ABA ligi

Pre nekoliko dana, kako je Mozzart sport pisao, Partizan je pisanim putem obavestio ABA ligu da na sledećoj Skupštini, 14. spetmebra, želi da se vrati pravilo nacionalnog ključa za sudije, odnosno da nijedan od arbitara koji bude delegiran ne sme da bude iz država iz kojih su klubovi koji igraju tu utakmicu.

Juče je Budućnost obavestila javnost da je takođe pokrenula inicijativu, jer je kako je navedeno na društvenim mrežama podgoričkog kluba "to jedini ispravni način delegiranja da arbitri ne budu iz država timova koji se takmiče na utakmici, kako bi regularnost bila na najvećem mogućem nivou..."

Izabrane vesti

Ukoliko bi se reaktivioralo pravilo 'nacionalnog ključa', koje je ukinuto 2018. godine, kako je tada ABA liga sapštila "u cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima" to bi značilo primera radi, da srpski arbitri ne bi imali pravo da budu delegirani ni za jedan meč Partizana, Crvene zvezde, FMP-a, Mege i Borca, bez obzira ko bi im bio protivnik.

Svoje mišljenje ABA ligi, međutim, iznela je i Crvena zvezda. U dopisu kluba s Malog Kalemegdana poslatog ABA ligi, a u koji je Mozzart sport imao uvid, Zvezda se ne slaže s vraćanjem "nacionalnog ključa", "zbog nekakvog 'unapređenja' koje "zapravo vraća Ligu dva koraka unazad na ovom polju, i otvara mnogo više pitanja nego što daju odgovora, a o mogućnosti eventualnih mešetarenja pojedinaca i da se i ne govori".

Crveno-beli su, kako dalje navode, "poučeni i iskustvima iz prethodne dve sezone kategorički protiv pomenutog predloga". Umesto toga predlažu "mnogo konstruktivniji pristup koji već jednim delom implementiran u takmičenje."

"Prilikom delegiranja predlažemo mogućnost svrstavanja sudija u 3 ili 4 grupe (ako je jedinstvena lista za ABA 1 i ABA 2 ligu). Svakom sudiji bi se dodelio broj, a delegiranje bi se vršilo žrebanjem u kancelariji Lige u Beogradu. Žreb bi organizovao sportski direktor Lige Milija Vojinović, dok bi svi pratili prenos preko YouTube kanala ABA lige, a svi zainteresovani predstavnici klubova mogu i lično da prisustvuju žrebu", predlaže Zvezda.

Proces žrebanja, prema njenom predlogu, bio bi vrlo jednostavan i onemogućio bi mogućnost za bilo kakve neregularnosti i nedoumice.

"Za svaku utakmicu bi se žrebom izvlačio po jedan sudija iz svake grupe, a sudije koje bi eventualno bile zauzete, ili iz opravdanih razloga ne mogu da sude, bile bi izuzete iz žrebanja za to kolo. Utakmice bi se unapred kategorisale po težini. Kategorizaciju bi radili komesar za suđenje Dožai i sportski direktor Vojinović. Za takozvane teže i utakmice 'visokog rizika' morala bi da budu delegirana najmanje dvojica, a ukoliko je potrebno i sva trojica arbitra iz 1. kvalitetne grupe."

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 14 parova. Da li možeš bolje?

Zvezda predlaže i da prelazak sudija iz jedne u drugu kvalitetnu grupu u toku sezone bude moguć i da zavisi isključivo od dobijenih ocena tokom takmičenja, čime bi održavali i podizali visok nivo suđenja. Takođe smatraju da kao liga koja želi da napreduje, ABA mora da napravi model u kome liste sudija, delegata i kontrolora moraju da budu biti usklađene sa nacionalnim takmičenjima (gde postoji mogućnost), kao i da sudija koji na utakmici domaćeg takmičenja dobije lošu ocenu ne bude u mogućnosti da bude delegiran za mečeve regionalnog takmičenja.

"Još jedan detalj koji je od izuzetne važnosti je i da - sudije koje u domaćim ligama nemaju dovoljan broj utakmica ne budu u mogućnosti da se nađu na listi ABA lige, a ista sankcija bila bi predviđena i za delegate. Kao klub smatramo da uvođenje 'nacionalnog ključa' u delegiranju sudija predstavlja veliki korak nazad za ABA ligu i otvara mogućnost za brojne nepravilnosti koje neće doneti dobro regionalnom takmičenju. Posebno smo začuđeni činjenicom da tokom prethodnih, a posebno prošle sezone, nismo čuli nikakve primedbe po ovom pitanju, posebno oko kvaliteta suđenja i nacionalne pripadnosti arbitara koji su sudili utakmice ABA lige. Po tom pitanju smatramo da Zvezda ima daleko više razloga za nezadovoljstvo, posebno što smo sticali utisak da su pojedini klubovi imali sve pogodnosti svojevrsnog 'nacionalnog ključa' koji bi sada da ukidaju! Smatramo da svi moramo da se držimo određenih principa koje smo postavili kao liga i takmičenje, a ne da ih menjamo iz sezone u sezonu, ili kako se pojedincima prohte...", navodi se u pismu koje je Zvezda uputila regionalnom takmičenju.


tagovi

KK Crvena zvezdaABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara